29 aprilie 2024
Zona zeroCuvânt pentru sufletDuminica a V-a din Timpul de peste An (B)

Duminica a V-a din Timpul de peste An (B)

În activitatea publică a lui Isus, vestirea Împărăției lui Dumnezeu a fost mereu însoțită de semne vizibile, mai ales de vindecarea celor bolnavi și eliberarea celor posedați de diavol. Boala și suferințele oamenilor ocupau un loc deosebit într-o zi obișnuită din viața lui Isus.
Suferința este o experiență universală de care au parte toți oamenii. Nu sunt loviți de suferință doar cei păcătoși, sau cei egoiști; nu este prezentă doar în viața oamenilor răi. De suferință au parte și cei tineri, și cei bătrâni; și cei înțelepți, și cei mai puțin învățați; și sfinții, șii păcătoșii.
Dar în această lume, plină de suferință și durere, vine Isus pentru a ne oferi alinare și vindecare. În fragmentul evanghelic propus pentru duminica a V-a din Timpul de peste An (Marcu 1,29-39), îl întâlnim pe Isus care o vindecă mai întâi pe soacra lui Simon Petru, iar mai apoi, după ce vestea s-a răspândit, vindecă mai mulți oameni care sufereau de diferite boli.
De fapt, el vindecă atât de mulți oameni, încât, la un moment dat, simte nevoia de a se retrage singur, într-un loc pustiu, pentru a se ruga.
În viața noastră cotidiană simțim și noi că la un moment dat avem nevoie de o pauză. Avem nevoie de momente de liniște, de un loc în care să ne retragem pentru a sta în prezența lui Dumnezeu. Doar noi și el, pentru a ne ruga și pentru a primi vindecarea sa.
Unii oameni caută vindecarea fizică; alții caută vindecare sufletească prin puterea cuvintelor și a învățăturii lui Cristos. Domnul știe că cea mai profundă vindecare de care avem nevoie cu toții este cea spirituală. De aceea, ne spune Evanghelia că Isus a mers mai departe pentru a predica și în alte cetăți.
Cu toții avem parte de-a lungul vieții de diferite suferințe. Iar acestea ne amintesc că nu trăim într-o lume perfectă. Prin suferință experimentăm fragilitatea vieții și învățăm să privim lumea cu alți ochi, înțelegând că avem nevoie de harul și vindecarea pe care le primim prin Isus Cristos.
Suferința, boala și moartea sunt consecințe ale păcatului. Însă, prin pătimirea, moartea și învierea sa, Isus ne-a adus răscumpărarea. Unind suferințele din viața noastră cu pătimirea și crucea lui Cristos, vom fi și noi părtași de victoria lui, vom dobândi vindecarea sufletului și viața veșnică.

 

Pr. Octavian Sescu, Biserica Romano-Catolică „Sf. Nicolae”, Bacău

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri