Miercuri, 10 aprilie, a fost confirmată prezența virusul pestei porcine africane (PPA) la doi porci domestici din gospodăria unui proprietar din localitatea Holt, comuna Letea Veche. Diagnosticul a fost stabilit de IDSA – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală.

Încă de la notificarea suspiciunii de boală – ne-a informat dr. Niky Liviu Vrabie, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bacău pe probele analizate de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Bacău, serviciile veterinare au intervenit de urgență. Gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport. De asemenea s-a procedat la uciderea preventivă a unui porc rămas în exploatație, la ecarisarea cadavrului și la dezinfecția în focar.

Tot miercuri, în ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor a fost aprobat Programul de măsuri pe care DSVSA și instituțiile cu atribuții îl aplică în zonele de restricție.

S-a stabilit Zona de protecție, care cuprinde șase localități din două comune și un municipiu, pe o rază de 3 km în jurul exploatației infectate, respectiv Holt – parte a localității Radomirești, Letea Veche – Comuna Letea Veche și o parte din Municipiul Bacău, și în Dospinești și Buhoci – comuna Buhoci

Zona de supraveghere cuprinde 28 de localităț din 12 comune și un municipiu, pe o rază de 10 km în jurul exploatației infectate. Aici sunt satele Zăpodia, Hertioana de Jos, Hertioana Răzeși, Traian – comuna Traian; Prăjești – comuna Prăjești; Schineni, Săucești, Bogdan Vodă – comuna Săucești; Lilieci – comuna Hemeiuș; Barați, Mărgineni – comuna Mărgineni; Măgura – comuna Măgura; Luizi Călugara – comuna Luizi Călugăra; Sărata – comuna Sărata; municipiul Bacău; satele Siretu, Ruși Ciutea, Letea Veche – comuna Letea Veche; Furnicari, Tamași – comuna Tamași; Coteni, Buhocel, Buhoci, Bijghir – comuna Buhoci; Bibirești, Gârla Anei, Botești, Viforeni – comuna Ungureni.

Pesta porcină africană nu afectează omul. Nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici și mistreții.

În județul Bacău mai sunt două focare de PPA, la Oituz și Onești.

Alte articole