De un sfert de secol, Mary Gibson, înger din Anglia pentru Asociația „Copiii în sânul familiei”

    Satul Hârja, din comuna Oituz, a fost, vineri, 8 iunie, în sărbătoare. Asociația „Copiii în sânul familiei”, a aniversat 25 de ani de la înființare. Sărbătoarea a avut însă dublă semnificație, pentru că tot vineri a fost marcată încă o aniversare, la împlinirea a 90 de ani de viață a celei care a inițiat împreună cu Fundația „Friends of Children in Romania”, din Marea Britanie, proiectul acestei Asociații, doamna Mary Gibson.

    La evenimente a fost prezentă chiar doamna Mary, dar și Sarah Palmer, care de 18 ani este sponsor al proiectului și care a contribuit la el cu 20.000 de lire pe an, Sarah Gibson, fiica lui Mary, și soțul ei, David. Președintele Consiliului Județean (CJ), Sorin Brașoveanu, director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău pe vremea în care se puneau bazele Asociației, a fost reprezentat de doi dintre consilierii săi, fiind reținut vineri în Bacău de probleme urgente.



    Au mai fost prezenți managerul Asociației „Copiii în sânul familiei”, Betrix Grigoraș, dar și primarul comunei Oituz, Gheorghe Bodea, alături de copiii îngrijiți în Centrul din satul Hârja și de invitații lor.

    Cele două aniversări au fost marcate printr-o scurtă dar emoționantă reuniune organizată în parcul generos al Așezământului Social-Filantropic „Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, unde despre proiectul Asociației „Copiii în sânul familiei” și despre implicarea, personalitatea și dăruirea doamnei Mary Gibson au vorbit Betrix Grigoraș și Ramona Florea, consiliera președintelui Sorin Brașoveanu, de la Serviciul comunicare, imagine, activități publice și relații cu presa al CJ.

    Mary, un exemplu de viață pentru toți

    Oaspeții din Marea Britanie au vizitat, înaintea reuniunii de la Centrul „Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, căsuțele în care trăiesc și cresc copiii îngrijiți de Asociația din satul Hârja, unde au stat de vorbă cu copiii și cu invitații organizatorilor evenimentelor de vineri. „Proiectul din Hârja – am aflat cu acest prilej – nu are afiliere religioasă, ci urmărește să permită îngrijitorilor să-i aducă pe acești copii în cultura în care s-au născut, cu valorile tradiționale ale cetățenilor români, în primul rând români ortodocși. Acolo unde este posibil, copiii sunt încurajați să se integreze în comunitatea mai largă a satului, indiferent dacă aceasta înseamnă ajutor în biserică sau școală sau înființarea unei echipe de fotbal”.

    Beatrix Grigoraș a făcut o scurtă rememorare a principalelor momente de la începutul proiectului, dar și de pe traseul acestuia. „Mary a venit în România în 1991 – a spus managera Asociației -, dar eu care sunt aici de 15 ani nu mai pot socoti câte călătorii a făcut apoi doamna la noi. Pentru mine ea este un miracol. Acum este din nou aici și vrem să o sărbătorim în familia Asociației noastre. Împreună am dezvoltat complexul care este Centrul caritabil pentru copii și mai presus de orice stă prietenia pe care am construit-o aici.

    Când vorbesc cu pritenii mei care sunt triști, deprimați după ieșirea la pensie le dau mereu exemplul lui Mary, care de fapt este și exemplul meu de viață. Pentru că Mary a început acest proiect în momentul în care a ieșit la pensie. Niciodată Mary nu e obosită, niciodată nu spune că nu poate”.

    Când vrei cu adevărat să schimbi lucrurile nimic nu te poate opri

    Consiliera Ramona Florea a ținut să amintească tuturor celor prezenți că Centrul de copii din Hârja s-a construit, practic, din nimic, dar cu oameni care au vrut să schimbe lucrurile, să facă altfel. „Domnul Brașoveanu – a spus consiliera președintelui CJ – ne-a spus că Mary este o persoană pentru care nu ne putem permite a rata luxul de a nu o cunoaște personal. Exemplul ei îți schimbă perspectiva. La Hârja, când Mary și-a dorit să schimbe lucrurile nimic nu a mai putut-o opri. Împreună cu prietenii ei a construit aici o familie”.

    Un cuvânt de recunoștință a fost adresat celor aniversați și de primarul Gheorghe Bodea. „M-am bucurat să o cunosc personal pe doamna Mary și așteptăm să revină cât mai des la casa dumneaei de la noi, să fie mereu la fel de energică” – a spus primarul.

    Mary Gibson și cei care au însoțit-o au primit numeroase buchete și coșuri de flori, dar și diplome. Special pentru Mary s-au decernat o diplomă și o plachetă din partea Consiliului Județean Bacău „în semn de recunoștință și de aleasă prețuire”. O distincție specială pentru implicarea în viața comunității din satul Hârja și pentru grija cu care contribuie la făurirea unui viitor mai luminos pentru copiii din Centrul caritabil, i-a fost acordată de către reporterii cotidianului „Deșteptarea”, celei care este considerată sufletul lucrurilor minunate care se fac la Hârja.

     

    „Le mulțumesc tuturor celor care au venit să mă felicite. Este o bucurie pentru mine să mă aflu din nou la Hârja, în marea familie de aici. Pentru mine este un privilegiu să primesc dragostea tuturor celor de aici, să fiu printre prietenii din România, în marea familie pe care cu bucurie o sprijin. Tot ce s-a spus aici despre mine este valabil și pentru Beatrix Grigoraș, pentru că dacă nu era ea proiectul nu ajungea la etapele în care a ajuns. Am luptat pentru binele acestor copiii și îi iubesc foarte mult, ca și pe cei care au grijă de ei.”
    Mary Gibson, inițiatoarea proiectului „Copiii în sânul familiei”

    Cine este doamna Mary?

    Mary Aurelia Gibson s-a născut în Sussex, Marea Britanie.
    Pe 18 aprilie a împlinit 90 de ani. A fost copil unic în familia ei, dar tatăl ei a murit când ea avea doar doi ani.
    S-a căsătorit la 21 de ani cu John Gibson, economist, și are patru copii.
    A lucrat pentru membrii Parlamentului britanic, ca asistent manager. A fost magistrat al Păcii. A înființat un club pentru tineri în Sussex și a fost implicată în mai multe misiuni umanitare.
    În 1989 a văzut imagini din orfelinatele românești care au marcat-o și fără să stea pe gânduri a început să strângă fonduri din Anglia pentru a le oferi copiilor o viață mai bună. A venit în România și a înființat întâi “Romanian Orphanage Trust” și apoi, în anul 1993 Asociația „Copiii în sânul familiei” din Hârja.

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"