In România, cu ocazia Sarbatorilor, preturile nu sunt reduse, ci crescute. Ca stie comerciantul ca românul e prost: pe de o parte asa-zisa traditie il obliga sa umple masa de Sarbatori, iar, pe de alta parte, stie ca o viata are si de ce sa fie mai cumpatat? Ca doar numai la noi ii vezi rupti in fund dar cu ultimul model de iPhone pe masa.

Si comerciantul stie ca românul este sclavul prejudecatilor si a jocurilor de imagine. “O noapte rege, o luna cersetor” – este vorba preferata a cel putin trei sferturi dintre concetatenii care isi vor cheltui leafa mizera intr-o noapte la un club de fite pe bauturi exagerat de scumpe si apoi vor mânca, vorba cuiva, pâine cu mustar o luna intreaga pâna la urmatorul salariu.

Dar vor da “share” la pozele de pe Facebook sa moara dusmanii de ciuda ca el s-a distrat in club si a baut cu paiul alcooluri proaste, imbuteliate in sticle colorate frumos.

Revenind, daca românul e prost, ignorant si necugetat, de ce ar renunta comerciantii sa-i ia sapte piei? De ce am avea un comert civilizat in care preturile sa fie pentru toate buzunarele, când vânzatorul stie ca, oricât ar cere, trei din patru români ar scoate banul fara sa clipeasca?