19 mai 2024
ActualitateDistincții de onoare pentru constructorii celebrelor porți de lemn din Cașin

Distincții de onoare pentru constructorii celebrelor porți de lemn din Cașin

Aproape 20 de meșteri populari din comuna Cașin au primit, sâmbătă, 13 august, Distincții de onoare și diplome de apreciere de la primarul Ioan-Cosmin Curelea, pentru măiestria cu care au lucrat celebrele porți de lemn ale multor gospodării din satele comunei, dar și alte obiecte necesare în asemenea gospodării. Evenimentul a avut loc la simpozionul cu tema „Meșteri populari”, organizat într-o gospodărie tradițională din Cașin, în una din zilele manifestărilor „Serbările Cașinului”, care în acest an au avut loc în perioada 11-15 august. 

Curtea gospodăriei familiei lui Adrian Gheorghiță Cimpoia din Cașin s-a umplut de reprezentanții de frunte ai comunității, unii îmbrăcați în frumoase și autentice costume populare. Alături de ei au venit și deputatul Ionel Floroiu (originar din această comună), Gelu Panfil – vicepreședinte al Consiliului Județean, istoricul Vilică Munteanu, cercetătorul și ziaristul conf. univ. dr. Ioan Dănilă, Feodosia Rotaru – etnograf la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău și ziariști. Au fost prezenți, însă, și protopopul de Onești, dr. Ioan Bârgăoanu, împreună cu preoți din parohiile vecine comunei Cașin.

Alocuțiunile acestui eveniment au fost rostite de Ionel Floroiu și Gelu Panfil, iar Ioan Dănilă, Feodosia Rotaru și Vilică Munteanu au vorbit despre modul în care comuna Cașin s-a impus între localitățile rurale ale României prin modul în care este gospodărită, prin frumusețea gospodăriilor ei, dar și prin calitatea celor care locuiesc aici. Vorbitorii nu au putut ocoli nici ecoul celebrei balade Miorița, a cărei obârșie se află chiar în zona localităților Cașin, Mănăstirea Cașin și a celor vecine din Vrancea, dar nici calitatea etnografică a celebrelor porți de lemn și importanța lor în tezaurul artistic național.



Comuna Cașin a fost cunoscută întotdeauna prin caracterul locuitorilor ei, prin înclinația lor către afaceri și comerț, prin dragostea oamenilor pentru cai, cărăușie și creșterea animalelor.

Dar, iată și scurte fragmente din ceea ce au spus auditorilor vorbitorii: 

Ioan Dănilă – Comuna Cașin este localitate deținătoare a Ordinului „Cele mai frumoase sate din România” și se află pe ruta localităților evidențiate în păstrarea arhitecturii tradiționale. Aici, în Cașin, l-am cunoscut pe domnul Neculai Comăneciu, acum în vârstă de 89 de ani, deținătorul râvnitului titlu onorific atribuit de Ministerul Culturii, la secțiunea „Prelucrarea lemnului; realizarea de porți monumentale”, titlul de „Tezaur uman viu”. 

Feodosia Rotaru – Lucrările de etnografie vorbesc de practicarea celor mai importante meșteșuguri tradiționale în zona Cașin. De mai mulți ani satele de pe Valea Cașinului erau considerate ca o microzonă etnografică, zonă căreia i-au fost consacrate lucrări importante ale unor cercetători și specialiști din domeniu. Domnul Neculai Comăneciu este al doilea băcăuan care primește titlul (viager și netransmisibil) „Tezaur uman viu” alături de țesătoarea Anica Fichioș din Oituz. Tot un cășunean, Constantin Tudose a promovat în toată lumea frumusețea porților de lemn din comună, prin cartea sa „Porțile de lemn ale satului, porțile sufletului”. 

Vilică Munteanu – Pe cărăușii din Cașin i-am cunoscut la mine în sat, la Negoiești, încă din copilăriei. De la ei și de la alții, mai târziu, am remarcat că aici în Cașin sunt oameni hotărâți, oameni cu personalitate. Aici am remarcat și frumusețea porților și a caselor, a curților largi ale acestora. Cunosc multe despre istoria Cașinului, despre profesorii și învățătorii de aici. Iar remarcabile pentru această comună sunt și „Serbările Cașinului”. 

Despre frumusețea porților de lemn din Cașin a vorbit și Gabriela Comăneci, cunoscută interpretă de muzică populară și nepoata lui Neculai Comăneciu, care a propus ca gospodarii din Cașin care au astfel de porți să fie încurajați să le păstreze, iar cei care nu le au să-și facă asemenea lucrări.

În timpul evenimentului, membrii ansamblului folcloric „Mugurașii mănăstireni” din Mănăstirea Cașin, coordonat de Diana Apreotesei și de instructorul Cristian Blănaru, dar și solistele Elena Comăneci și Gabriela Comăneci, au susținut frumoase momente artistice.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri