E greu să vorbești despre finalul unei stări atat de intense pe care ai trait-o cinci zile si nopti la propriu, intr-un anumit context. E greu si trist pe de o parte, eliberator, pe de alta. Festivalul International al Recitalurilor Dramatice Gala Star-One Man Show, a X-a editie, s-a incheiat marti seara, tarziu in noapte, lasand peste un Bacau greu incercat de pendulari intre a trai si a te face ca traiesti, a oferi si a refuza, a cere si apoi a critica ce ai cerut, lasand peste toate acestea, spuneam, un licar.

O emotie, o transpiratie, o speranta cum ca punctul va fi intotdeauna deasupra unei virgule.Gala Star, o manifestare organizata de Teatrul Municipal Bacovia si Primaria Bacau, co-organizator UNITER, a fost, parca, pentru prima data dupa zece ani, adjudecata de comunitate. Asa a inceput Gala, cu promisiunea organizatorilor, ca ea nu este doar a lor ci a comunitatii. Finalul celei de-a zecea editii a venit sa confirme asta. Chiar si numai prin acordarea posibilitatii date publicului de a oferi propriul sau premiu, dincolo de ceea ce vreun juriu de specialisti considera ca trebuie premiat…

Ultima transpiratie in concurs

A cincea zi de concurs a Festivalului s-a incheiat marti dupa-amiaza, in Sala Studio cu recitalul lui Adrian Loghin (Bucuresti), „I.O.N.A.”, o adaptare de circa 50 de minute dupa Marin Sorescu, in regia lui Danni Ionescu. In decursul anilor am vazut atatea reprezentari ale lui I.O.N.A., ca aproape nu mai simteam nevoia sa merg sa-l vad. Mi-am zic ca, totusi, fiecare experienta isi are rostul ei si n-am regretat ca m-am lasat convinsa de ceea ce ar fi putut sa-mi dea aceasta experienta. A fost inedit. Un spectacol cu mari hibe regizorale, hibe tehnice, dar… o interpretare inedita si o abordare inedita. I.O.N.A. a fost adus in contemporaneitate, iar aceasta abordare (pe care noi am notat-o cu un 7.50) a adus actorului, spre uimirea si chiar nemultumirea juriului profesionist, tocmai premiul tinerilor liceeni bacauani.

Transpiratie cu Marcel Iures si Ivan Turbinca

Ceea ce a urmat in Sala Mare si arhiplina a Teatrului Municipal Bacovia, in cadrul ultimului recital extraordinar al Festivalului, a fost aproape de nedescris. Si, categoric, o mare, mare lectie despre transpiratie. Ea a fost predata ( de cate astfel de lectii mai e, oare, nevoie, pentru a intelege ceea ce unii, cu inversunare, refuza sa inteleaga?) de Marcel Iures, in cadrul spectacolului „Absolut!”, dupa Ivan Turbinca de Ion Creanga, in regia lui Alexandru Dabija.

Inainte de spectacol, pe parcursul zilelor de concurs, am sustinut – raportandu-ma strict la ce vazusem – ca 60 de minute sunt prea multe pentru ca un actor sa sustina un recital One Man Show. Marcel Iures a destramat realitatea mea. 90 de minute! 90 de minute in care, singur pe scena, un actor a lasat o sala de spectacol arhiplina, fara cuvinte… Fara sa piarda firul povestii, fara sa intoarca privirea spre altceva, fara perceptia timpului, ci doar a traitului lui secunda de secunda cu rost.

Marcel Iures, transformat pe scena in multiple personaje, a dat o lectie despre transpiratie la propriu. Dupa 90 de minute, in aplauzele in picioare, indelungate, ale publicului, dupa o cariera si cu un statut adjudecat de ani, transpiratia lui Iures s-a poticnit in transpiratia ochilor lui. Un artist care traieste pentru teatru de la inceput pana la capat.
si gata!

Gala Star a X-a editie s-a incheiat. Dar nu cu punct, ci cu punct peste virgula. S-au dat premiile, s-au dat aplauzele, au fost focuri de artificii, s-a sarbatorit. A fost, si nu doar eu impartasesc aceasta stare, de departe, in ciuda multor lipsuri si lipsiri, in ciuda unor nedreptati, poate, pe care publicul le-a resmit, dar pe care el insusi le-a reparat prin acordarea propriului premiu unui spectacol care nu a intrat in calculul unui juriu profesionist, desi publicul l-a cotat ca cel mai bun (7/7, Baczo Tunde, Timisoara) , a fost, in ciuda multor lipsuri si lipsiri ziceam, cea mai calda Gala Star de pana acum.

A fost, pentru prima data, Gala comunitatii bacauane! Iar organizatorii, cei pe care noi, comunitatea, i-am ale sa nu uite asta niciodata!

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE