29 martie 2024
ContrasensIdeologia banului

Ideologia banului

Intr-o tara aflata in permanenta confuzie, in care partidele se manifesta alandala, fara nici o legatura cu directiile inscrise in statut, de ce am avea un electorat care sa voteze in functie de afinitatile ideologice? Daca stam bine si ne gândim, probabil ca niciodata, in cei peste 20 de ani scursi de la schimbarea de regim, din 1989, electoratul român nu a votat ideologic, ci, aproape de fiecare data, emotional.

Ce e drept, la inceputurile pluripartidismului post-revolutionar, formatiunile politice si-au asumat anumite directii ideologice si, o perioada, chiar le-au respectat, chiar cu riscul de a ramâne in Opozitie. Dupa un timp, insa, plictisindu-se sa ramâna de caruta, liderii politici au renuntat la barierele impuse de ideologie si au luat, atunci când au ajuns la Putere, masuri care nu aveau nicio legatura cu coloratura lor politica.

Asa s-a ajuns ca, in România, partidele de stânga sa privatizeze, iar cele de dreapta sa imparta beneficii sociale. Totusi, nu ar trebui sa blamam foarte mult aceasta ratacire ideologica. Pentru ca România nu e singura tara in care s-a produs confuzia.

Politicienii, indiferent de continent, au ajuns la o concluzie simpla: Puterea corupe, dar pentru a putea fi corupti, ei trebuie sa se afle la Putere. Si, pentru a ajunge sa guverneze ori pentru a pastra timona, liderii politici au renuntat la limitele impuse de ideologie si au cautat solutii din toate zonele. In principiu, aceasta denuntare a limitelor ideologice ar fi putut avea efecte pozitive, pentru ca ar fi gresit sa credem ca, daca o problema are o solutie de dreapta, de exemplu, atunci toate problemele ar putea fi rezolvate, aplicând doctrine din aceasta zona a esicherului politic.

Numai ca, exista o problema: politicienii nu au renuntat la doctrine pentru a ameliora situatia alegatorilor, ci pentru a-si consolida pozitiile. Prin urmare, masurile luate nu au fost pentru a rezolva problemele, ci pentru a se mentine la Putere.

Iar, din pacate, efectele se pot vedea peste tot in lume: dezideologizarea a avut ca efect adâncirea decalajelor economice, concentrarea bogatiei in mâinile unui grup tot mai restrâns de „alesi”, scaderea veniturilor pentru clasele de jos si cresterea costului vietii.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri