• conducerea interimară a filialei a fost preluată de prim-vicepreședintele Dănuț Voicu

Membrii Consiliului Director al Filialei „Col. Corneliu Chirieș” Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor (ANCE) „Regina Maria” a marcat împlinirea a 29 de ani de la înființarea acesteia. Evenimentul are loc în anul în care ANCE împlinește 30 de ani de la înființare. Reuniunea Consiliului Director a prezentat principalele repere ale activității filialei în cei 29 de ani și a procedat la alegerea președintelui-interimar al filialei și la completarea funcțiilor vacantate ale Biroului Executiv și ale Consiliului. Au fost prezentate și acțiunile recente ale filialei.

Dănuț Voicu

Filiala Bacău a ANCE a fost înființată pe 22 iulie 1992 și a fost condusă timp de 17 ani de colonelul Corneliu Chirieș (n. 1928-d. 2009) și timp de 12 ani de colonelul Paul Valerian Timofte (n. 1953-d. 2021). Alături de cei doi președinți, în conducerea filialei și a subfilialelor au intrat și reprezentanți ai autorităților locale, comandanți ai Garnizoanei Bacău și ai unor unități militare, veterani de război, cadre didactice și oameni de cultură. Au fost inițiate acțiuni pentru stoparea degradării monumentelor eroilor din județ. A fost reconstruit Cimitirul Eroilor Lazaret din Bacău, a fost organizate ample manifestări de omagiere și comemorare a memoriei Eroilor Neamului, în special pe locurile în care s-au dat lupte istorice, manifestările de pe Dealul Coșna fiind deja la a 24-a ediție. Președintele filialei, col. Paul Valerian Timofte a fost, în repetate rânduri organizatorul și moderatorul manifestărilor „Memoria Oituzului”, a celor din orașul Târgu Ocna dedicate luptelor din Primul Război Mondial și a inițiat și organizat anual Marșul Eroilor din Bacău, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și cu participarea a mii de elevi. Din aprilie 2010, la Bacău apare și revista filialei, „Bacăul Eroic”, care în toamnă va ajunge la numărul comun 21-22. Tot prin eforturile fostului președinte a fost identificat, în Madrid, locul de veci al prințului Constantin Cantacuzino (Bâzu), aviator militar în Al Doilea Război Mondial, iar la mormântul din Sicilia a lui Nicolae Bălcescu a fost ținută o slujbă de pomenire și s-au depus coroane de flori. Paul Valerian Timofte a fost, din 2014, și vicepreședinte al ANCE.

În prezent, în județ sunt în evidența filialei 14 cimitire ale eroilor din Primul Război Mondial, două capele ale eroilor, 206 monumente – dintre care 52 ridicate și sfințite în ultimii 29 de ani, 42 de cruci comemorative, 89 de troițe, șase busturi de eroi, 54 de morminte individuale ale unor eroi.

Dănuț Voicu – președinte-interimar al filialei

Filiala Cultul Eroilor Bacău a ajuns acum la trei subfiliale municipale, patru orășenești și 14 comunale, cele mai noi fiind subfilialele Asău (condusă de Ionel Chiriluș) și Săucești (condusă de Gigi Manea).

Până la convocarea unei adunări de alegere a noul ei președinte, după trecerea la Cele Veșnice a col. Paul Valerian Timofte, data fiind stabilită de Biroul Executiv al ANCE, președinte-interimar a fost ales, în unanimitate de voturi, Dănuț Voicu, până acum prim-vicepreședinte.

De asemenea, Consiliul Director a aprobat completarea Biroului Executiv prin alegerea lui Cornel Solomon (președintele Subfilialei Slănic Moldova) , iar în Consiliului Director au fost aleși Pavel Avădanei (Subfiliala Slănic Moldova) și preotul militar Daniel  Masala.

Cu acest prilej, a fost prezentată Diplomă de excelență acordată Filialei Bacău Cultul Eroilor de Biroul Executiv Central al ANCE „pentru merite deosebite în întreaga activitate de reînviere și cinstire a memoriei eroilor noștri căzuți în lupte pentru apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale a României în perioada 22 iulie 1992-22 iulie 2021”.

Unor membri ai filialei le-au fost acordate, de Consiliul Director, Diplome Aniversare, iar la final secretarul filialei din Bacău, co. tc. (rtr) George Gheorghiu i-a înmânat noului președinte-interimar Dănuț Voicu, din partea Biroului Executiv central al ANCE, Emblema de Onoare a acestei asociații.

 PUBLICITATE