Țara noastră a fost reprezentată la reuniunea internațională organizată în proiectul „European Dignity” la Haskovo (Bulgaria) de Asociația Eu-Onești, cu o delegație condusă de prof. Gabriel Fornica-Livada de la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”. Forumul Cetățenilor „Peers of Transition” (Colegi de tranziție) a avut loc în perioada 6-10 septembrie, cu participanți din România, Franța, Ungaria și Bulgaria.

Participanții au discutat despre noile provocări din tranziția de la totalitarism la democrație. Forumul Cetățenilor „Peers of Transition” a fost doar una dintre activitățile proiectului „Credința în demnitate și comunitate europeană” („Faith in community and European dignity”) din Programul „Europa pentru cetățeni”, finanțat de Comisia Europeană, Agenția Executivă pentru Audiovizual și Cultură. Scopul principal al proiectului este de a susține angajamentul cetățenilor față de dezvoltarea Uniunii Europene (EU), de a promova istoria noastră comună și valorile comune și de a contura viziunea tinerei generații pentru viitorul Europei. Forumul civic al colegilor de tranziție a discutat despre noile provocări cu care se confruntă Europa – amenințări și preocupări emergente cu privire la securitatea frontierelor pentru prima dată de la demolarea zidurilor cu o generație în urmă.

Proiectul a fost aplicat de municipalitatea Haskovo în parteneriat cu „Europe en Berry Touraine” (Franța), „EU-Onești” (România), Municipiul Komotini (Grecia), Municipiul Veszprem (Ungaria), Municipiul Viseu (Portugalia) și Sfera-Asociație internațională (Macedonia de Nord). Au avut loc, între altele, masa rotundă „Viitorul nostru într-o Europă digitală”, o conferință pe tema fenomenului „fake news” și ateliere pentru dezbateri pe tema valorilor europene. În reuniune, reprezentantul Asociației Eu-Onești a prezentat documentarul „Operațiunea Infecția”, despre una dintre „măsurile active” puse la cale de celebra KGB în anii 1980. Tot la această reuniune a fost prezentată și o miniexpoziție gastronomică organizată de reprezentanții României, din care nu au lipsit tochitura moldovenească în varianta soft.

„Întâlnirea cu edilii orașului Haskovo, dezbaterile de la Primărie și de la Muzeul Regional și spectacolul de la Arena Spartak au dat consistență programului – ne-au spus participanții la eveniment. Am aflat lucruri interesante, ne-am făcut prieteni, am încheiat acorduri de colaborare și ne-am bucurat de frumusețea dansurilor tradiționale, a costumelor, a melodiilor. România a fost la înălțime și datorită Ansamblului Siminocul, coordonat de Marian Lungu din Sănduleni, cel care a și creat minunatele lor costume”.

 PUBLICITATE