Conflictul iscat in estul Ucrainei a inceput sa dea idei liderilor politici de la noi. Pentru ca, se stie, frica este cel mai bun argument electoral. Intr-o campanie in care tot ce pot sa faca fortele politice este sa-si dea in cap pe teme de copyright, politicienii incearca sa apeleze la argumente care si-au dovedit valabilitatea de fiecare data: razboiul. Asa se face ca pe cai laturalnice se induce poporului ideea ca România se pregateste de razboi si ca tinerii vor fi chemati sub arme.

Politicienii scapa din vedere faptul ca România nu este izolata; ca orice spun si orice fac ei se afla in exterior. Daca atitudinea razboinica a liderilor români convine de minune SUA, Kremlinul bate saua sa priceapa iapa si atentioneaza, prin intermediul Vocii Rusiei ca tara noastra nu este pregatita de conflict si ca poate fi anihilata foarte usor.

Articolul publicat pe site-ul postului de radio rus a provocat o explozie de indignare in rândul “analistilor”, care s-au grabit, conform uzantelor si indicatiilor, sa injure autorul pentru a distrage atentia de la continut.

Poate ca România nu va fi anihilata in jumatate de ora precum prooroceste Vocea Rusiei, dar nici nu va rezista foarte mult.

Starea Armatei nu e un secret decât pentru politicieni. Aviatia militara româneasca ajunge doar pentru a speria avioanele civile ratacite, apararea anti-aeriana este deficitara, blindatele lipsesc, nu avem elicoptere de atac, nu avem nici macar rezervisti pentru ca tinerii buni de recrutat sunt plecati la munca in strainatate si n-au nici un gând sa se intoarca.

Sa ne mai amintim si cum, acum vreo doi ani, politicienii si-au batut joc de cadrele militare, de veterani, de toti cei care au purtat haina militara, asmutind hoarde de latrai care sa explice ca militarii au lefuri prea mari si ca, oricum, n-au facut nimic toata viata, pentru ca n-a fost nici un razboi.

Ca si in preajma ultimului Razboi Mondial, când, in România, politicienii furau banii pentru inzestrarea Armatei, convinsi ca Franta si Anglia ne vor proteja tara, liderii nostri se imbata cu iluzia ca NATO ne va apara in cazul unui conflict.

Asa ca banii pentru tancuri si avioane au fost mânariti de politicieni, aceiasi care apeleaza, astazi, la sentimentul patriotic al românilor.