Deputatul PSD de Bacău, Miron Smarandache, a abordat o temă sensibilă pentru români, în general, și pentru băcăuani, în special, prin intermediul unei interpelări parlamentare trimise Viceprim-Ministrului Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne, legată de situația românilor morți sau omorâți peste hotare.

Parlamentarul social-democrat s-a referit la cazul tinerei de 25 de ani din municipiul Moinești, județul Bacău, plecată la muncă în Austria, care a fost omorâtă în urmă cu câteva luni prin înjunghiere în orașul Graz de fostul iubit român, care nu a suportat ideea că femeia se va căsători cu altcineva.

‘Andreea N., stabilită de aproximativ șase ani în Graz, muncea în domeniul social, și se afla de o jumătate de an într-o relație cu un tânăr austriac. Potrivit familiei, tânăra urma să ajungă în scurt timp la Moinești pentru a face cununia civilă, însă destinul i-a fost fatal. Ancheta a relevat că ucigașul este Ionuț Primicheru, în vârsta de 30 ani, din orașul Comănești, fostul iubit al Andreei, care s-a predat poliției austriece după comiterea faptei. Un alt caz în care un conațional al nostru a fost ucis în străinătate s-a petrecut de asemenea recent în Italia, unde o altă tânără româncă a fost omorâtă de un italian. Agresorul a lovit victima cu un vehicul, după care a fugit de la locul faptei, lăsând-o pe româncă în agonie. Intrată în comă, femeia nu a mai putut fi salvată.

PUBLICITATE

De altfel, media relatează foarte frecvent în ultima perioadă cazuri de români care își pierd viața în străinătate, unele exemple fiind cutremurătoare. Tocmai din această cauză, consider că autoritățile române trebuie să fie mult mai flexibile în a fi de ajutor românilor aflați în diaspora și, în situațiile în care se impune, și familiilor acestora rămase în România’, a subliniat deputatul Smarandache în documentul oficial trimis conducerii MAI.

În răspunsul său, viceprim-ministrul Gabriel Oprea a precizat că potrivit prevederilor art.41 alin. (3) din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare, actele de stare civilă ale cetățenilor români, întocmite de autoritățile străine, au putere doveditoare în țară numai dacă sunt înscrise sau transcrise în registrele de stare civilă române.

‘Transcrierea certificatelor și a extraselor de stare civilă se efectuează cu aprobarea primarului unității administrativ-teritoriale de la locul de domiciliu al solicitantului, cu avizul prealabil al serviciului public comunitar județean de evidență a persoanei. Cetățeanul român este obligat ca, în termen de 6 luni de la întoarcerea în țară sau de la primirea din străinătate a certificatului sau a extrasului de stare civilă, să ceară transcrierea acestor acte la serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor sau la primăria unității administrativ-teritoriale în a cărei rază domiciliază. Totodată, în conformitate cu prevederile art.40 din același act normativ, cetățenii români aflați în străinătate pot solicita înscrierea în registrele de stare civilă române, de la misiunile diplomatice sau oficiile consulare de carieră ale României, a certificatelor de stare civilă eliberate de autoritățile străine, care îi privește, în cazul în care înregistrarea actului sau faptului de stare civilă a fost făcută în prealabil la autoritatea din statul în care aceștia se află; înscrierea se face cu aprobarea șefilor misiunilor diplomatice sau ai oficiilor consulare, iar refuzul acestora se motivează’, a adăugat Oprea.

Vicepremierul i-a mai răspuns deputatului Miron Smarandache că, potrivit datelor statistice existente la nivelul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (astfel cum au fost acestea comunicate de către serviciile publice comunitare județene de evidență a persoanelor și de către Direcția de Stare Civilă Sector 1, în cazul actelor întocmite în registrele de stare civilă ale misiunilor diplomatice ale României acreditate în străinătate), ‘numărul actelor de deces care privesc cetățenii români decedați în străinătate transcrise/înscrise în registrele de stare civilă în anul 2014 este de 3.362, cu precizarea că acestea pot include și decesele care au survenit în anii anteriori, dar pentru care s-a solicitat transcrierea/înscrierea în anul 2014. Facem mențiunea că dintre cele 3.362 de acte, 134 de acte de deces privesc cetățeni români domiciliați în județul Bacău. În ceea ce privește cauza decesului, precizăm faptul că aceasta nu este înscrisă în certificatele de deces eliberate de autoritățile străine, ci se regăsește numai în documentele medicale de deces’, a conchis vicepremierul Oprea în răspunsul trimis lui Miron Smarandache.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ