Fara obisnuita bataie de gong, fara fast, simplu, firesc. Asa a debutat cea de-a X-a editie a Festivalului International al Recitalurilor Dramatice – Gala Star „One Man Show”, manifestare organizata – in ani de grele incercari, ultimul din ei parca mai greu decat altii – de catre Teatrul Municipal Bacovia si Primaria municipiului Bacau (co-organizator UNITER).

Simplu, firesc, asa cum, de fapt, ar trebui o astfel de manifestare sa se nasca si sa traiasca, departe de interesele proprii ale vreunei institutii sau alta, nascuta din iubirea reala fata de un act artistic, traita din aceeasi iubire.Organizata de institutii, dar adjudecata de comunitate.

De fapt, acesta a fost mesajul prin care actorul Bogdan Matei – prezentatorul care de zece ani ofera el insusi un veritabil One Man Show in cadrul Galei – si actrita Florina Gazdaru, ambii indragiti ai scenei bacauane, si-au intampinat publicul: „Gala Star nu este a Teatrului Municipal Bacovia, nu este a Primariei municipiului Bacau, ea este a dumneavoastra, a publicului, a Bacaului!”.

Mesaj intarit de viceprimarul Bacaului Radu Ababei, printr-un extrem de simplu si firesc discurs legat de teatru in sine si nu neaparat de festival. „Daca ne pierdem la un moment dat orice speranta, stim ca exista un loc anume in care te duci si te inveselesti, te destinzi, iti gasesti, practic, speranta – a spus Ababei. Asta a insemnat teatrul dintotdeauna”.

In aceeasi nota definind firescul a deschis a X-a editie a Galei Star insasi actrita Anca Sigartau, noul manager al Teatrului Municipal Bacovia. „E prima oara – a spus aceasta cu emotie – cand ma urc pe o scena fara sa am un rol si e greu asta pentru un actor. Sunt pregatita pentru tot ce va urma, ma simt ca acasa, asa ca va spun bine ati venit la noi acasa! Si va mai spun ceva: exista un lucru care nu face diferenta intre actor si director. Este un gest pe care toti cei care iubesc teatrul il fac!”, si-a incheiat Anca Sigartau discursul, aplecandu-se pentru a duce cu degetul aratator, de pe buze, pe scena, un sarut.

Gala din 2015, au spus gazdele evenimentului, este una a celebrarii actorului. O gala aniversara, din care nu vor lipsi surprizele, prima fiind impartasita publicului, printr-un scurt material video, haios si emotionant totodata, legat de cei zece ani de Gala, pregatit de actorul Bogdan Matei.

„Aceasta a fost surpriza mea – a spus Matei -, iar eu anul acesta nu voi mai face nimic, pentru ca anul acesta dumneavoastra, publicul, veti face, prin acordarea unui premiu special unuia dintre actorii cu recitaluri in concurs”. De asemenea, au mai amintit cei doi prezentatori, Bogdan Matei si Florina Gazdaru, publicul va putea, pe parcursul celor cinci zile de spectacole, sa-si lase gandurile scrise in Cartea de Onoare a Galei Star.

Si a inceput concursul!

Prima seara a Festivalului International al Recitalurilor Dramatice a debutat cu un singur spectacol in concurs, o sensibila poveste de dragoste pura, adevarata, asa cum numai un copil de „fix opt ani” o poate impartasi pentru bunica lui: spectacolul „Fetita soldat”, de Mihaela Michailov, in regia lui Adrian Tamas si interpretarea actritei Ingrid Robu, de la Teatrul Tineretului Piatra-Neamt, reprezentatie jucata in Sala Studio a Teatrului Municipal Bacovia.

Pe durata a 65 de minute – mult prea mult, credem, pentru un spectacol de tip One Man Show – Ingrid Robu a intrat in pielea unei fetite de „opt ani fix, da?”, profund atasata de bunica ei, cea cu care, in lipsa unei mame decedate si a unui tata recasatorit si plecat cu noua familie, micuta a descoperit lumea. Prin jocuri, prin borcane de dulceata, prin gasirea de raspunsuri la intrebari aparent fara raspuns – „cand nu stiu ce sa-ti raspunda, oamenii mari spun Poftim?, apoi rad si apoi tac!” -, intrebari precum „unde se duce timpul cand trece?”, „cand a aparut prima data luna, ce-a zis?” sau „cum ai scrie alfabetul daca n-ai avea litere?”, prin iubire neconditionata. Jocul de-a frica, in care adesea se prindeau nepoata cu bunica i-a dezvaluit insa, intr-o zi, celei dintai, pentru prima oara, ideea de moarte.

„Mi-e frica de moarte”, a spus bunica, iar fetita care stia sa imite balauri, gandaci de bucatarie etc., pentru prima oara, n-a stiut ce sa mimeze. Intuind, naiv, ca bunica se afla pe patul de moarte, fetita de „opt ani fix” – intrebata fiind la scoala, ce vrea sa se faca atunci cand o sa fie mare – s-a hotarat sa se faca… soldata. „Eu cand o sa fiu mare, ma fac soldata! S-o apar pe bunica mea, sa nu moara niciodata!”.

Jocul cu aparatorii capata proportii, sperantele si chiar convingerile ca soldateii croiti de ea sunt salvarea devin si ele profunde dar, dar… de neinteles!!, bunica, totusi, se stinge… Decoruri frumoase, un text sensibil, o interpretare sincera si dedicata, cu toate acestea un spectacol, din punctul nostru de vedere, neconvingator, undeva de nota 7. Poate ca prea lung textul poate ca, o regie usor neinspirata, destul de multe „balbe”, astfel ca, atentia publicului a fost, dupa circa 30-40 de minute, „scapata”.

Final de prima seara cu niste „Copii rai” si „Scrisori portugheze”

Bucuriile primei seri din cea de-a X-a editii a Galei Star s-au incheiat prin recitalurile extraordinare – in afara concursului -sustinute de actritele Katia Pascariu, acompaniata de muzicianul Jak Neumann (saxofon) si Eliza Noemi Judeu, actrita Teatrului Municipal Bacovia, acompaniata de solistii Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacau, Ciprian Sicinschi (vioara 1), Dan Crivat (vioara 2), Ciprian Carare (contrabas) si Liviu Mera (violoncel), ambele castigatoare de premii in editiile anterioare ale Galei.

Spectacolele jucate de acestea, „Copii rai” (de Mihaela Michailov, regia Alex Mihaiescu) si „Alcoforado’s Sound” (adaptare de Firuta Apetrei, dupa „Scrisorile portugheze” de Mariana Alcoforado) au reconfirmat publicului valoarea celor doua actrite, ambele extrem de talentate, expresive si… mereu de revazut… Una pentru naturaletea si spontaneitatea de care da dovada – Katia, cealalta pentru forta si patos – Eliza.

[wonderplugin_gallery id=”220″]

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE