SC Nova Casa, una din firmele care a câstigat, in trecut, mai multe contracte cu Primaria Bacau, are un istoric interesant, iar administratorul firmei si-a trecut deja in palmares doua dosare penale. Cel mai cunoscut este „Mita pentru Sala Polivalenta”, in care doi oameni de afaceri din Bacau au fost trimisi in judecata, in urma denuntului facut de secretarul Primariei Bacau, Ovidiu Popovici.

Ei i-ar fi promis lui Popovici suma de un milion de euro pentru a interveni pe lânga membrii comisiei de evaluare care stabilea câstigatorul lucrarii „Construire Baza Sportiva – Sala Polivalenta a Sporturilor Municipiul Bacau”.

Popovici a facut, insa, denunt la DNA. Dosarul s-a finalizat la prima instanta, iar Codrin A., administrator la Nova Casa, a fost condamnat, pentru infractiunea de cumparare de influenta, la pedeapsa de un an si trei luni închisoare cu suspendare. Sentinta nu este definitiva, iar procesul s-a mutat la Curtea de Apel.

PUBLICITATE

Codrin A. mai are un proces pe rol, tot penal. La sfârsitul anului trecut, el a fost trimis in judecata de Parchetul Judecatoriei Bacau si cercetat pentru infractiunea de retinere si nevarsare, cu intentie, a sumelor reprezentând impozite sau contributii cu retinere la sursa. In acelasi dosar, a fost trimisa in judecata si SC Nova Casa.

Banii, folositi in alte scopuri

Sesizarea a venit de la Administratia Judeteana a Finantelor Publice dupa ce Nova Casa a fost gasita cu obligatii catre bugetul de stat de peste 33.000 lei, sume cu retinere la sursa aferente perioadei decembrie 2010 – martie 2013.

Firma a intrat in procedura de insolventa, in noiembrie 2012, administrator special fiind numit tot Codrin A. Desi in perioada decembrie 2010 – aprilie 2011, respectiv noiembrie 2012 – martie 2013, Nova Casa a calculat si a retinut de la salariati, lunar, contributiile pentru asigurarile sociale, asigurarile sociale de sanatate, fondul de somaj si impozit pe veniturile din salarii, reprezentantul legal al acesteia, Codrin A., nu a virat integral la bugetul de stat aceste sume, pe care le-ar fi utilizat in alte scopuri, acuza procurorii.

“Pentru stabilirea prejudiciului, s-a dispus efectuarea unei expertize contabile judiciare. Raportul a stabilit ca Nova Casa a inregistrat venituri in cuantum de 1.271.529 lei care au fost utilizate pentru plata furnizorilor, restituirea aportului asociat, plata drepturilor salariale, dobânzi si comisioane bancare, asigurari bunuri.

Expertii au stabilit faptul ca, in aceeasi perioada, A. Codrin a imprumutat societatea cu suma de 289.375 lei si a retras suma de 101.785 lei. Expertii au concluzionat ca SC Nova Casa avea disponibilitati banesti pentru achitarea obligatiilor cu retinere la sursa la data scadenta. (…) Acest fapt denota ca suspectul A. Codrin a fost interesat de recuperarea sumelor imprumutate persoanei juridice si nu de acoperirea obligatiilor catre bugetul de stat”, se arata in rechizitoriu.

Codrin A. nu a recunoscut faptele si a motivat ca “situatia creata se datoreaza unor obligatii de plata neachitate de catre mai multi furnizori”. In trecut, el a mai fost sanctionat cu amenda de catre Parchetul Judecatoriei Bacau, tot pentru infractiuni de stopaj la sursa.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ