19 aprilie 2024
ActualitateDoi ziariști, o carte de bucate și un premiu internațional

Doi ziariști, o carte de bucate și un premiu internațional

Băcăuanca Simona Lazăr – scriitor, jurnalist, editor, antropolog culinar și istoric al literaturii gastronomice din România – se numără printre laureații 25th Gourmand World Cookbok Awards 2020. Volumul „Rețete interbelice”, de Constantin Bacalbașa (Editura GastroArt, 2019), pentru care a realizat selecția textelor, adnotarea și îngrijirea ediției, a fost premiat la categoria Cărți de bucate din Europa de Est.

Pe Constantin Bacalbașa și Simona Lazăr îi unește, peste timp, nu doar pasiunea pentru bucătăria românească, ci și faptul că amândoi sunt ziariști.

Între anii 2005 şi 2019, Simona Lazăr a publicat două cărți de bucate sub semnătură proprie („Rețete de Paști”, Editura Jurnalul, 2007, respectiv „Rețete alese pentru post și Crăciun”, Editura Jurnalul, 2010) și alte opt titluri care recuperează, pentru istoria literaturii gastronomice de la noi, cărți publicate pentru prima dată între anii 1841 şi 1935. Cercetător asiduu al domeniului, nu doar că aduce în actualitate aceste cărți speciale, dar le însoțește de un aparat critic și de o anecdotică menite să îi așeze pe autorii români pe treapta cuvenită într-o istorie europeană și mondială a genului.



Dintre titlurile pe care le-a scos la lumină amintim aici: „Carte de bucate” (de Maria Maurer, 1849 – prima carte de gen publicată la București), „Bucătăria română” (de Christ Ionnin, 1865 – prima carte de bucate tipărită cu litere latine, singura publicată în timpul domniei lui Al. I. Cuza și cea dintâi care consacră sintagma „bucătărie română/românească”), „Bucătăreasa națională” (de J. C. Hințescu, Brașov, 1874 – prima carte de bucate în limba română publicată în Transilvania; toate aceste titluri, apărute la Editura GastroArt), „Dictatura gastronomică” (de Constantin Bacalbașa, 1935 – una dintre cele mai interesante cărți de gen, autorul fiind un apreciat jurnalist, scriitor, memorialist, om politic și… gurmand din antebelic și interbelic; reeditată sub acest titlu la Editura Cartex, în 2009, și cu titlul „Rețete interbelice”, în 2019, la GastroArt).

Toate aceste cărți fac parte dintr-un proiect mai mare de recuperare a patrimoniului culinar românesc. Simona Lazăr este și autoarea unui studiu despre „Istoria cărților de bucate românești din secolul al XIX-lea în context european”.

Reamintim cititorilor noștri că Simona Lazăr a fost, între anii 1995 şi 1998, unul dintre redactorii cotidianului „Deșteptarea”. Ca scriitor, a debutat în 1996, cu volumul de poezii „Somnul grifonului”, publicat la Editura „Deșteptarea”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri