Viitorii mecanici auto de la invatamântul profesional din „Mangeron”, alaturi de maistrul lor instructor, in atelierul de practica / foto: Liviu Maftei

In judetul Bacau sunt tot mai multi elevi care aleg sa urmeze invatamântul profesional de 3 ani. Asta mai ales ca si oferta educationala de profil este tot mai diversa, de la an la an. Pentru a veni in sprijinul lor, statul acorda celor care au ales acest tip de studii si o bursa de intretinere de 200 de lei / luna. Acest tip de invatamânt a fost introdus in sistemul de educatie românesc de doi ani.

“Am ales specializarea aceasta pentru ca vreau sa invat ceva, sa fiu calificat si sa lucrez in domeniu. Nu m-a influentat nimeni in decizia pe care am luat-o. A fost alegerea mea si nu regret deloc. Vreau sa lucrez aici, in tara, in orasul meu, nu in strainatate. Imi place aici, oricât de greu ar fi”, ne-a spus sincer Madalin Alexe, elev in clasa a X-a la profesionala, in Colegiul Tehnic “Dumitru Mangeron” Bacau. L-am gasit in atelierul auto al liceului, intr-una din diminetile trecute, alaturi de maistrul instructor Ioan Moisa, dar si de alti colegi.

 

PUBLICITATE

“Eu sunt din Petresti – Pincesti. Am facut aceasta alegere pentru ca mi-am dorit sa am in mâna o diploma si un certificat de calificare. Deja fac practica la Skoda si imi place foarte mult. Chiar mi-ar placea sa lucrez acolo dupa ce termin scoala”, ne-a marturist si Ionut Baisan. “In cazul meu, decizia a fost luata inca de mic copil. Dintotdeauna mi-au placut masinile. Asa ca, dupa ce am terminat clasa a VIII-a, am stiut exact unde sa-mi depun dosarul de admitere in liceu. Nu e greu deloc in aceasta meserie, daca iti place ceea ce faci”, ne-a declarat si Ionel Pavel, care a venit sa studieze in Bacau tocmai din comuna Corbasca, sat Rogoaza.

“Si eu am vrut sa invat cum se repara o masina, cum se lucreaza intr-un atelier auto. Fac deja practica la reprezentanta Volkswagen. Chiar daca nu voi reusi sa ma angajez imediat, o sa-mi continui studiile la seral tot pe aceasta specializare. In ziua de azi esti apreciat la locul de munca numai daca esti bun. Am dat si Evaluarea Nationala, dupa ce am terminat gimnaziul, dar mi-am dorit invatamânt profesional tocmai pentru a avea o calificare la baza. Timp e pentru toate, daca vrei sa inveti”, a fost si parerea lui Cosmin Cojocaru, de loc din Luizi Calugara.

Si Vladut Iliuta, din comuna Gheorghe Doja, are sperante ca se va angaja la un service auto. “Asta ma vad sa fac, peste doi ani maximum. Am ales scoala profesionala pentru ca aici se face si multa practica. Ma tenteaza si sa plec in Italia, il am pe fratele meu acolo care lucreaza deja intr-o hala auto, dar care mi-a zis sa invat bine o meserie daca vreau sa fiu angajat si pe picioarele mele. Altfel, nu te baga nimeni in seama”. Sunt doar cinci dintre elevii care urmeaza cursurile invatamântului profesional de 3 ani, pe specializarea mecanic auto, la “Mangeron”.

Au 16 sau 17 ani, sunt baieti simpli, simpatici si pusi pe treaba. Si care vor un singur lucru: sa invete o meserie. Dupa ce termina profesionala, ei pot urma si studiile liceale, la seral sau fara frecventa.

“Fara a fi lipsiti de modestie, noi deja ne-am format o carte de vizita foarte buna prin elevii nostri. Meseria de mecanic auto este foarte cautata. Cred ca pe aceasta calificare suntem pe primul loc in judet, ca scoala. Deja avem cereri de la angajatori, in special de la Aerostar, dar si de la diferite service-uri auto, sa trimitem elevi si fosti elevi in testari pentru a-i angaja”, ne-a precizat si maistrul instructor Ioan Moisa.

“Totodata, a adaugat si prof. Mitica Manea, pe studii la seral, noi, cei de la «Mangeron», avem si o clasa de a IX-a, la seral, pe tehnician mecatronist, cu o baza deosebita, renumita, pe care am infiintat-o printr-un proiect Phare. Daca vrei sa fii bun in aceasta meserie, este important sa stii si Mecatronica, o specializare care inseama mecanica de precizie, electronica de comanda si informatica tehnica.”

Anul acesta, 1.484 de locuri

Invatamântul profesional cu durata de 3 ani este organizat dupa clasa a VIII-a, ca parte a invatamântului secundar superior. La finalul studiilor se sustine si un examen de certificare a calificarii profesionale.

In acest an, in judetul Bacau, in oferta educationala a liceelor si colegiilor tehnice, pe invatamântul profesional de 3 ani, sunt disponibile 1.484 de locuri: 504 la mecanica (Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” Bacau, Colegiul Tehnic “Dumitru Mangeron” Bacau, Colegiul Tehnic “Gr.Cobalcescu” Moinesti, Colegiul Tehnic “Gh.Asachi” Onesti, Liceul Tehnologic Onesti, Liceul Tehnologic “Petru Rares” Bacau, Liceul Tehnologic Tg.Ocna, Liceul Tehnologic Darmanesti, Liceul Tehnologic “J.M.Elias” Sascut, Colegiul Tehnic “Petru Poni” Onesti), 28 electromecanica (Colegiul Tehnic “Dumitru Mangeron” Bacau), 28 electromecanica automatizari (Colegiul Tehnic de Comunicatii “N.V.Karpen” Bacau), 14 chimie industriala (Colegiul Tehnic “Gh.Asachi” Onesti), 112 electric (Colegiul Tehnic de Comunicatii “N.V.Karpen” Bacau, Colegiul Tehnic “Gr.Cobalcescu” Moinesti, Liceul Tehnologic Onesti, Liceul Tehnologic Tg.Ocna), 112 constructii, instalatii si lucrari publice (Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” Bacau, Colegiul Tehnic “Gh.Asachi” Onesti, Liceul Tehnologic “Al. Vlahuta” Podu Turcului), 84 agricultura (Liceul Tehnologic Ghimes Faget, Liceul Tehnologic “G.J. Cancicov” Parincea), 56 comert (Colegiul “Grigore Antipa” Bacau, Colegiul Tehnic “Petru Poni” Onesti), 280 turism si alimentatie publica (Colegiul “Grigore Antipa” Bacau, Colegiul Tehnic “Dumitru Mangeron” Bacau, Colegiul Tehnic de Comunicatii “N.V.Karpen” Bacau, Liceul Tehnologic Onesti, Liceul Tehnologic “Petru Rares” Bacau, Liceul Tehnologic Tg.Ocna, Colegiul Economic “Ion Ghica” Bacau, Colegiul Tehnic “Petru Poni” Onesti), 56 industrie alimentara (Colegiul “Grigore Antipa” Bacau, Colegiul Tehnic “Dumitru Mangeron” Bacau), 28 estetica si igiena corpului (Colegiul Tehnic de Comunicatii “N.V.Karpen” Bacau), 98 industrie textila si pielarie (Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” Bacau, Colegiul Tehnic “Gr.Cobalcescu” Moinesti, Liceul Tehnologic Tg.Ocna, Liceul Tehnologic “Al.Vlahuta” Podu Tucului) si 84 fabricarea produselor din lemn (Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” Bacau, Liceul Tehnologic Rachitoasa, Colegiul Tehnic “D.Ghika” Comanesti).

“Noi avem cele mai multe locuri in special in constructii, respectiv 2 clase si un total de 56 de locuri, pentru calificarile zidar / pietrar / tencuitor si instalator instalatii tehnico – sanitare si de gaze. Alte 28 de locuri, adica câte o clasa fiecare, sunt pentru mecanic auto, confectioner produse textile, tâmplar universal si operator la masini cu comanda numerica.”
prof. Carmen Popa, director Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” Bacau

“Pentru ca specializarea de mecanic auto este foarte cautata, anul acesta am mai suplimentat cu inca o clasa numarul de locuri la invatamântul profesional pe aceasta calificare. Avem in total doua clase de mecanic auto, adica 56 de locuri, o clasa pe tinichigiu vopsitor auto, alta clasa pe eletromecanic si utilaje industriale, 14 locuri pentru calificarea ospatar, alte 14 pe bucatar si inca o clasa de 28 de locuri pentru brutar / patiser. Pâna acum s-au completat deja patru clase.”
prof. Ioan Balcan, director Colegiul Tehnic “Dumitru Mangeron”

Daca numarul de candidati este mai mare decât numarul locurilor oferite de unitatea de învatamânt se sustine si o proba suplimentara de admitere. “Prima etapa de inscriere se va definitiva pe 15 iulie, iar a doua etapa este intre 16 si 17 august”, a explicat prof. Mihai Guramulta, director adjunct la Colegiul Tehnic “D.Mangeron”. Participarea candidatilor la aceasta admitere nu este conditionata de achitarea unei taxe.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Liceul Dumitru Mangeron este un liceu tehnic bun.Un frate de al meu a terminat acolo si acum e angajat la un service auto.E multa disciplina acolo si se invata carte!Au multe laboratoare si profesorii sunt ok!!!

LĂSAȚI UN MESAJ