15 mai 2024
ActualitateExpoziție documentară pe tema Centenarului încoronării Regilor României

Expoziție documentară pe tema Centenarului încoronării Regilor României

La Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău va putea fi văzută, joi, 20 octombrie, de la ora 11,00, Expoziția documentară „100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari”. Vernisajul expoziției va fi urmat de un simpozion pe aceeași temă, la care vor susține intervenții dr. Marius-Alexandru Istina, prof. Mihaela Băițan – directoarea Filialei Bacău a Muzeului Național Militar „Regele Ferdinand I” și prof. Vilică Munteanu.

Expoziția este organizată de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, aflat sub tutela Consiliului Județean, de Filiala Bacău a Muzeului Militar „Regele Ferdinand I” și de colecționarul medalist Vilică Munteanu.

În expoziție sunt expuse fotografii din colecția Muzeului Militar „Regele Ferdinand I” din București, medalii și ordine militare, obiecte specifice uniformelor militare ale vremii și medalii din colecția personală Vilică Munteanu. „Imaginile prezentate – ne-a spus prof. Mihaela Băițan – sunt aspecte din zona de front în care apar Regele Ferdinand și Regina Maria în mijlocul soldaților, cu diverși ofițeri și comandanți din armată, dar și diferite personalități militare care au avut un rol important în Primul Război Mondial. Sunt și imagini care fac referire la ziua încoronării regilor.”



În vitrine vor putea fi văzute diferite ordine și medalii de război, din colecția Filialei Bacău a Muzeului Militar Național, tot din perioada Primului Război Mondial – Ordinul Mihai Viteazul, Coroana României, Steaua României, Crucea Regina Maria, în diferite clase -, dar și elemente de uniformă militară sau ale ținutelor de ceremonie. Mai sunt prezentate și albume, documente care fac referire la perioada încoronării, dar și copii ale unor publicații care apăreau în acea vreme (Universul și Dimineața), care conțin informații despre evenimentele de pe 15 octombrie 1922. În vitrine poate fi văzut inclusiv meniul oficial din seara de 15 octombrie la recepția oferită de familia regală. În expoziție sunt și câteva scoarțe din Colecția de etnografie a muzeului băcăuan, pe care se află unele însemne regale. Practic, expoziția urmărește toți pașii evenimentelor din zilele încoronării (15-17 octombrie), de la Alba Iulia și București.

Medaliile expuse de Vilică Munteanu prezintă evenimentul încoronării în diferite ipostaze în care apar regele și regina, dar și catedrala încoronării din Alba Iulia sau harta României Mari. „Piesa centrală a expoziției – spune Vilică Munteanu – este Marele medalion al încoronării de la Alba Iulia, în care se vede Ferdinand stând pe tron, iar alături, în picioare, cu spatele, Regina Maria. Regina a fost reprezentată cu spatele, pentru că pe mantia regală sunt brodate însemnele heraldice ale provinciilor românești. Numai trei asemenea medalii știu că există în țară.”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri