25 aprilie 2024
Sport„Cele mai bune exercitii terapeutice din lume";

„Cele mai bune exercitii terapeutice din lume”;

@ spune antrenorul Doru Botez despre tehnicile qigong si taijiquan

Antrenorul Doru Botez este cunoscut ca patriarh al karate-ului in Bacau. Are 5 dan si o pleiada de discipoli de mare valoare. Dar nu numai atat. El si-a pastrat spirirtul tanar, cercetator si razbatator. De cateva luni, maestrul preda qigong si taijiquan, doua arte martiale interne chinezesti, care nu fac decat sa completeze fericit cunostintele sale despre karate. Pentru inceput, nu va putem aminti decat ca multi dintre dvs. ati vazut in filme chinezi de toate varstele executand dimineata, in parcuri – ca forma de inviorare – un fel de dans lent si curgator, un fel de kata, executat linistit, parca in reluare. Doru Botez ne-a risipit nestiinta in acest domeniu in interviul care urmeaza.

Incarcare energetica



– Ce este o arta ainterna”, asa cum ati prezentat taijiquan si qigong?
– Arte martiale externe sunt cele pe care publicul le cunoaste de mult timp, respectiv karate, judo, tae-kwondo, qwan-ki-do si altele. Sunt, la fel ca multe alte sporturi, compuse din tehnici care consuma energia acumulata pentru deplasari, lovituri, blocaje si altele. Artele martiale interne quigong si taijiquan duc la acumularea de energie in corp, la fixarea si controlul eficient asupra acesteia.
– Credeti ca va veti bucura de succes in randurile varstei a treia?
– Este gresit sa credem ca taijiquan si qigong sunt doar pentru oamenii in varsta. Este la fel de bun pentru tineri si pentru copii. Eu, de exemplu, folosesc aceste tehnici si dupa antrenamentele de karate, la noi, la Seishin, pentru relaxare si incarcare energetica. Dar eu predau si cursuri separate de taijiquan si quigong, dar numai ca practica terapeutica, nu ca arta martiala, practica spirituala sau sport, cum ar mai fi posibil. Tin aceste antrenamente la Sala CT “Anghel Saligny”, in fiecare miercuri, la ora 19.00. Este adevarat, ca persoanele mature au rezerve de energie mai reduse decat cele mai tinere, iar responsabilitatile lor zilnice le fac sa indure zilnic stresul si sa fie mai vulnerabile la boli. Dar si intelepciunea lor este mai mare, de aceea oamenii in varsta adopta mult mai usor aceste tehnici interne. Si il dau ca exemplu pe dr. Nicolae Apetroaie, cunoscut medic dermatolog, care la 77 de ani se simte foarte bine din punct de vedere psihic si fizic, practicand quigong si taijiquan.

Canale, meridiane, campuri si centre energetice

– Energia se poate acumula pe multe cai, de ce cu aceste tehnici?
– Totul porneste de la conceptia chinezeasca despre energie. Yin si Yang, cele doua elemente ale energiei, Qi, sunt opuse si complementare, in acelasi timp. Noi le primim tot timpul de la soare, pamant, aer, apa si hrana. Energia aceasta ne strabate trupurile printr-o retea vasta si ordonata de canale, merdiane, campuri si centre energetice, invizibile cu ochiul fizic. Toate organele noastre, pana la nivel celular, sunt strabatute de o asemenea retea. Cand apare un blocaj energetic, din cauza gandurilor negative, stresului sau emotiilor care ne domina, qi circula intr-un flux deficitar, iar organele nu mai functioneaza normal si ne imbolnavim. Prin practicarea de taijiquan si qigong blocajele energetice dispar si devenim mai sanatosi, mai echilibrati, mai optimisti si longevivi.
– Dar, in definitiv, cum procedati pentru a obtine aceste beneficii?
– Complicat de spus in cateva cuvinte, asa ca v-asi invita la cursuri. Dar va pot traduce taijiquan prin “arta martiala suprema” consta intr-o serie de miscari armonioase si continue, ce dau senzatia curgerii unei ape sau impresia unui dans foarte gratios dar sunt miscari care emana si impresia de considerabila forta. Qigong se traduce prin “forme de energie”. Are ca scop cresterea cantitatii de energie din corp, impreuna cu cresterea vigorii organismului prin deschiderea meridianelor energetice si redobandirea elasticitatii trupului. Practicarea constanta de qigong si taijiquan are ca efect si aparitia unei stari de liniste si stabilitate, de forta sporita a gandului. Deci are efect atat asupra corpului, cat si a sufletului. In 1988, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat oficial ca taijiquan este cel mai bun exercitiu terapeutic cunoscut pana in prezent.

Acum 12 ani…

– Cum ati ajuns de la karate la taijiquan si qigong?
– Aceste tehnici au fost predate in Bacau de un mare maestru chinez, in urma cu 12 ani. Un grup de entuziasti, intre care domnii Corneliu Diaconescu, Dan Mitrut, Mugurel Trofin si altii, au pus bazele unui club de taijiquan si qigong. Din cauza micsorarii numarului de practicanti, aceste practici interne au disparut cativa ani din Bacau. Corneliu Diaconescu si Dan Mitrut s-au axat acum pe practici interne vietnameze, cu accent pe aspectele lor martiale, competitionale. Eu am inceput sa deprind aceasta arta in urma cu 6 ani, de la maestrul bucurestean Cezar Culda, presedintele FR de Taijiquan si Qigong si, totodata responsabil pe latura de wu-shu a Federatiei Romane de Arte Martiale. Am fost, in 2005, singurul reprezentant al Moldovei la stagiul de perfectionare de la Izvorul Muresului. Din noiembrie 2005 am inceput sa predau aceste practici chinezesti interne in Bacau si sper sa am multi adepti, asa cum sunt in mai toate marile orase din tara, dar mai ales in cele ardelene si in Bucuresti.Scris de Peter KELMANN

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri