Un nou tzunami in unitatile de invatamânt bacauane! Portile noul an scolar se deschid cu un val de schimbari la nivel de vârf. O parte din directorii scolilor si colegiilor sunt schimbati de Inspectoratul Scolar Judetean Bacau. In editia de ieri, am prezentat deja câteva exemple. Vor mai fi si altele, in editiile viitoare. Schimbari, scandaluri, nemultumiri, petitii. Si o singura intrebare: de ce se tot schimba directorii an de an?

Daca e sa facem un scurt remember, cele mai mari schimbari in sistemul de invatamânt bacauan au fost in 2012. Atunci si-au pierdut mandatele nu mai putin de 88 de manageri, din care 30 adjuncti. Multi dintre ei si din municipiul Bacau.

S-au facut si rocade, fosti inspectori scolari au revenit la catedra, altii au ajuns la conducerea scolilor din care proveneau.

PUBLICITATE

Si la liceele din Bacau a fost un val de schimbari. La Economic, la Pedagogic, la „Vranceanu”, „Mangeron”, „Coanda”, „Antipa” si „Karpen”. „Fiecare caz in parte a fost analizat si s-a luat o hotarâre privind toata activitatea ce vizeaza calitatea de manager al unei unitati de invatamânt”, a precizat, la vremea respectiva, inspectorul scolar prof. Teodora Craus, responsabil atunci de implementarea descentralizarii institutionale din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Bacau. Asta dupa ce, cu un an inainte, au ramas fara functie alti 45 de directori din intreg judetul.

Si atunci, inspectorul scolar general in functie in acea perioada, prof. Lazar Florin, preciza ca schimbarile au survenit urmare a unor „analize pe activitatea manageriala a tuturor directorilor numiti cu delegatie, mai ales ca s-au facut si alte modificari de posturi, prin comasari de posturi sau ridicari ale personalitatii juridice, in cazul unor scoli. Unii dintre ei au ramas fara functie pentru ca unitatea scolara pe care o conduceau si-a schimbat statul, iar altii, pentru ca nu si-au indeplinit indicatorii de performanta din contractul de management.”

A venit si anul 2013. Bineinteles, cu alte schimbari, dar nu la fel de numeroase.

Un alt val, a fost in 2014. Si atunci, aproape 50 de directori de scoli din intreg judetul Bacau (dar si multi inspectori scolari) au ramas fara functie, urmare a incetarii delegatiei prin care au fost numiti. Explicatia, aceeasi. De data aceasta din partea noului inspector scolar general, prof. Theodora Sotcan.

„Conform metodologiei, s-au efectuat analize pe activitatea manageriala a tuturor directorilor numiti cu delegatie, dar si de inspectori scolari. In cei doi ani de când sunt in Inspectoratul Scolar (a fost numita in functie in 2012, n.r.) am avut timp sa vad unde sunt anumite probleme in sistem si am considerat ca acolo unde lucrurile nu mergeau bine a trebuit sa schimb ceva. Este o decizie pe care mi-o asum. Dar schimbarea dintr-o functie de conducere nu este o sanctiune. Pur si simplu mi-am creat o noua echipa de lucru. Dar stabilitate va exista in continuare pentru ca in licee si scoli au ramas directori generali si s-au schimbat adjunctii sau invers, asa ca nu vor fi dezechilibre in functionare. Consider ca oriunde si intotdeauna este mereu loc de mai bine. ”

A venit si 2015, putin mai linistit, pentru ca acum, in 2016, lucrurile ia din nou amploare.

Certitudini si … zvonuri

Asa cum prezentam si in editia de ieri, urmare a unui consiliu de administratie la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau, care a avut loc la sfârsitul saptamânii trecute, se anunta noi schimbari.

Deja se vorbeste de doua certitudini: prof. Mirela Berza, director la Colegiul National „Ferdinand I” Bacau, si prof. Dana Birzu, director la Colegiul National de Arta „George Apostu” Bacau. Si la Colegiul Economic „Ion Ghica” se pare ca director va fi prof. Ovidiu Cojocaru, dar asta pentru ca prof. Dana Enache, care a ocupat acest post in ultimii doi ani, a iesit la pensie.

Schimbari confirmate deja de inspectorul scolar general mai sunt si la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Colegiul National „Vasile Alecsandri” si la Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron”. Noi mai stim si altele, de exemplu la Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare” Bacau, unde doreste sa fie director prof. Florin Lazar, care chiar si-ar fi dat demisia din functia de inspector scolar adjunct, pentru a putea ocupa aceasta functie.

Si daca am vorbit de schimbarea directorului de la Colegiul de Arta, aici se pare ca va fi numita prof. Adriana Busuioc, nimeni alta decât actualul director al Palatului Copiilor din Bacau. Institutie ce va avea nevoie, normal, de un alt director. Se pare ca acesta va fi nimeni altul decât prof. Gabriel Stan, cel care a condus Casa Corpului Didactic Bacau ani de zile, dar care anul acesta, in luna mai, nu a reusit sa treaca cu brio de concursul organizat de Ministerul Educatiei pentru aceasta functie.

Fostul ministru al Educatiei a promis concurs. Actualul ministru vorbeste de acelasi lucru

Iar intrebarea care se pune ramâne aceeasi: de ce se mai schimba directorii? Mai ales ca, asa cum si fostul ministru al Educatiei, Adrian Curaj, ne-a declarat in exclusivitate intr-un interviu publicat in Desteptarea, in luna aprilie, urmeaza sa se organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor de director in scoli si licee.

„Confirm ca vor fi si concursuri pentru directorii de scoli. Aici vorbim de o noutate: va fi un test national, online. Un test care va fi acelasi, pentru toata lumea. Va fi altceva. Deci si profesorii vor sustine teste nationale, nu numai elevii. Cred ca pe la sfârsitul lunii mai sa anuntam si aceste concursuri, pentru directori.

Sunt optimist. Sper sa ma pot tine de cuvânt si sa avem deja un calendar de desfasurare si pentru aceste concursuri”, arata atunci Adrian Curaj. E adevarat, ministrul intre timp a fost si el schimbat. A venit altul. Dar si acesta vorbeste pe acelasi ton. Ce rost mai au atunci aceste schimbari?


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

23 COMENTARII

 1. Sunt mirat de schimbările facute!!! Doamna inspector general, dupa ce a luat examenul de inspector ( la care a participat singura!!!) s-a schimbat complet, e ca pe plantatia personală. Eu as întreba altceva: care sunt competentele noilor directori investiți? Dupa ce criterii au fost alesi? Cum poți aduce un director de la o alta instituție fie ea scoala sau nu, care nu cunoaște nici personalul si nici elevii, nici nevoile si problemele din interior? Liceul de Arta este o instituție diferită fata de celelalte si trebuie sa fii din interior ca sa poți face fata. Cu siguranta Ferdinand e total diferit de Vranceanu…..pfffff. Concluzia ……SCARBA si dezamagire

 2. sunt scoli la care sunt numiti directori doar cu definitivat desi exista profesori competenti si cu grade didactice (asa cum prevede legea invatamantului)

 3. Ce va tot mirati ca se schimba directorii? E normal! Nimeni nu este pus in aceasta functie pe viata! Cu cat are mai multa vechime in functie, cu atat mai mult uita de maniere, uita ca oamenii din subordine nu lucreaza pe plantatia lor. Cu alte cuvinte, li se suie la cap. Toti directorii trebuie sa fie constienti ca functia lor e vremelnica, si, atat timp cat o ocupa, trebuie sa-si indeplineasca atributiile cu constiinciozitate, cu respect fata de colegi, cu demnitate, pentru ca la un moment dat pot fi subordonati celor pe care i-au persecutat! Uneori, schimbarile fac bine!

 4. Ce comentarii interesante….
  Ar fi bine sa cititi mesajul insp gen de la Cluj -“primul judet din tara la promovabilitate bac
  In mesajul dumnealui, cuvantul de baza este STABILITATE
  in ceea ce priveste functiile de directori, mai ales
  Pana invata legile si metodologiile( intr o permanenta schimbare) managerii sunt schimbati
  Vin altii care o iau de la capat
  Si tot asa, incepem si nu mai terminam nimic, niciodata
  Daca s ar da niste concursuri reale, poate ca cei numiti ar avea habar cate ceva despre management in invaramant
  Daca un profesor este bun poate invata repede si legi
  Cati profesori buni sunt in sistem care sa vrea functii de conducere?
  Trebuie sa ai ori spate politic, ori sa fii inconstient ori prea dedicat scolii( ceea ce e mai greu)

 5. sistemul este praf unii vor sa spele putina altii sunt prea incompetenti dar toti au un singur scop banuu!! daca nu e asa astept alte versiuni din Twin Peaks

 6. Dincolo de culoarea politica potrivita, de ce nu se spune ca se dau bani la greu pt. o functie ! Banii trebuie sa ajunga la partid si la conducerea la varf … Nu e vorba de niciun fel de competente manageriale !

 7. De ce la C.T. Dumitru Mangeron nu a fost inlocuit si directorul adjunct Ing. Guramulta Mihai ,care este in functie de 18 ani,are doar gradul didactic II ,iar in subordine are foarte multe cadre didactice cu gradul didactic I si chiar un inginer cu doctoratul,ca sa nu mai amintim de multele incidente petrecute in ultima perioaa de timp( vezi Scoala -Luca ). Sa sustina concurs pentru oc
  uparea acestor functii si sa nu stea acolo pina la iesirea la pensie.

  17-08-2016 11:50

 8. S-a tot scris de schimbari la Sc.generale si licee.Dar la nivel de inspectorat ce schimbari sunt? Cine a fost inlocuit , sau schimbat? De insp. Rata Gh am scapat ? Ca ne-am cam saturat de 20 ani de figura domniei sale. Parca a iesit anul trecut la pensie si tot inspector a ramas. Mai ramane si anul acesta? Chiar nu se gaseste inlocuitor pentru acest inspector pensionar?

 9. Consiliul profesoral este in masura sa hotarasca cine are competenta si meritul conducerii unei scoli. Inspectoratul ar trebui sa controleze si sa indrume directorii scolii in vederea asigurarii unei activitati corecte in scoli.
  Acum, daca tot vor sa schimbe directorii, macar sa o faca transparent, nu pe ascuns ori la ordine primite de sus.

 10. La fel se intampla si in alte judete din tara. Ce e mai rau, e cand doamna director a fost revocata din functie conform legii de catre Consiliul de administratie al unei unitati scolare, si Partidul a numit-o peste un an director la o alta scoala. Unde isi bate joc de profesori, asculta pe la usi … – o adevarata Mrs Trunchbull…

 11. am citit toate comentariile… se pare ca in tot judetul este aceasta problema.Politicul nu se lasa dus din scoli si nici din Inspectoratul Bacau .Oare de ce? Sotul meu are 3 mastere in domeniul educational, manegement educational, a investit permanent in dezvoltarea lui profesionala, dar, cum i-a spus si doamna inspectoare Sotcan, DACA NU IMBRACA TRICOUL ROSU, NU VA FI AGREAT NICIODATA DE INSPECTORAT, CU TOATE SCOLILE LUI SI TOT CE ARE .Si atunci, cum mintiti cu atata nerusinare ca nu este nimic politic in schimbarile ce se fac la nivelul scolilor? Eu imi asum raspunderea pentru tot ce spun, pentru ca sunt lucruri reale.

LĂSAȚI UN MESAJ