14 mai 2024
ActualitateFestivalul Grâului, la a doua ediție în comuna Orbeni

Festivalul Grâului, la a doua ediție în comuna Orbeni

Locuitorii comunei Orbeni, fiii satului și invitații lor au petrecut, duminică, 21 august, la cea de a doua ediție a „Festivalului Grâului”, manifestare inițiată în anul 2019 și reluată după aproape trei ani de pandemie. Spațiul terenului de sport al  comunei a căpătat și el aspect de sărbătoare, fiind decorat cu baloți de paie și de standuri cu produse de panificație, dar și cu alte produse agricole și mașini agricole. Festivalul a cuprins și un antrenant program artistic, în care Grupul folcloric „Spic de grâu”, condus de profesoara si interpreta de muzică populară Maria Șalaru, a fost cireașa de pe tortul sărbătorii.

La această sărbătoare au răspuns invitației dlui Primar Costache Popa, deputatul Costel Neculai Dunava, președintele Consiliului Județean, Valentin Ivancea, Nadia Nicoleta Morărașu – conf. univ. dr. la Universitatea „Vasile Alecsandri”, partener al Centrului de Tineret Orbeni într-un proiect Europe Direct – toți originari din această comună. Au fost prezenți deasemenea Ana Maria Egarmin – inspector școlar general  Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Adrian Solomon – directorul Direcției Agricole Bacău, Carmen Voisei – directoarea Școlii Populare de Meserii, Florin Zăncescu – managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Cristin Adelin Matei – comisar șef la Secția 5 Poliție Rurală Răcăciuni (de care aparține și comuna Orbeni).

„Ne-am adunat în zi de sărbătoare după un an de muncă în care am pus cu toții umărul la modernizarea și dezvoltarea comunei noastre – a spus, în deschiderea evenimentului, primarul Costache Popa.  Folosesc această ocazie pentru a mulțumi tuturor celor care au susținut și s-au implicat activ în bunul mers al traiului nostru împreună, atât în satul Scurta, cât și în satul Orbeni. Avem oameni gospodari in comună, oameni care fac cinste oriunde ar fi!”



Evenimentul a început cu intonarea Imnului de stat al României, după care a urmat un tedeum de  mulțumire și binecuvântare susținut de preoții din parohiile Orbeni și Scurta.

Orbeni, comună pe drumul dezvoltării 

Primarul Costache Popa a prezentat o scurtă radiografie a coordonatelor pe care a fost plasată comuna Orbeni țn ceea ce privește dezvoltarea acesteia. ”Mă strădui, alături de dumneavoastră, colegi si consilierii locali – a spus primarul – să duc la bun sfârșit munca pe care mi-am asumat-o și pentru care m-ați mandatat. Singur nu aș reuși…

O comunitate reprezintă conlucrarea tuturor pentru scopuri comune, în beneficiul tuturor.Datorăm respect părinților și bunicilor noștri, celor care ne-au crescut și educat, educatorilor, învățătorilor care ne-au educat și învățat pentru ca noi să ducem azi mai departe tradiția, obiceiurile și să ne putem bucura cu toată inima de cele realizate”.

Au fost astfel reliefate, între altele, proiectele pentru modernizarea și dezvoltarea comunei, unele deja finalizate, altele în curs de finalizare. Între acestea au fost amintite proiectele pentru canalizare și extinderea rețelelor de alimentare cu apă, reabilitarea, extinderea și construirea localurilor de școală și grădinițe, reabilitarea Dispensarului din Orbeni și construirea noului Dispensar din Scurta, modernizarea de drumuri, montarea sistemelor de supraveghere video din școli și din satele comunei, regularizarea pâraielor sau extinderea rețelelor de alimentare cu energie electrică și gaze. Nu a fost omis nici proiectul „Cântec popular parte din sufletul satului meu”, în care activează și Grupul „Spic de grâu” participat la multe festivaluri, concursuri și emisiuni TV și la care a obținut numeroase premii și trofee.

Trofee celor care s-au evidențiat în comună 

Un eveniment cu importanța și amploarea unui festival precum cel din comuna Orbeni a fost o ocazie potrivită pentru ca primarul și Consiliul Local să ofere, diplome de excelență și de merit, distincții, chiar premii în bani, unor invitați și cetățeni ai comunei. Astfel de trofee au fost oferite invitaților, familiilor care au împlinit 50 de ani de căsătorie, cadre didactice aflate la final de carieră, elevilor cu rezultate foarte bune la învățătură, sportivilor de performanță, cadrelor didactice pentru merite deosebite, partenerilor Centrului de Tineret Orbeni, dar și unor fermieri, buni gospodari, apicultori și altor asemenea categorii din comună.

La acest moment s-a adresat participanților și Valentin Ivancea. „Vin la Orbeni, satul în care m-am născut  în fapt și căruia îi aparțin – a spus președintele Consiliului Județean. Văd aici, de la un an la altul, că această comună se dezvoltă. Felicit primarul comunei pentru că reușește să promoveze tradiția, care reprezintă românismul nostru. Noi suntem din județul Bacău și suntem români și suntem mândri pentru că din comuna Orbeni provin multe personalități din diferite domenii. Iar pentru că aici s-a creat o tradiție de a păstra ce este curat românesc, îl felicit pe domnul primar. Tot ceea ce depinde de mine și de echipa PSD Bacău vom face ca această comună să meargă pe drumul dezvoltării. Sunt onorat că sunt locuitor al comunei Orbeni!”

Cântec, joc și voie bună 

Festivalul s-a încheiat, cum era firesc, cu un frumos și elaborat program artistic, susținut de Grupul folcloric „Spic de grâu” și de artista profesoară Maria Șalaru.

Pe afișul programului au mai apărut și soliștii Constantin Bahrin, Ion Paladi, Claudia martinica, Lăcrămioara Dîrlea, Marina Duhalmu, Eugen Ungureanu, Minodora și Iris.

În program a fost prezentată și o scenetă ai cărei actori au fost copiii de la Clubul pentru Tineret.

„Festivalului Grâului – ne-a spus Maria Șalaru – este un eveniment care a fost inițiat în urma trei ani. În cadrul proiectului”Cântec și costum popular, parte din sufletul satului meu” Atunci a și început colaborarea mea cu această comunitate , la inițiativa domnului Costache Popa, un om inimos, un primar cum rar se văd, care pune suflet în tot ceea ce face, ai ales ca într-un un asemenea festival,  este nevoie de implicare. O acțiune de o așa  anvergură presupune multă pricepere si implicare pe măsura tematicii speciale: grâu.

”De când este lumea lume
S-a hrănit, cu sfânta  pâine
Ce din bob cu bob o face
O frământă si o coace
Mama pentru pruncii săi
Ca să-i crească măricei
Grîule, mugur de pâine
Mulțumim si azi si mâine
Mulțumim lui Dumnezeu
Că ne-a dat din rodul tău!
Ne esti viața, ne ești suflet
De asta te-am prins în cântec

Maria Șalaru

De exemplu, la această a doua ediție am organizat, în premieră, și un concurs de frământat aluat, prin care am vrut să demonstrăm că gospodinele din Orbeni știu să facă acasă, pâine, cozonaci,placinte ți alte bunătăți ale căror arome pofticioase au plutit în atmosfera festivalului și din care s-au înfruptat toți invitații si publicul spectator. Merita menționat numele gospodinelor care au si fost premiate pentru a fi un exemplu pentru celelalte femei.

Negoița Mărioara,Bărbuță Elena,Costia Maria,Pavel Lidia,Ghinita-Serban Daniela,Tilita Gabriela,Popa Marcela (soția dlui primar),Rău Dana,Popa Aurica,Pavel Lidia,Stefănița Luminița,Dascălu Mariana,Diaconu Mihaela,Moraru Niculina,Roman Maricica,Apreotesei Angelica,Chelmuș Mariana,Tabăcaru Maria și Degeratu Marlena.

Ideea de a organiza de Zilele comunei Orbeni un festival al grâului, respectiv al pâinii, a fost a mea, pentru că o manifestare numită doar ”Zilele comunei” ar fi fost prea banală… Ori aici, în Orbeni, avem grupul folcloric «Spic de grâu», al cărui nume a venit de la ceea ce este specific acestei localități, cultura grâului pe câmpurile din Lunca Siretului, și de la care s-au format anumite tradiții. Am compus cântecul «Spic de grâu»,pentru ca acesta să devină ”imnul” comunei Orbeni.

Vin mulți copii, căci le place admosfera în care învață să cânte, să danseze, cresc și pleacă apoi la școli mai mari, dar apartenența la comunitatea în care s-au născut le rămâne în suflet. Cântecul popular îi ajută să depășească anumite probleme, mai ales cele create de plecarea părinților la muncă în străinătate, muzica fiind  astfel un altfel de terapie. Deasemenea când în timpul liber îmbracă portul popular, când  joacă dansurile  specifice zonei Orbenilor, acestea  le creiază starea de dispoziție atât de necesară pentru se decupla de la inerentele probleme ale vieții. Un altfel de distracție folositoare atât minții și  cât și trupului. Am format acești copii timp de patru ani,  atât în cadrul grupului cît si individual în cadrul Școlii Populare de Arte și Meserii Bacău, unde sunt profesoară de canto muzică folclorică. Ei sunt deja premianți, au câștigat trofee și diplome la festivalurile de gen la care au participat. De aceea ne așteptăm ca astfel de copii să poarte în suflet mesajul de pe cel mai recent album al meu, ”Veniți românași acasă”, de orinde pașii îi vor purta. Aici le sunt rădăcinile, de aici își trag seva dătătoare de viața. Dacă ne rupem definitiv de ele, ne zboară vântul…Scopul este, de fapt, de a ține copiii aproape de sat, lângă familiile lor. Scop pentru care facem  activități  împreună cu ceilalți membri ai Comunității Orbene și preoții din comună.

La această a doua ediție a festivalului au debutat și câțiva copii care ni s-au alăturat de curând. Avem copii de la vârsta de 7 ani, până la 18 ani. Merita deasemenea și ei menționați:Daria Martis,Alina Ghinița Mara Rău ,Ioana Para,Eduard  Pavel,Erika Iacomi ,Delia Dumitru,Denis Sabau ,Carina Paragina,Vanesa Crețu, Alesia Purcaru,Mădălina Morar,Denisa Pavel ,George Bîndac,Dragoș Roman,Florentina Codiță,Teodora Teleoaca,Cosmina Pascal,Maria Tiliță.Chiar si cei care merg la scoli superioare,cum este Marina Duhalmu – deja studentă la Facultatea de Aeronautică,  se întorc si participă la aceste evenimente, atunci când timpul le permite”

Pe timpul programului artistic, participanții s-au prins de mai multe ori în horă și s-au bucurat de frumusețea momentelor. Iar festivalul s-a încheiat cu un superb foc de artificii.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri