– acestea au fost depistate in satul Sohodor, din comuna Horgesti, si satul Slobozia Noua, din comuna Stanisesti

In ultima perioada, mai multe persoane au ajuns la spital cu simptome specifice hepatitei virale A (HVA), multi dintre pacienti fiind minori. La momentul de fata, Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau are in supraveghere, in judet, doua focare de hepatita virala A, care sunt in evolutie.

Unul este in satul Sohodor, din comuna Horgesti, este focar familial si a avut debutul la jumatatea lunii iunie. Aici au fost luate in evidenta 33 de cazuri, majoritatea copii cu vârste cuprinse intre 3 si 14 ani.

PUBLICITATE

Analizele efectuate pâna in prezent au confirmat virusul la 25 de persoane, pentru alte sase analizele fiind inca in lucru, iar ultimul caz a fost izolat in urma cu doua zile. Dupa numarul mare de imbolnaviri, DSP a dispus aici supravegherea clinico-epidemiologica a 88 de copii si 58 de adulti din familii, pentru o perioada de 50 de zile de la izolarea ultimului caz din focar, au fost vaccinati impotriva hepatitei A 77 de minori si s-au recoltat probe de apa de la cinci fântâni si o pompa.

„S-a luat legatura cu autoritatea locala privitor la monitorizarea ulterioara a surselor de apa potabila. Copiii si parintii au fost informati atât de personalul specializat de la nivelul institutiei noastre, cât si de medicul de familie, privitor la sursa, caile de transmitere si metodele de prevenire in cazul HVA.

Au fost prezentate norme de igiena individuala, igiena locuintei, alimentelor, veselei si au fost distribuite materiale informative”, a declarat Anda Dumitrescu, purtator de cuvânt la DSP Bacau. In Sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta Bacau mai sunt internati in prezent 9 pacienti din aceasta localitate.

Al doilea focar aflat in atentia autoritatilor sanitare este la Slobozia Noua, din comuna Stanisesti. Acesta a debutat la inceputul anului si de atunci s-au confirmat 31 de cazuri, majoritatea copii. Ultimul localnic a fost luat in evidenta cu suspiciune de hepatita virala A saptamâna trecuta. La sfârsitul lunii mai anul curent, scoala si gradinita din satul Slobozia Noua au fost inchise de autoritati, dupa ce verificarile au scos la iveala ca in cladirea scolii nu era apa curenta si nici grupuri sanitare. Cei 200 de elevi si prescolari mergeau la doua toalete aflate intr-o alta cladire din curtea institutiei de invatamânt.

Hepatita A denumita si „boala mâinilor murdare” se transmite cu usurinta in colectivitati. Pentru prevenirea imbolnavirii, medicii recomanda respectarea regulilor minime de igiena, prin spalarea mâinilor cu apa si sapun inainte de masa si dupa ce se foloseste toaleta. Este indicat si spalarea fructelor si legumelor inainte de consum.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

  1. Sa vedeti conditiile pe care le avem la Sohodor in scoala. Exista apa dar nu exista sapun, niciodata nu a existat in scoala penru copiii iar intre schimbiri nu se face curatenie, femeia de serviciu nu matura si nici nu spala pe jos. Miroase ingrozitor de urat in scoala semn ca pe jos mai mult se zoieste iar wc_ul e … Deci, veniti dupa ce incepe scoala dupa ora 12 sa vedeti cum arata salile de clasa sa vedeti cu ce muzerie si ce mirosuri sunt perimiti cei mici.

  2. Nu se da cu o matura in scoala intre schimburi, nu se spala pe jos, iar mirosul este dovada existentei mizeriei… pai cum sa nu se ajunga aici mai ales intr_o zona in care apa si sapunul sunt pentru cei mai multi o necunoscuta. Ce ne mira.

  3. Mergeti sa vedeti ce miros este in satu Sohodor pe seara cand cei care fabrica butoaie din fibra direct in curțile lor din mijlocu satului incep sa arda materia prima pt butoaie aeru e de nerespirat nici fructe nici legume nu gasesti in gospodariile satenilor de pasari si animale nici nu mai vorbim din cauza aerului poluat iar autoritățile inchid ochii și se fac ca nu vad de anii de zile care are loc in spatele curți se apuca de facut butoaie netinand cont de raul pe care il face comunități care deja trăiește la limita saraciei de aceea cred ca si asta afecteaza atat aeru ,solu și apa din acel sat daca sar face o ancheta mai serioasa (nu de cei de acolo care stiu dar inchid ochii ) veti vedea de ce copii acolo sunt tot timpul bolnavi nedezvoltatii corespunzator varstei lor anemici etc aeru este pur si simplu otravit de fabricarea butoaielor in accel sat

  4. Nu gasesti animale pentru ca nu sunt crescute de sateni. Toata ziua acesti indivizi sparg seminte in poarta si asteapta ajutorul social sau sa le cada ceva. Nu este un sat de gospodari sub nicio forma.

LĂSAȚI UN MESAJ