13 iunie 2024
ActualitateCum s-a declansat infernul de la Buhusi

Cum s-a declansat infernul de la Buhusi

– dezastrul provocat de incendiu, sub lupa anchetatorilor – conform unor estimari, pagubele se ridica la peste un milion de euro

Incendiul devastator de la firma buhuseana DEMECO a stat ieri sub atentia specialistilor de la Garda de Mediu si a unei comisii constituita de I.P.J. Bacau si I.S.U. Bacau. Cei de la Garda de Mediu au fost vazuti efectuând masuratori ale toxicitatii solului si aerului.

Ancheta fiind in derulare, declaratiile oficiale privind cauza accidentului lipsesc. Se crede ca o cauza probabila a incendiului ar fi autoaprinderea (efectul de lupa). Un butoi cu substante inflamabile ar fi declansat infernul.Exploziile foarte puternice, care au durat peste trei ore, au avut ca efect si faptul ca unele resturi de materiale au fost proiectate la o distanta de peste 250 m. Camerele de luat vederi ale firmei sunt scrum. Unii incearca sa obtina inregistrari video realizate prin satelit. Cert este ca si ieri ruinele firmei mai fumegau, câteva masini de pompieri continuau sa stinga focul.
Starea de spirit a buhusenilor este inflamata rau.

Voci din ce in ce mai insistente si mai multe solicita ca firma DEMENCO sa nu mai obtina aprobare de desfasurare a activitatii in oras. Se intentioneaza chiar si organizarea unui mars de protest, dupa ce un protest scris care ar urma sa fie semnat de mii de persoane va fi inaintat autoritatilor locale, judetene, nationale, europene. Surse ale administratiei locale ne-au asigurat ca ,,99 la suta”, firma nu va mai continua activitatea in Buhusi. Buhusenii vor garantii de suta la suta.

Sunt readuse in prim-plan sesizari ale cetatenilor din zona, dar si ale primariei buhusene, prin care autoritatilor judetene le-a fost adus la cunostinta ca poluarea provocata de firma DEMENCO in zona este insuportabila, mai ales vara.

Firma a si fost amendata anul trecut din aceasta cauza. Opinia publica vrea sa afle, printre altele, daca: personalul acestei firme are calificarile necesare; depozitarea deseurilor a fost realizata legal; gradul poluare chimica este alarmant. Se crede ca si Garda de Mediu Neamt efectueaza propria ancheta, de vreme ce norul poluant a ajuns si la Savinesti.

Zvonurile care acreditau ideea ca firma nu ar avea autorizatie de mediu sunt false. Aceasta a fost emisa prin Decizia nr. 105/31.07.2015, de catre Agentia pentru Protectia Mediului Bacau. Se vorbeste despre pierderi ale firmei de cel putin un million de euro, pe relatia utilaje. Unele utilaje erau noi si fusesera aduse in firma cu doar trei zile inainte de incendiu, nefiind inca asigurate. (Ion Fercu)

Focul a fost stins dupa 20 de ore

Pentru stingerea incendiului puternic de la Buhusi au fost mobilizati peste 50 de pompieri cu 13 autospeciale, de la subunitatile Bacau, Moinesti si Onesti, fiind sprijiniti si de pompieri voluntari de la Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Buhusi.

Abia dupa aproape patru ore salvatorii au reusit sa localizeze focul care se manifesta pe o suprafata de circa 7.000 de mp, dintre care 2.000 de mp erau in interiorul unei hale in care se afla linia de balotaj deseuri, dar si o masina de granulat. “Interventia este dificila din cauza vântului care-si schimba directia, dar si a suprafetei mari si a cantitatii mari de fum degajata de masele plastice, deseurile de carton si cele electronice”, explica duminica dupa-amiaza cpt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau.

Interventia a durat toata noaptea, militarii reusind sa stinga incendiul abia luni dimineata, la ora 8.50. Pompierii au muncit, asadar, 20 de ore neintrerupt si doar o minune si experienta salvatorilor au facut ca flacarile uriase sa nu se extinda si la imobilele din jur.

“Dupa ce incendiul a fost lichidat s-a constituit o comisie mixta formata din reprezentanti ai ISU, ai Inspectoratului de Politie si de la Garda de Mediu care fac verificari la fata locului pentru a stabili imprejurarile producerii acestui eveniment”, a declarat luni Alexandru Balica, ofiter in cadrul ISU Bacau. La finalul cercetarilor, oficialii vor anunta care a fost cauza acestui incendiu de proportii. (Geta P.)spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri