Daca am face o analiza a ceea ce avem astazi in tara, putem spune, fara sa gresim foarte mult, ca ne aflam intr-un nou Ev Mediu Intunecat, in care cultura si civilizatia au decazut. Astazi, intreaga tara este cuprinsa de frenezie religioasa.

Desigur, aceasta re-crestinare este doar aparenta. In frunte cu politicienii, poporul doreste sa para cât mai credincios desi, acelasi popor nu respecta nici pe departe litera si spiritul Bibliei. In schimb, frenezia religioasa a scos darwinismul din cartea de biologie si ne goleste buzunarele si conturile.

Educatia s-a dus la vale, elevii parasesc scolile tot mai slabi, de la o generatie la alta, devenind, apoi, profesori la fel de slabi pentru a educa la fel de prost alte generatii. Sistemul de sanatate este in colaps, infractionalitatea creste cu fiecare zi. Infrastructura rutiera este la pamânt.

Sistemul politic a devenit o gluma proasta, functiile vânzându-se mai ceva ca pe vremea fanariotilor. Ce putem face? Nimic. Cel putin pentru urmatorii 20 de ani.

Daca ne vom hotari sa facem ceva incepând de mâine, tot vom pierde doua decenii pâna sa se vada o schimbare. Urmeaza, deci, cel putin 20 de ani de haos, de decadere. Spun “cel putin” pentru ca mi-e greu sa cred ca anul acesta se va lua vreo decizie care sa incerce sa schimbe lucrurile. Avem nevoie de educatie.

Ne trebuie generatii noi de profesori care sa stie sa vorbeasca si sa scrie corect limba româna. Ne trebuie dascali care sa-i invete pe elevi sa gândeasca. Nu sa le bage formule in cap, ci sa-i faca sa inteleaga un context, sa-l analizeze, sa traga o concluzie si sa ia o decizie. Restul va veni de la sine.

Pentru ca, in momentul in care poporul va invata sa faca alegerile corecte, clasa politica va fi nevoita sa se schimbe. Sau va fi schimbata.