11 decembrie 2023
OpiniiContrasensDe ce terorismul nuclear al Kievului ne afectează direct

De ce terorismul nuclear al Kievului ne afectează direct

Zilele trecute, mai multe drone ucrainene au atacat centrala atomică de la Kursk. Însă e nevoie de ceva mult mai puternic decât o dronă ca să provoace un incident nuclear, dovadă că, după ani de bombardament cu artilerie și rachete, centrala de la Zaporojie încă nu a fost distrusă. Totuși, dronele au lovit depozitul de deșeuri nucleare al centralei de la Kursk, localitate aflată în Rusia. Mesajul regimului de la Kiev este clar: vrem să provocăm cât mai multe daune, nu ne interesează consecințele. Pentru că, dacă reactorul nuclear nu poate fi lovit de niște drone, împrăștierea materialului radioactiv din depozitul de deșeuri poate avea urmări catastrofale în timp.

Că regimul de la Kiev nu face nimic fără sfatul și aprobarea Occidentului este un truism de acum. E secretul știut de toată lumea. Și, din acest motiv, ne interesează și pe noi. Pentru că, vrem-nevrem, suntem aliații Occidentului. Avem un parteneriat strategic cu SUA, care, când va fi cazul, nu va ezita să facă un exit spectaculos, ca în Afganistan, lăsându-ne cu fundul în baltă.

Exact pentru acel moment ar trebui să fim pregătiți. Oricât ar gonfla trompetele sistemului, situația din Ucraina nu e favorabilă nici regimului de la Kiev și nici Occidentului. Va veni momentul în care războiul se va termina și noi ne vom trezi vecini mai mult sau mai puțin cu Rusia. Și nu de socotelile care se vor face după război mi-e cel mai mult teamă, ci de ceea ce se discută, azi, în Rusia: că țara are nevoie de o centură de securitate care să garanteze că Occidentul nu va mai avea ocazia să o atace.

Știu, autoritatile noastre sunt cu slava in gura pentru ca au proptită în ceafă țeava pistolului american. E destul de dificil ca, undeva, în obscuritate să se pritocească un plan “Stejarul” sau măcar un plan de diminuare a daunelor.

Însă, este cazul să deschidă urechile. Subiectul “centurii de securitate” lansat de Putin acum ceva timp devine tot mai popular. Elena Panina, una dintre vocile realiste de la Moscova, director al Institutului de Strategii Politice și Economice Internaționale – RUSSTRAT, a scris, sâmbătă, pe canalul său de Telegram: “Terorismul nuclear al Kievului este o cale directă către extinderea zonei de securitate a Rusiei”.

“Terorism”, pentru că atacarea depozitului de deșeuri nucleare nu are nici o valoare militară; cum spuneam, singurul motiv pentru care Kievul ar bombarda depozitul ar fi împrăștierea materialului radioactiv care va afecta populația, similar unei “bombe murdare”.

Ce spune Panina: “Dacă guvernele occidentale, cu sprijinul AIEA, nu au reușit să-și dea seama de aproape doi ani cine bombardează «în mod misterios» centrala nucleară Zaporojie cu muniție ucraineană și NATO, atunci este puțin probabil ca acestea să poată ajunge la o concluzie despre cine a atacat centrala nucleară de la Kursk. […] Este clar de ce Moscova a făcut o altă încercare de a ajunge la surzi: acestea sunt tradiții diplomatice. Dar acum este o chestiune de răspunsuri militare-tehnice care nu vor permite inamicului să dezvolte încercări de a crea o catastrofă nucleară într-o regiune dens populată a Rusiei. Dar, în general, acesta este un alt argument în favoarea faptului că Rusia va fi obligată să-și facă propria centură de securitate din ce în ce mai largă.”

Centura de securitate poate însemna o zonă de 2-300 de kilometri de-a lungul graniței cu Ucraina, în care să nu mai existe niciun focar de insurecție, dar mai poate însemna și un cordon sanitar format din mai multe state neutre, demilitarizate, care să stea între Rusia și Occident. În primul caz s-ar evita rachetele cu rază medie și scurtă. În al doilea caz s-ar evita apariția unor regimuri care să fie folosite pe post de proxy într-un viitor alt conflict.

Evident, ne vom afla în cordonul sanitar. Cum și cu ce integritate teritorială, cu ce autonomie și cu ce datorii de plătit, se stabilește acum. Dar, câtă vreme vom fi ocupați, în continuare, cu băgatul bățului prin gard pentru a stârni ursul, nu văd prea bine viitorul.

spot_img
spot_img
- Advertisement -spot_img

Ultimele știri