24 aprilie 2024
Top Story«Football Kids 2017», primul pas pe drumul performanței

«Football Kids 2017», primul pas pe drumul performanței

Fostul fotbalist de primă ligă, Florin Petcu și-a deschis o școală de fotbal adresată copiilor de peste cinci ani: Asociația Sportivă «Football Kids 2017»

Fostul atacant al FCM Bacău și al Naționalului, Florin Petcu stă la mijlocul terenului și oferă o pasă după alta. Schimbare de post? Mai degrabă de rol: fotbalistul de ieri a cedat locul antrenorului de astăzi.

Iar rolul îl prinde. „Sincer, până acum vreo doi ani, mă vedeam antrenor doar la seniori. Nici prin cap nu-mi trecea că voi antrena copii și o voi face cu atâta plăcere. Practic, mi-a intrat în sânge”, mărturisește tehnicianul în vârstă de 41 de ani, care, de curând, și-a deschis propria școală de fotbal: Asociația Sportivă «Football Kids 2017».

Inițiativa a avut priză. Și iată că, de trei ori pe săptămână, Florin Petcu îi învață pe puști cum să facă o preluare, cum să dea o pasă sau cum să efectueze un dribling. „Preia cu latul. Ușor, nu te grăbi.



Așa, foarte bine și acum pasează”, sună vocea ”domnului antrenor”, care preia la rândul său balonul și îl pasează mai departe, către unul din picii îmbrăcați în tricouri bleu-grena, culorile West Ham-ului eliminat, doi ani la rând, de Astra lui Șumudică.

Football Kids Copiii de la AS «Football Kids 2017» știu și cine e West Ham, și cine e Astra. De Șumudică, nici nu mai vorbim. Dar mai mult ca sigur nu cunosc că, în urmă cu aproape două decenii, antrenorul lor, Florin Petcu se bătea cu Șumudică în ierarhia golgheterilor primei ligi.

Petcu zâmbește. Nostalgic la ce a fost, încrezător la ce ar putea fi: „Să dea Dumnezeu ca de aici, de la Kids 2017 să plece fotbaliști care să ajungă și ei în Liga I. Noi punem accent pe inițiere, însă este clar că, în timp, ne gândim și la performanță”.

-Domnule Petcu, ce v-a determinat să vă deschideți propria școală de fotbal?

-Știți cum se spune: eu fac, eu sunt. M-am gândit că după doi ani și ceva petrecuți la Sporting Bacău, a venit momentul să încerc ceva pe cont propriu. E greu, sunt atâtea probleme de rezolvat, dar știi că depinzi în primul rând de tine. Am în spate experiența celor doi ani de la Sporting și aici nu mă refer strict la antrenorat, așa că nu pot zice că o iau chiar de la zero. După ce am plecat de la Sporting, am mai avut câteva oferte, dar am hotărât să merg pe propriul drum.

-Căror categorii de vârstă se adresează AS «Football Kids 2017»?

-Așa cum scrie și în pliantul de prezentare al asociației, copiilor de peste cinci ani. Pe termen mediu, doresc să formez grupe de copii născuți în anii 2008, 2009 și 2010. Pe termen scurt, vreau ca până la începutul anului viitor să-mi pun pe picioare o grupă de 15 copii, cu care să încep și meciurile amicale. Ei trebuie să vadă ce joacă alții și ce înseamnă concurența.

Football Kids

– Apropo de concurență, mai există două echipe băcăuane cu titulatura Kids: FAV Kids și FC Kyds. Nu credeți că s-ar putea produce o confuzie?

-Nu neapărat. De regulă, când un părinte decide să-și îndrume copilul către o școală de fotbal, o face asociind-o cu numele unui anumit antrenor. Părinții spun: „Mi-am dus copilul la Ganea, la Căpușă, la Petcu” și așa mai departe.

-Concurența la nivelul școlilor de fotbal din Bacău este destul de mare. Cu ce vine nou AS «Football Kids 2017» sau, mai exact, de ce ar alege un copil, la îndrumarea părintelui, să practice fotbalul la AS «Football Kids 2017» nu în altă parte?

-Aici, la AS «Football Kids 2017» am copii care au mai lucrat cu mine la Sporting. Le-a plăcut și lor și părinților stilul meu de lucru, atmosfera care se crează și au decis să mă urmeze. Mă gândesc că aceia care vor alege să vină la «Football Kids 2017» o vor face în baza unor recomandări și sfaturi din partea celor care îmi apreciază munca. Până acum, lumea este mulțumită.

-E mai greu de lucrat cu copiii sau cu părinții?

-E greu și cu părinții, însă important este nu doar să-ți impui punctul de vedere, ci și să-l argumentezi. Eu am avut întotdeauna relații bune cu părinții copiilor care au lucrat sau lucrează cu mine.

Aici, la «Football Kids 2017» insistăm mult pe inițiere. De cele mai multe ori, copiii care vin nu știu mai nimic despre fotbal, începând de la procedeele de bază și continuând cu regulile jocului.

O luăm de la zero, scopul meu fiind ca un copil să-și însușească foarte bine ABC-ul fotbalului. Totul se face în timp, cu răbdare și migală. Unii învață mai repede, alții mai lent, însă toți progresează. E nevoie de cel puțin un an pentru ca un puști să deprindă corect o serie de procedee. E ca la școală, nu poți să înveți azi literele, iar mâine să te apuci să scrii compuneri.

-De multe ori, antrenorii pun rezultatul pe primul plan.

-E adevărat, dar optica aceasta nu este productivă. Pe copil trebuie să-l educi în spiritul jocului, nu al rezultatului. Sigur, rezultatul are și el importanța sa deoarece nu poți spune mereu „ei, nu-i nimic că am pierdut” sau că „iar am pierdut cu 5-0, dar mergem mai departe”. De la un punct încolo, rezultatul dă încredere copilului, însă până la acel punct sunt alți pași care trebuie făcuți și trebuie făcuți bine.

-Cât costă un abonament pe o lună de zile la «Football Kids 2017» și în ce zile ale săptămânii vă derulați antrenamentele?

– Un abonament pe o lună costă 130 lei. Ne antrenăm de trei ori pe săptămână, lunea, miercurea și vinerea, fiecare ședință de pregătire fiind de o oră și jumătate, de la ora 17.00 la 18.30. Pe timpul sezonului rece ne pregătim în sală, la Liceul de Chimie „Grigore Antipa”, urmând ca din primăvară să ne antrenăm afară, cel mai probabil la Baza sportivă „Lucrețiu Avram”.

Cele mai frumoase zile din săptămână? Cele de antrenament

Ștefan Nicorescu și Răzvan Petcu sunt doi dintre copiii legitimați la AS «Football Kids 2017». În vârstă de 9 ani, pe care îi va împlini chiar luna aceasta, pe 24 noiembrie, Ștefan a mai lucrat cu Florin Petcu la Sporting.

Football Kids

„Din acest motiv m-am și mutat aici, la Kids”, spune Ștefan, care ține cu FCSB și-l are ca model pe Gnohere: „Deși sunt fundaș, jucătorul meu preferat este un atacant, Gnohere. Mi-ar plăcea să am șutul său”.

Răzvan Petcu, în schimb, este atacant. Atacant așa cum a fost și tatăl său…Florin Petcu. „Nu l-am prins jucând pe tata, dar știu că juca în atac. Cred că-l moștenesc pentru că și mie îmi place mult să dau goluri”, zâmbește Răzvan, care mai spune că ”lunea, miercurea și vinerea sunt cele mai frumoase zile din săptămână pentru că atunci avem antrenament”. La opt ani, Răzvan Petcu știe deja unde vrea să joace când va fi mare: „La Steaua”.

Aproape de Șahtior Donețk

Născut pe 2 februarie 1976, în Bacău, Florin Lucian Petcu a fost unul dintre cei mai prolifici atacanți ai FCM Bacău din perioada 1997-2000. „Cea mai frumoasă amintire de la FCM a fost o victorie cu 3-0 contra lui Dinamo în mandatul lui Florin Halagian. Am dat și un gol în acel meci”, rememorează Petcu. Transferat în vara lui 2000 la FC Național, la dorința lui Cosmin Olăroiu, el a avut de înfruntat o concurență severă la echipa din Parcul cu Platani.

„Când jucam la Național, pe postul meu mai erau Sabin Ilie, Radu Niculescu, Mitrovic sau Marian Savu, atacanți unul și unul. Țin minte și acum un meci Foresta când am marcat trei goluri”, declară Petcu. Curtat de francezii de la Le Havre, fostul atacant al Bacăului a fost foarte aproape de un transfer la Șahtior Donețk în sezonul 1998-1999.

„Totul era ca și rezolvat. Fusesem la Donețk, bătusem palma cu Șahtiorul, iar FCM ajunsese, la rândul său, la un acord financiar cu gruparea ucraineană. Din păcate, pe fir au intrat unii impresari, iar în locul meu la Șahtior a ajuns Marian Savu. Atunci am ratat o foarte bună oportunitate, atât în plan sportiv, cât și în plan financiar”, povestește Florin Petcu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri