Liberalul Razvan Tudosa, primarul din Zemes, vrea sa scoata comuna din izolare

– Sunteti tânar, aveti o familie frumoasa, o afacere prospera, deci nu va lipsea nimic. Cum v-a venit ideea de a deveni primar?
– Având contact cu lumea din comuna, am simtit ca e nevoie de o schimbare, de o noua viziune. Trebuie sa intinerim comuna, nu-i de ajuns sa reparam un pod, sa asfaltam o ulita. E necesar, de exemplu, sa investim in invatamânt. Foarte frumos a spus primarul din Cheia: «Degeaba ai drumuri asfaltate, daca pe ele circula oameni needucati.»

– Ce anume nu e bun in scolile din Zemes?
– Multe nu sunt. Mobilierul e vechi, salile de IT au calculatoare depasite, uzate, nu sunt materiale… Arata rau. Nici cadrele didactice nu mai au entuziasm, pluteste, asa, in aer, o stare de lehamite. Avem copii inteligenti, dar trebuie stimulati. Vom incerca, in anul urmator, sa gasim niste surse de finantare ca sa-i stimulam, sa-i punem in miscare, sa turam motoarele. E nevoie sa apasam pe acceleratie.

– Nu cumva, din cauza asta, parintii isi duc copiii in Moinesti?
– Sa stiti ca asa este. Am ramas cu un deficit de copii, ceea ce implica un deficit de cadre didactice si rezultate slabe. Parintii isi dau copiii la scoala in Moinesti. Eu nu i-am dat din patriotism. Daca ii luam toti, unde ajungem? Am simtit, toti, nevoia de o schimbare, iar oamenii au considerat ca eu sunt persoana care poate sa le implineasca asteptarile.

– Si dupa ce v-au ales si ati fost investit, cum a fost?
– A fost mai greu decât mi-am imaginat. Cetatenii isi doresc ca toate sa se intâmple foarte repede. Ei cred ca pot sa rastorn muntii in câteva luni, vor miracole. Nu e posibil. Sunt lucruri pe care trebuie sa le analizez, sa vad exact ce avem in urma si sa le pun la punct, sa le aduc pe linia de plutire, apoi sa trec la proiectele pe care mi le-am propus eu. In plus, am pornit cu un handicap. Chiar inainte de alegeri s-au produs inundatii si am gasit drumuri stricate, case darâmate, probleme de care trebuia sa ma ocup. Dar incet-incet le vom rezolva pe toate. Eu sper sa obtin finantare si pentru proiectele pe care le-am gasit in lucru, si pentru cele viitoare.

– Despre ce proiecte e vorba?
– In primul rând despre terminarea drumului Zemes-Bolatau, ultimii 5 km de asfalt, depus pe PNDL (Programul National de Dezvoltare Locala). Am facut demersuri catre Guvern si sper sa obtinem sprijin. Mai avem un proiect pentru transformarea clubului Petrom in camin cultural, un proiect realizabil, finantat prin PNDR (Programul National de Dezvoltare Rurala). Am fost la Iasi si am semnat contractul. E nevoie de un camin cultural pentru a organiza spectacole, festivitati si alte activitatile care tin de viata comunei.

– Exista o viata culturala a comunei?
– Stiti, e ca in piesa lui Caragiale, exista dar lipseste cu desavârsire. Va trebui sa reactivam acest sector si sa ne straduim sa ne promovam imaginea, pentru ca am ramas, cumva, in umbra „petrolului”. Ma gândesc sa investim in agroturism, pentru ca altceva nu prinde in zona asta. Vom incerca sa intarim legaturile cu Magirestiul, cu Moinestiul si sa ne aliniem la proiectele lor. Aici a fost un punct slab.

– In sensul ca Zemes a fost o comuna putin izolata?
– Izolata in totalitate. Noi nu am raspuns niciodata invitatiilor. S-a organizat Raliul Moldovei, a trecut prin Magiresti, prin Moinesti, noi nu am participat. Anul acesta a fost prima oara când am fost prezenti. Exista un concurs national de biciclete in care nu suntem implicati. Am fost in primul an, in al doilea mai putin, apoi deloc. Astfel de evenimente te ajuta sa promovezi comuna. Vreau sa scoatem comuna Zemes din izolare. Trebuie sa ne promovam imaginea si sa atragem lumea sa vina in Zemes.

– Cum veti face asta? Aveti un plan?
– Da, e inca in lucru, ii astept pe cetateni sa vina cu idei. Pe lânga cele doua, drumul spre Bolatau si caminul cultural, vrem sa modernizam intrarea in Zemes, sa accesam fonduri pentru a face cunoscuta zona si sa incurajam oamenii de afaceri sa vina aici. Mi-ar placea sa amenajam un muzeu al zonei, sa infiintam un punct de orientare si câteva trasee montane… Turistii au ce vedea aici: vârful Gosmanu, muntii Geamana, Culmea Strigoiului, sunt mânastiri vechi in zona si peisaje foarte frumoase.

– La capitolul „investitii”, care ar fi urgentele?
– Daca vrem sa fim in rândul lumii si sa dezvoltam turismul, ne trebuie in primul rând apa si canalizare. Doar blocurile construite pe vremea lui Ceausescu au apa si canalizare, dar e o retea incropita, veche si uzata. Nu stam bine nici la drumuri.

– E ciudat, având in vedere ca Zemesul e lânga oras si aveti, aici, o mare companie.
– Daca stia cineva sa profite de prezenta OMV Petrom si sa-i devina partener, comuna ar fi aratat altfel. Ei sunt deschisi si doresc sa comunice cu autoritatile. Am purtat deja discutii, dar nu la nivel inalt, urmeaza sa ne mai intâlnim. Vreau sa valorificam potentialul comunei. Locuri de munca nu promit, dar daca se dezvolta turismul fiecare isi va crea singur locul de munca. Avem o societate pe lânga Primarie, SC Servicii Comunale, care are 20 de angajati, dar vrem sa o extindem, sa gasim contracte si sa efectuam lucrari si pentru altii.

– Ce ar mai fi de imbunatatit?
– Comunicarea cu cetateanul. A lipsit comunicarea si apropierea de cetatean. Si relatia dintre angajati trebuie imbunatatita, astfel incât sa se inteleaga intre ei, sa formeze o echipa, o echipa in slujba oamenilor, pentru ca acestia sa plece multumiti. Sa stiti ca principala nemultumire a cetatenilor a vizat atitudinea primarului, atitudine care s-a transmis in jos, la angajati. Eu i-am adunat pe toti si le-am explicat ca suntem o familie si suntem in slujba cetatenilor. Vreau sa va spun ca au fost receptivi. Usa mea, usa noastra e deschisa tuturor si daca nu putem sa-i ajutam imediat trebuie macar sa-i ascultam.

– Va asteapta patru ani grei. Pe cine credeti ca va puteti sprijini?
– Pe colegii din Primarie, pe consilierii locali si pe toti oamenii de buna credinta din comuna. Si sunt destui. Sunt convins ca impreuna cu ei voi putea schimba lucrurile. Intr-o oarecare masura, au aparut schimbari, oamenii au inceput sa prinda curaj, o samânta de curaj. Semintele schimbarii au incoltit, am simtit asta si sper ca ei sa-mi fie alaturi pâna la capat.

Comuna Zemes e situata in N-V judetului, pe Tazlaul Sarat si cuprinde sudul Muntilor Gosmanu-Geamana-Rotundul si Munceii Uture. Are doua sate (Zemes si Bolatau) populate de 4.368 locuitori si o suprafata de 10.686 ha, din care 1.276 ha terenuri agricole, 8.774 ha paduri, 73 ha ape etc. Comuna are acces la DJ 117, fiind la 8 km de municipiul Moinesti, la 19 km de orasul Comanesti si la 55 km de municipiul Bacau.