O familie de pescăruși din specia ”Larus michahellis” și-a făcut, de ceva timp, cuib pe acoperișul Muzeului de Istorie ”Iulian Antonescu” din Bacău, păsările transformându-se, de câteva zile, ele însele în personaje dintr-o istorioară de netrecut cu vederea.

Cuibul a fost descoperit pe acoperiș de către criticul de artă, profesor Iulian Bucur, salariat al Complexului Muzeal de Istorie Bacău care a și pornit la monitorizarea vieții de familie a zburătoarelor.

Din nefericire, la începutul acestei săptămâni, Iulian Bucur a găsit un pescăruș adult mort și un pui de pescăruș rănit. Întâmplarea nu doar că a fost povestită pe rețeaua de socializare Facebook, dar și sesizată Centrului Regional de Ecologie (CRE) Bacău pentru a da de capăt ”misterului” morții pescărușului adult și rănirii pescărușului juvenil.

PUBLICITATE

”De cele mai multe ori nebăgați în seamă de către trecători, unori deranjanți pentru cei care locuiesc la etajele superioare, pescărușii își fac pe clădirile din Bacău, cuiburi. Păsări oportuniste, acestea profită de siguranța acoperişurilor precum şi de sursele de hrană uşor disponibile din oraş şi vecinătăți. Iată că şi acoperişul Muzeului de Istorie „Iulian Antonescu” din Bacău a fost ocupat de o familie de pescăruşi Larus michahellis”, au spus reprezentanții Centrului Regional de Ecologie Bacău.

În urma ”investigațiilor” întreprinse de prof. Iulian Bucur și membrii CRE Bacău s-a concluzionat că, cel mai probabil, în zona cuibului a avut loc „un conflict” între părinți şi alte păsări, conflict soldat cu moartea unui exemplar de pescăruș adult și rănirea unui juvenil.

”Adultul găsit mort nu este unul dintre părinți, iar ce este mai interesant e că acesta a fost inelat în Ucraina. Personalul muzeului a luat legătura cu specialiştii de la Muzeul Național „Grigore Antipa” pentru a prelua datele şi a afla mai multe despre istoricul acestui exemplar”, au spus membrii CRE Bacău.

Puiul de pescăruș rănit la baza aripii a fost preluat de CRE și transportat la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Focșani unde, de la începutul verii au mai fost duse pentru îngrijire alte 12 păsări.

FOTO: Iulian Bucur

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. In Bistrița Lac sunt zeci de pescăruși pe acoperișul blocului meu. De vreo 2ani. S-au aciuat de când au secat insula. Multe alte specii au dispărut, tot din acest motiv. Insula trebuia lăsată cum era, daca nu sunt in stare sa termine un liceu început!

  2. Foarte interesant, pescarusi la Bacau! Am crezut ca am vedenii ieri cand am vazut un pescarus in zbor pe deasupra blocurilor din Piata Florescu!

  3. Care este diferenta dintre pescarusi si ciorile din parc ?
    Mizerie fac la fel. De ce ciorile sant împuscate, iar pescarusii ar trebui protejati ?
    “Beneficiile” sunt aceleasi.

  4. Zboara toata ziua si noaptea numai deasupra blocurilor si fac mai rau ca moartea , daca ar cinta cucuveaua ar fi mai bine…m-am intrebat multa vreme ce cauta deasupra blocurilor ca doar locul lor e pe lac sa manince broaste si peste , daca insula e secata exista ditamai lacul de la serbanesti si…am ajuns la concluzia ca existenta lor in oras se datoreaza numai si numai unui pensionar pustnic si care se plictiseste si care iese dimineata pe bloc in fiecare zi sa le dea mincare

LĂSAȚI UN MESAJ