28 martie 2024
ActualitateDespăgubiri pentru culturile pârjolite de secetă

Despăgubiri pentru culturile pârjolite de secetă

Situația catastrofală din agricultură, produsă de seceta fără precedent din perioada 2019-2020, i-a determinat pe guvernanți să adopte decizii de urgență. Astfel, ministerul de resort pregătește acordarea de despăgubiri, înainte de începerea campaniei de toamnă. Banii vor ajunge la fermierii care au înregistrat pierderi într-un grad mai mare de 30% la culturile semănate la sfârșitul anului trecut.

Astfel, potrivit ministrului Agriculturii, va fi vorba de o schemă de ajutor pentru fermierii afectați de seceta accentuată și prelungită din perioada 2019 – 2020. Ajutorul bănesc poate ajunge, în funcție de cultura afectată de secetă, și la peste 1.000 de lei pe hectar. Sprijinul se va acorda celor care au înființat, în 2019, culturi de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță. Vor putea beneficia de ajutoare de stat toți fermieri afectați de secetă, indiferent de forma sub care activează – persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale ori familiale sau fermieri organizați în cooperative sau asociații agricole.

1.002 lei / hectar, pentru rapiță

Condiția este ca aceștia să dețină un proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, iar suprafața calamitată să fie de peste 30% din suprafața totală declarată în cererea unică de plată pentru acest an. Ajutorul se va calcula în funcție de cultura distrusă de lipsa precipitațiilor. Astfel, pentru grâu, sprijinul va fi de 925 de lei/hectar, la fel și pentru secară, iar pentru triticale, despăgubirea va fi de 805 lei/ hectar. La orz, ajutorul de stat este de 912 lei/hectar, la orzoaică – 951 lei/hectar, la ovăz – 772 lei/hectar și la rapiță – 1.002 lei/hectar.



Cereri, până pe 14 august

Cei care vor să încaseze aceste sume trebuie să depună la APIA o solicitare scrisă, și asta până în data de 14 august 2020. Dosarul trebuie să conțină o copie a procesului-verbal de constatare și evaluare a pagubelor plus date despre contul bancar sau de trezorerie, în cazul în care sunt diferite de cele din cererea unică de plată pentru 2020. Documentele vor putea fi depuse la sediile APIA, cât și prin fax, poșta clasică sau cea electronică.

Pagube de peste 22.000.000 de lei

La nivelul județului, au fost înregistrate pagube pe teritoriile a 63 de comune din tot județul. În total, peste 9.000 de hectare cu diferite culturi au fost pârjolite de secetă, paguba estimată ridicându-se la peste 22,3 milioane de lei.

„Localitățile cele mai afectate au fost cele din partea de sud și sud-est a județului Bacău: Podu Turcului, Glăvănești, Motoșeni, Huruiești și Tătărăști. În total, au depus cereri 515 fermieri, dintre care 474 au înregistrat pierderi de peste 30 %”, au precizat reprezentanții Direcției Agricole Bacău.

De departe, cea mai afectată cultură a fost cea de grâu (aproape 7.700 de hectare) pagubele estimate fiind de peste 19 milioane de lei. Urmează cultura de rapiță, cu pagube de circa 2,32 milioane de lei, cea de orz, 309 hectare – cu piederi de peste 747.000 de lei, triticale, 156 de hectare – 375,188 lei, și orzoaică, 32 hectare – cu „doar” 78.000 de lei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri