23 februarie 2024
ActualitateCum arată șantierul celui mai mare nod rutier turbion din România de...

Cum arată șantierul celui mai mare nod rutier turbion din România de pe Autostrada A7

Astăzi, Ionel Scriosteanu, Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor, a inspectat șantierul Lotului 3 al Autostrăzii Bacău – Pașcani (Autostrada Moldovei A7), unde se construiește cel mai mare și primul nod rutier turbion din Romania. Acest nod rutier este situat la intersecția A7-Autostrada Moldovei cu Autostrada Unirii A8, având rolul de a asigura relațiile de trafic între cele două autostrăzi.

În prezent, pe șantierul Lotului 3, se desfășoară o serie de lucrări esențiale, inclusiv finalizarea decopertării vegetale pe traseul autostrăzii și bretelele de legătură aferente nodurilor rutiere (80% finalizare), lucrări de umpluturi la corpul autostrăzii, îmbunătățirea terenului de fundare, forare piloți pentru structuri (viaducte, poduri și pasaje), și relocarea rețelelor de utilități publice.

La data inspecției, constructorul a mobilizat 1050 de muncitori și 345 de utilaje pe toate cele 3 loturi aferente Autostrăzii Bacău – Pașcani.Nodul rutier, localizat la sud de Pașcani, va avea o lungime de aproximativ 2 km și o suprafață de 220 de hectare. Acesta va include 8 bretele proiectate la o viteză de 80 km/h, 12 pasaje (8 pentru A7 și 4 pentru A8), și 5 podețe. Lucrările la acest nod fac parte din Lotul 3: Mirceşti (jud. Iași)- Paşcani (jud. Iași), care cuprinde construcția a 3 noduri rutiere, 7 poduri, 2 pasaje și 32 de podețe, având o lungime totală de 28,09 km.

Valoarea contractului este de 1,76 miliarde de lei, fără TVA, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile prin PNRR, iar durata contractului este de 30 de luni.

De asemenea, în cadrul vizitei pe șantier, a avut loc și o întâlnire de lucru cu reprezentanți locali din Iași, unde s-au discutat aspecte legate de evoluția lucrărilor și relocarea DJ208L la sudul nodului rutier turbion. La întâlnire au participat și domnii Costel Alexe – președintele Consiliului Județean Iași, Lucian Rusu – secretar general adjunct al Guvernului României, Alexandru Muraru – deputat de Iași și Sorin Năcuță – deputat de Iași.

Autostrada Moldovei A7 este prima autostradă a României aflată integral în execuție, pe toți cei 320 km, 13 din 13 loturi, și va conecta Moldova de Muntenia prin infrastructură rutieră. Proiectul face parte din Programul de Investiții pentru Dezvoltare a Transportului din România (PIDT), elaborat și aprobat de guvernul liberal în perioada 2020-2021.

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri