Manifestarile prilejuite anul acesta de comemorarea eroilor Revolutiei din 1989 s-au desfasurat sub semnul unor masuri de securitate fara precedent: publicul nu a fost lasat sa se apropie de Cimitirul Central din Bacau.

Oficialitatile au putut, astfel, participa la ceremonie fara sa fie stânjenite de plebe, cetatenii fiind dirijati de echipajele de jandarmi sa ocoleasca trotuarul din fata cimitirului iar cine a vrut, totusi, sa priveasca, a putut-o face, doar de pe trotuarul de vizavi.

Este pentru prima data când la o ceremonie desfasurata la Cimitirul Central se iau astfel de masuri. In contextul situatiei tot mai explozive din tara, masura are logica ei. Si transmite, in acelasi timp, un semnal: politicienilor a inceput sa le fie frica de popor.

Lucru care nu este rau; pentru ca o democratie sa functioneze, clasa politica trebuie sa stea in permanenta cu teama ca si-ar putea pierde privilegiile si puterea. In ultimii ani, insa, politicienii au cultivat o anumita lehamite a cetatenilor fata de activitatea lor, ca masura de conservare a starii de fapt.

Or, protestele din ultima perioada schimba putin datele probelemei.