14 iulie 2024
ActualitateDoi morți în accidente de muncă

Doi morți în accidente de muncă

Șirul accidentelor de muncă a continuat, din păcate, și în noiembrie. Astfel, luna trecută, 11 angajatori i-au comunicat Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bacău că în unitatea lor s-a petrecut un asemenea nefericit eveniment. Și mai trist este că două din aceste accidente de muncă s-au soldat cu decesul victimei.

Câteva din cele 11 evenimente înregistrate au avut drept cauză anumite boli de care sufereau victimele, dar cea mai mare parte nu s-ar fi întâmplat, dacă salariații afectați sau chiar angajatorii ar fi respectat normele de sănătate și securitate în muncă (SSM).O demonstrează și bilanțul controalelor întreprinse de către inspectorii ITM-ului, în ceea ce privește aplicarea acestor norme, la un număr de 88 agenți economici. Dintre aceștia, 16 au fost sancționați contravențional, valoarea totală a amenzilor aplicate lor ridicându-se la 129.000 lei.

Această cifră reprezintă mai mult de jumătate din suma de 246.100 lei, cât au însemnat cele 28 amenzi dispuse luna trecută pentru abateri de la legislația muncii, în general, legislație care este compusă din domeniul relațiilor de muncă și normele SSM.

Dar, pentru încălcarea acelorași norme, au fost date și nu mai puțin de 239 avertismente. Ca de obicei, principalele nereguli au constat din nerealizarea măsurilor dispuse de către inspectorii SSM la controlul anterior efectuat de către ei sau din instruirea necorespunzătoare a salariaților, cu normele amintite.

Nu au lipsit nici cazurile în care angajatorii nu s-au preocupat pentru ca salariații lor să beneficieze de controlul medical periodic ori de echipament corespunzător de lucru sau nu au întocmit planul de prevenire și protecție împotriva accidentelor de muncă și a bolilor profesionale.spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri