16 mai 2024
Actualitate„Desteptarea” in scoala ta / Scoala Buhoci implineste jumatate de secol

„Desteptarea” in scoala ta / Scoala Buhoci implineste jumatate de secol

Construita prin stradania invatatorului Constantin Popovici si efortul cetatenilor, care au facut munca patriotica, scoala
din Buhoci va implini anul viitor 50 de ani.

aPrimul corp a fost ridicat in 1959, iar aaripa tanaraa, cu trei sali de clasa si o magazie, in 1974, spune prof. Maria Timofte, directoarea SAM Buhoci. Din pacate, in 50 de ani de existenta, corpul vechi nu s-a bucurat decat de reparatii curente”. Asta pana in 2007, cand unitatea a primit de la Ministerul Educatiei sapte miliarde de lei vechi pentru termopane, renovarea fatadei, grup sanitar si acoperis nou, care sunt inca ain lucru”. Scoala I-IV Coteni a primit 1,5 miliarde de lei pentru gard, instalatie de apa si grup sanitar. S-a facut ceva si in 2006, din bugetul scolii, capitolul aCheltuieli materiale”: aAm reusit sa punem gresie in holul mare si parchet in cancelarie, laboratorul de informatica si intr-o sala de clasa, afirma Maria Timofte. In 2007 am cerut bani si pentru gard, dar nu ne-au aprobat”.

Pardoseala e veche
de 50 de ani



Gardul e important, dar aurgenta urgentelor” este schimbarea pardoselii. aPractic, cu asta ar fi trebuit inceput, e veche de 50 de ani si e putreda”, afirma directoarea. Scoala are geamuri termopan, nu insa si usi. In plus, e nevoie de mobilier. aStam cam rau la capitolul asta, spune ea. Am facut noi 30 de bancute si de scaune, dar trebuie innoit tot mobilierul.
Ne-am cumparat si videoproiector, care va fi folosit la lectii”. SAM Buhoci are un laborator de biologie, unul de informatica, cabinet de matematica, biblioteca, sala de sport si doua terenuri, unul de fotbal si altul de handbal. aToti cei care au vazut laboratorul de biologie au zis ca avem mai multe materiale decat scolile din orasa, afirma prof. Timofte. Necazul e ca spatiul e insuficient: desi cladirea e mare, iar salile de clasa sunt incapatoare, nu exista camere mai mici, pentru depozitarea materialelor didactice.

Scolarii si veteranii
sunt parteneri

Lista elevilor admisi in 2007 la licee de prestigiu din Bacau spune totul despre calitatea educatiei din SAM Buhoci. Copiii au obtinut la testele nationale note mari si azi invata la CN aFerdinand I”, CN aV. Alecsandri”, aKarpen”, Economic, aEminescu”, aMangeron” etc. aRecent, am primit scrisori de multumire de la licee, pentru ca sunt copii buni si se mentin in frunte”, declara directoarea. La SAM Buhoci nu se face doar matematica sau romana, ci si multe activitati extracurriculare. Majoritatea proiectelor educationale sunt realizate in parteneriat cu diverse organizatii neguvernamentale si institutii publice: Postul de politie, pentru educatia rutiera si combaterea violentei, dispensarul medical, igiena, viata sanatoasa, masuri antiHIV, primaria, APM, Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi (ANVR), Biblioteca Judeteana, Teatrul de Animatie, DSJ Bacau etc. Pentru a intampina Sarbatoarea de Paste, copiii au organizat in holul central o expozite de grafica si acuarela, iar profesorii, un panou cu mesaje si informatii despre Paste. Tot aici, subfiliala aIon Ciobanu”, din Buhoci, a ANVR a montat panouri si vitrine in care sunt prezentate carti, reviste, documente istorice, liste cu toti eroii din comuna cazuti in anii 1916-1918 si 1941-1945.

Vicecampioni
la fotbal, pe judet!

Scoala din Buhoci are un grup vocal, coordonat de prof. Elena Sova, care participa la toate spectacolele si competitiile zonale, dar e foarte tare si in sport, fiind vicecampioana la fotbal, pe judet. “Anul acesta am avut cinstea sa ocupam locul II pe judet cu echipa de fotbal a claselor V-VIII”, declara Pion Gascan, profesor de educatie fizica. Acum ne pregatim iar de emotii. E in traditia scolii sa gazduiasca aCupa 1 Maia, in cadrul careia vor avea loc competitii la atletism si fotbal”. Anul trecut, copiii din Buhoci s-au clasat pe locul III la fotbal, in competitia dintre scolile arondate cercului pedagogic, iar in aCupa Bijghir” si-au adjudecat locul II la fotbal si locul I la alergare rezistenta, prin Alin Poanca si Catalin Florea. Si la aCupa 1 Decembrie”, Scoala Buhoci a obtinut locul II la fotbal si din nou locul I la atletism, cu Alin Poanca. Alta premianta e Bianca Traistaru, care a obtinut locul II la arezistenta”. Colectia de cupe, medalii si diplome sta pe un dulap, asta numai pana se termina lucrarile de renovare. O vitrina speciala le va gazdui, din vara, in holul central, ca sa le vada toti cei care trec pragul scolii.
Mai bine politist
decat invatator

aSimona Ciobanu, Bianca Patlagica si Cristina Ungureanu, din clasa a VIII-a, au mediile cele mai mari din scoala pe primul semestru si sunt propuse la CJ pentru bursa de merit”, arata Maria Timofte. Si Simona, si Bianca scriu poezii, insa prima vrea sa devina dascal, iar a doua, politist. “Am participat la multe concursuri, unde am primit diplome si premii, cum ar fi dictionare sau volume de versuri”, marturiseste Simona. Fetita mai si picteaza, dar nu s-a gandit sa urmeze Liceul de Arta. aImi plac foarte mult copiii si sper sa ajung profesor”, spune ea, usor indecisa. Bianca scrie poezii, basme, povestiri. aAm timp, nu prea ma pune mama la treaba, vrea sa invat, iar eu, printre picaturi, scriu. O ajut, in week-end, la gradina”. Vrea sa intre la Scoala de politie din Campina sau la Academie. aImi place foarte mult uniforma si autoritatea pe care ti-o confera, recunoaste Bianca. Am vrut intai sa dau la Pedagogic, dar am discutat cu parintii, m-am gandit si am decis. Un politist e mult mai bine platit decat un invatator”.

Reportaj de la Buhoci

Alexandru Godoci e hotarat sa ajunga ziarist. Motivul? aAm inclinatie spre literatura si imi place munca asta. Esti intotdeauna bine informat, afli multe, esti in miezul subiectelor”, explica el. Parintii il sustin, mai mult, achiar isi doresc” sa ajunga jurnalist. Cea mai recenta aopera” e un eseu despre acomorile” sprituale, multe ignorate azi, eseu pe care l-a insufletit cu pildele si proverbele aflate de la bunicul sau. Si Alexandru este posesorul a numeroase diplome si premii. Ar putea spune ca debutul in jurnalism s-a produs: aAm scris un reportaj despre comuna Buhoci, mai ales despre ce nu-mi place in comunitatea noastra, reportaj cu care am luat premiul I la un concurs organizat de Biblioteca Judeteana”.

Iubesc roua

Sunt un fluture venit
din amintire
Crestat in varf, alb ca un unicorn
Sunt un fluture voios, asa, din fire
Iubesc tara si de toate imi este dor
Iubesc floarea pe care am crescut,
Iubesc roua ce curgea pe ea,
Iubesc cartea ca la inceput.
Simona Ciobanu, cl. a VIII-a

Scris de Silvia Patrascanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri