28 martie 2024
CulturăExpozitie de cruci de mâna si pristornice, la Biblioteca din Onesti

Expozitie de cruci de mâna si pristornice, la Biblioteca din Onesti

Dorel Balaita, inginer la Chimcomplex Borzesti si unul dintre fostii nostri colegi de breasla în Bacau, pregateste, la Biblioteca Rosetti, din Onesti, o inedita expozitie de cruci de mâna si de pristornice (peceti în forma de cruce, cu care se întiparesc prescurile), care va fi vernisata pe 11 septembrie, de la ora 17,00, în holul mare al institutiei.

Pasionatul colectionar, dar si autor de cruci cioplite în lemn, a intitulat expozitia, cum altfel, decât „Omagiu Crucii”, iar simezele si vitrinele vor gazdui 60 de cruci de mâna si pristornice (sau pecetare, prescurnicere). Dorel Balaita ne invita – asa cum ne-a declarat – la „o calatorie în sufletul taranului român de altadata prin intermediul a circa 60 de cruci de mâna si pristornice (pecetare ori prescurnicere), readuse la lumina de un inginer chimist, îndragostit de arta populara româneasca!.”

De ce o astfel de expozitie? Ne-a lamurit tot Dorel Balaita. „În primul rând, pentru a omagia Crucea, a carei Înaltare o sarbatorim pe 14 septembrie. Este un «tribut» adus de un inginer mesterului popular anonim, plin de ingeniozitate, care a creat astfel de obiecte de cult într-o diversitate atât de mare si care au ca simbol Crucea Mântuirii noastre.



Pentru a va prezenta acest filon de creativitate, de genialitate, transmis noua de înaintasi, marturii ale spiritualitatii românesti, genial exprimate în lemn. Pentru a va prezenta o particica din sufletul strabunilor nostri, pastrata în aceste obiecte de cult. Pentru ca pecetarele si crucile de mâna pot deveni unul din brandurile de tip cultural de rezistenta, cu care România s-ar putea mândri. Pentru a ne rupe pentru câteva clipe din lumea contemporana care îsi uita tot mai mult radacinile încercând sa imite obiceiuri/traditii straine noua.

Pentru ca-mi plac aceste obiecte, ma bucur când le realizez, dar si când le privesc si vreau sa împartasesc cu dumneavoastra aceasta bucurie.”, a precizat Dorel Balaita. La vernisaj va vorbi, despre semnificatia si simbolistica crucii în viata crestinului, preotul Nicolae Zaharia, de la Biserica Sf. Nicolae, din Onesti.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri