Un sistem perfect este condamnat la stagnare si, in cele din urma la disparitie. Pentru a supravietui, sistemul trebuie sa evolueze mereu dar asta inseamna sa existe suficienta entropie care sa permita producerea accidentelor necesare evolutiei. Or, asta inseamna conflict cu regulile care guverneaza sistemul.

Rezulta, deci, ca cheia pentru supravietuirea sistemului o reprezinta existenta conflictelor. O firma este un sistem. O institutie publica este tot un sistem, o comunitate este un sistem format din sisteme. Un sistem functioneaza dupa reguli care trebuie sa fie respectate. Sistemul nostru planetar are reguli pe care este obligat de fortele gravitationale sa le respecte. Dar, daca nu ar fi existat un accident care a permis crearea Lunii, Pamântul ar fi fost, probabil si acum lipsit de viata. Dar accidentele nu se produc din senin.

Este nevoie de anumite forte care sa se coaguleze pentru a produce schimbarea. Imaginati-va o curte regala, plina cu aristrocrati nemultumiti de faptul ca nu au puterea absoluta a regelui. O curte regala este, deci, plina de urzeli, de comploturi, de forte care incearca sa produca schimbarea. Dar, in acelasi timp, fortele inertiale ii impiedica pe complotisti sa-si dezvaluie planurile iar acestia sunt nevoiti sa se prefaca a fi inca loiali regelui.

PUBLICITATE

Regele, care banuieste existenta complotului, nu poate nici el actiona doar pe baza unor impresii pentru ca ar produce o criza. Iar crizele sunt periculoase pentru stabilitatea sistemului si-l pot face sa-si piarda tronul si viata. Prin urmare, avem un echilibru aparent intre agentii schimbarii si fortele inertiale.

Cu o exceptie: Bufonul regelui. Acesta poate spune orice doreste. Regele nu poate aduce in discutie existenta complotului, complotistii nu pot vorbi deschis despre el. Doar Bufonul o poate face spre disperarea ambelor parti. Si, atât complotistii cât si regele se prefac ca nu inteleg ce spune acesta pentru a-si proteja situatia.

Câta vreme exista o situatie de echilibru, desi bufonul spune adevarul, va fi singurul sacrificat in conflictul dintre agentii schimbarii si fortele inertiale. Insa, daca echilibrul se rupe, bufonul va fi folosit de partea cea mai puternica pentru a-si legitima actiunile.

Extrapolând, rolul bufonului este jucat de formatorii de opinie.

Care, câta vreme isi vor spune parerile in timpul unor stari de echilibru vor fi ignorati sau minimalizati ori chiar eliminati de una din cele doua forte. Când, insa, echilibrul se rupe, forta cea mai puternica ii va folosi pe formatorii de opinie pentru a-si legitima actiunile.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ