19 aprilie 2024
Top StoryFinal de concurs, Horgești Bacău „ENJOY FISHING CUP”, ediția a-II-a

Final de concurs, Horgești Bacău „ENJOY FISHING CUP”, ediția a-II-a

După atâtea zile de restricții, săptămâna trecută, de joi până duminică, pe ambele maluri ale lacului de la Horgești, s-a desfășurat ediția a doua a competiției „ENJOY FISHING CUP”.

Cum este să vii, de la sute de kilometri depărtare, să dormi trei nopți în cort, să investești în carburant, nadă, momeli, alimente și să pleci mulțumit, chiar dacă nu ai prins niciun pește? E un paradox! Vedeți ce face pasiunea din om? Bine… și cei care au prins, au plecat fără pește! L-au eliberat după râvnita îmbrățișare și contactul interzis, botic la botic. Dar au prins!

Opt echipe, din cele 22 înscrise în competiția „ENJOY FISHING CUP”, ediția a doua, nu au prins nimic. Întrecerea s-a desfășurat săptămâna trecută, de joi până duminică, pe ambele maluri ale lacului de la Horgești, Bacău. Nori, da! Dar nicio umbră de supărare. Sunt pescari sportivi! Să fi fost poate puțină oftică, legat de strategie sau de standul tras la sorți. Dar și crapii mari de aici sunt unși cu toate alifiile. Nu se lasă păcăliți așa de ușor. Vântul și ploaia le-a fost aliat.



Arbitrul competiției, Bogdan Prepeliță

Administratorul lacului, Marius Chiper, și organizatorul competiței, Costică Dicu, din partea Clubului ENJOY FISHING TEAM, s-au străduit ca tranziția, de la starea de izolare la cea de activitate în aer liber, să se desfășoare în cele mai bune condiții. „Sincer, mă bucur că au venit din toată țara. București, Cluj, Întorsura Buzăului. De la Botoșani, cinci echipe. De la Piatra Neamț, două. Tecuci, Galați, Brașov, Roman. Și de aici, din Bacău. Am împărțit zona de pescuit pe două sectoare.

Sectorul A este pe malul stâng al lacului Horgești, unde se contabilizează cei mai mari 5 pești, iar pe malul de lângă șosea, sector B, se contabilizează cei mai mari 3 pești. Balta a reacționat puțin mai slăbuț acum, pentru că peștii mai mici s-au retras. N-au intrat la bătaie. Este perioada de reproducție. Foarte important și trebuie remarcat, faptul că, din cele 22 de capturi, 7 pești au peste 20 de kg. Sâmbătă a fost vremea puțin mai bună. A mai ridicat moralul concurenților.” Costică Dicu nu a menționat că, majoritatea concurenților se cunosc între ei, mulți fiind membri ai clubului „ENJOY FISHING TEAM”.

Pescuitul este un sport individual, dar și de familie. Doi-trei prieteni pot face o echipă. Dacă pe celălalt mal, la o altă familie, dandineta, sau clopoțelul confecționat din dulie de bec, se activează mai des, deja se naște o competiție. Acum senzorii sunt silențioși. Auzi doar tu, în cască, dacă amușină peștele, să-l înțepi repede. Vecinul este obligat să asiste la cântărit. Nu ca să-i faci inimă rea. Am simțit, la festivitatea de premiere, cât de mult înseamnă libertatea de mișcare. Bucuria de a fi în mijlocul naturii.

Botosani, Fodor Mihai și Marius Ciocan

 

Așchiuță

Așchiuță ajută la organizare. Se consideră un fel de mascotă a clubului. Argint viu, nu alta. „Așa-mi spun colegii. Este porecla mea de la pescuit. Din cauza fizicului. Sunt și iute de felul meu. Pescuiesc de la 14 ani.” Mamă câtă energie. Nu-i dai 30 de ani. Pe numele real, Marius Cătălin Vornicu.

Echipa mixta, Bacău- Focșani

Octavian Harabagiu din Bacău împreună cu Sabin Sandu și Valentin Scânteianu din Focșani au făcut echipă. Puțin frustrați de rezultat. Nu s-au clasat pentru podium. Anul trecut au câștigat Cupa RIG, la „Corbu”. Locul întâi din 60 de echipe.

Festivitatea de premiere

Cea mai mare captură
Standurile au fost trase la sorți. Dacă la o echipă, cu o medie care bate toate recordurile, 5 pești au cântărit în total 95,9 kg, la altele opt, acul a rămas pe zero. Cea mai mică captură a cântărit 6,125 kg. Cea mai mare, 25,200 kg. La acest gen de competiții nu se acordă lingura de lemn. Opt linguri ar fi costat mai mult decât o cupă. Așa că la premiere, arbitrul competiției, Bogdan Prepeliță, a apelat la urnă pentru o tragere la sorți. Pentru locului trei, rămas liber în standul B. Să nu rămână neacordate premiile de la sponsori.

Cea mai norocoasă dintre ghinioniști s-a dovedit a fi familia Stela, Darius, Lucian Viscol, din București (VIS TM 2015). Premiul a fost ridicat de viitorul campion Darius Viscol, care a văzut în aceste zile, altfel școala, de la distanță.

Pentru a promova pescuitul sportiv, organizatorii au hotărât să ofere un premiu, în bani, cupă și diplomă, celui mai tânăr pescar, Andrei Cojocariu din Botoșani, 16 ani. (YOUNG BOYS BT).

Darius și Lucian Viscol

Pentru a se păstra un echilibru valoric între standurile de pe cele două maluri opuse, clasificate A și B, (stânga și dreapta lacului spre aval), s-au acordat premii pentru locurile I-III la fiecare. Ca și cum ar fi fost, aparent, două concursuri separate. Dar în clasamentul general au fost premiate cele mai bune rezultate. Locul întâi sector A, FIRE FHIS TEAM, Cristian Stăteanu, Oliver Codău. În sectorul B, NORD CARP CLUB, Mihai Fodor și Marius Ciocan.

Cel mai tânăr pescar

Tehnica folosită, dar și astrele nopții, cu norocul lor sucit în horoscop, au zâmbit pentru locul III la general, dar și pentru premiul pentru cea mai mare captură, echipei ENJOY FISHING TEAM 2. Echipă de podium, formată din Neculai Repciuc, Laurențiu Ghelase, Cătălin Ștefănucă.

Cluj. Andrei, George și Ionut. „Nu mai contează ordinea, cam toți trei am fost Gheorghe acum! N-am prins nimic.” (2)

Pe locul II s-a clasat echipa „Gigi Carp Team”, alcătuită din Adrian Sin, Gigi Stanciu și Florian Petrea.
Cu o medie care sparge toate recordurile, 19,380 Kg la 5 pești prinși, locul întâi la general a fost adjudecat de echipa ENJOY FISHING TEAM 4, avându-i în componență pe Cătălin Anghel, Sorin Buzatu și Adrian Toader. Felicitări tuturor. Ca o consolare pentru vremea nefavorabilă, ploaia a mai avut răbdare până la fotografia de final.

Timp de trei nopți, 22 de „familii” de pescari au primit loc de găzduire aici. Administratorul lacului, Marius Chiper, s-a străduit să le facă șederea cât mai plăcută. Distanță mare între standuri, locuri amenajate pentru grătare, adăposturi de vreme rea. Apă curentă, grupuri sanitare, curent, ladă frigorifică… „Este a doua competiție pe care o organizează la noi domnul Costică Dicu. El este din Roman. Membrii clubului sunt din toată țara, dar mulți sunt clienți fideli ai bălții.

Organizator Costică Dicu

Numărul standurilor este același, ca și anul trecut. La capacitatea optimă. Așa a fost conceput proiectul. La distanță, să nu se agațe pescarii între ei când aruncă. Noaptea se mai întâmplă. Acum am avut profesioniști. Care aruncă nada la loc fix. A fost un concurs de anduranță, care durează minim 72 de ore, așa că au venit pregătiți.”

Marius și-a dat licența în marketing, în anul 2010, la Universitatea „George Bacovia”. Este pasionat de vânătoare și pescuit. Munca pe care o desfășoară aici, simt că i se potrivește ca o mănușă. Împreună cu inginerul Cristian Chiriac, asigură în ture de câte 3 zile, continuitatea activității, non stop! Cristian este inginer zootehnist. A studiat în cadrul Facultății de Zootehnie Iași, un an de piscicultură. Ieșean, s-a „măritat” în Bacău – zâmbește! Lucrează aici la Horgești de pe 4 august 2016.

La 51 de ani consideră că litera „P” este o constantă a vieții sale. I-a marcat profesia. De la „Piscicola” de Stat, Iași, în 1996, sfera lui de activitate, constant (3,14), a prins volum, până acum, numai în piscicultură. Ce-mi plac oamenii care știu să glumească!

Pentru pescarii amatori, taxa de pescuit pe lacul Horgești este de 50 lei ziua de pescuit. Cu 4 lansete, a câte 2 cârlige. Speciile de pești din lac, caras (nelimitat), șalău, știucă, somn, se pot reține. Și crapul sub 5 kg, contracost. Dacă vrea pescarul să-l ducă acasă, se achită separat. Ce este peste 5 kg este considerat trofeu și se eliberează. Se acordă în compensație, o zi de pescuit gratuită. Fir întins!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri