Dragos si Adrian Paval, proprietarii liderului national de bricolaj Dedeman Bacau, l-au „detronat”, in editia 2015 a „Topului 300 Capital – cei mai bogati români”, pe miliardarul Ioan Niculae (care detine combinatul chimic Amurco) si au urcat pe locul al doilea, dupa Ion Tiriac, cu o avere estimata la 850–900 de milioane de euro.

In top apar opt antreprenori bacauani, pe lânga proprietarii Dedeman fiind, in ordinea clasamentului, Dorinel Umbrarescu, Eusebiu Gutu, Damian Mereu, Catalin Grigoriu, Familia Casuneanu, Vasile Ciobanu si Ovidiu Budeanu.

La calcularea averilor, organizatorii topului spun ca au tinut cont atât de valoarea participatiilor în companii, cât si de valoarea bunurilor mobile si imobile. Pentru evaluarea afacerilor, s-au folosit multiplicatori de EBITDA (câstigul înainte de dobânzi, rate, depreciere si amortizare), diferiti pentru fiecare industrie, actualizati în functie de valorile de piata confirmate în cazul realizarii unor tranzactii recente în domeniile respective (multiplicatorii au fost furnizati de Deloitte România). S-a tinut cont si de valoarea datoriilor. Pentru averea personala, s-au luat în calcul (acolo unde au existat informatii) si bunurile imobile (terenuri, cladiri) detinute de milionari si de familiile acestora, alte bunuri personale de valoare, precum si conturile bancare.

Domeniile în care business-urile antreprenorilor din toata tara au înregistrat cresteri sunt industria, agricultura, imobiliarele si, mai nou, turismul, dar in judetul Bacau e vorba de comert, constructii rutiere si industria alimentara.

Dedeman cucereste România

„Fratii Paval cuceresc România” – au titrat cei de la Capital. Si au avut in vedere expansiunea retelei de magazine Dedeman, care sunt acum 42, dar si ambitia de a se ajunge, in 2016, la 50. Fratii Paval demonstreaza ca au cu ce, pentru ca numai in 2014 au ajuns la o cifra de afaceri de 3,4 miliarde de lei, cu un profit de peste 400 de milioane de lei.

Astfel, bacauanii dau de lucru la peste 8000 de oameni si vând peste 45.000 de produse, 80% preluate de la producatori români. Anul trecut, proprietarii Dedeman erau pe locul al treilea in top, cu numai
650 de milioane de euro in dreptul lor.

Un antreprenor de succes alert: Eusebiu Gutu

Ceilalti sase bacauani din Top 300, mentionati dupa fratii Paval si Dorinel Umbrarescu, ocupa locuri de la 106 la 252. Primul este surpriza de anul trecut (nou intrat in top), Eusebiu Gutu, care sare de la 46–48 de milioane de euro, in 2014, la 50–52 de milioane acum. De pe locul 106, Eusebiu Gutu apare ca intrprinzatorul care a stiut sa diversifice o afacere construita de tatal sau, Anton Gutu, si pe care a incununat-o odata cu preluarea, alaturi de Catalin Grigoriu de la Confert Bacau, a societatii Pambac. Afacerile sale in domeniul furnizarii de imputuri pentru agricultura, in domeniul cerealier si al spatiilor de depozitare sunt complementare activitatii Pambac, fabrica fiind in crestere.

De la Onesti, mereu surprinzator este, si in acest an… Damian Mereu. Brandul sau, Croco (biscuiti si sticksuri), tine stacheta sus, iar in top i-a adus, de aceasta data, locul 114, pentru cele 46 – 48 de milioane de euro din dreptul sau (42 – 45 anul trecut si doar locul 135). Numai profitul din 2014 a fost in crestere cu 44% si a ajuns, net, la 5,2 milioane de euro.

Patru au crescut, dar patru au scazut

Cu o avere estimata la circa 230-250 de milioane de euro, Dorinel Umbrarescu ocupa locul 13 in Topul celor mai bogati oameni din Romania. Omul de afaceri a anuntat, anul acesta, ca se retrage din constructia de drumuri si autostrazi, insa, afacerile merg mult mai bine pe partea de banci. Banca Romana de Credite si Investitii, business demarat in urma cu cativa ani merge bine, dupa cum afirma omul de afaceri.

Dupa Damian Mereu, pentru bacauani incepe, in general, seria caderilor in top. Astfel, Catalin Grigoriu, a ajuns de pe locul 130 pe 140, pentru 38 – 40 de milioane de euro (45 – 46 de milioane anul trecut), dar perspectivele par bune. Pentru ca Pambac, pe care o detine impreuna cu Eusebiu Gutu, merge bine, iar din afacerea Comfert, abia vânduta unor irlandezi, a pastrat partea de agricultura si logistica. Astfel, Comfert Agricultura mai cultiva 8.000 ha de teren agricol in arenda, plus vreo 300 ha proprii. Iar Comfert Logistica are 35 de TIR-uri.

Despre familia Casuneanu, in Top 300 Capital se vorbeste in dreptul locului 233. Pentru ca familia ramâne in continuare intr-un con de umbra in afaceri, iar firma ei, PA&Co, nu prea mai apare in lumea businessului. Familia detine 22 – 24 de milioane de euro, insa anul trecut avea 95 – 100 de milioane si era pe locul al 47-lea in top.

In usoara scadere, de pe locul 241 pe 245, se afla Vasile Ciobanu, carismaticul berar onestean, dar care se ocupa si de turism si de imobiliare. El urca, insa, la 21 – 22 de milioane de euro, de la 20 -21 de milioane in 2014.

Iar la incheierea plutonului se afla Ovidiu Budeanu, in scadere de pe 217 pe 252, pentru cele doar 20 – 22 de milioane de euro pe care le gestioneaza, fata de 24 – 25 de milioane anul trecut. Mall-ul Arena si societatea Apa-Canal Onesti ramân cartile sale de vizita, mall-ul fiind o reusita clara, cu spatii ocupate integral.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

  1. Pana sa aiba concurenta in Bacau au pus niste adaosuri comerciale uriase… mamaaaa, mamaaa !!! am cumparat de la ei o hota de bucatarie la un pret de 2 ori mai mare decat aragazul. Si chiar din prima saptamana mi-au cazut in tigaie masca de la becuri, filtrul de fum…au vandut kiciuri la pret de infarct….P.S. acum acea hota se vinde in magazine la un pret de 10 ori mai mic decat am luat-o eu de la ei..

  2. Trebuie sa ne mandrim cu astfel de oameni. Dedeman..in acest moment..este cartea de vizita a orasului Bacau. Lucrez la o firma concurenta lor..cea colorata cu galben si albastru – cu sediul social in Galati si cu toate acestea apreciez bussinessul lor. Bravo!

  3. Croitorule, masoara de trei ori si taie o data! Nu ne spui si noua ce model de hota si unde era la jumatate din pretul platit? Poate si o scanare dupa bonul fiscal!

LĂSAȚI UN MESAJ