Cum am sarbatorit Ziua Nationala

2

Bacau: Defilarea de 1 Decembrie

Posted by Desteptarea de Bacau on Thursday, December 1, 2016

Ziua Nationala a României a debutat in Bacau cu un ceremonial militar si religios organizat la Cimitirul Eroilor din strada Constantei, incepând cu ora 10.00.

1 decembrie – Cimitirul Eroilor

Posted by Desteptarea de Bacau on Thursday, December 1, 2016

Pe un ger patrunzator, autoritatile locale, reprezentantii formatiunilor politice, candidati la alegerile parlamentare, comandantii unitatilor militare, veterani, membri ai ONG-urilor si simpli bacauani au depus coroane si jerbe de flori. Manifestarea s-a tinut sub semnul tricolorului, prezent in coroane, in insigne, in flori, in fulare sau cocarde.

In finalul ceremonialului, cei prezenti au primit salutul Garzii de onoare, pe acordurile Muzicii Militare. La ora 12.00, festivitatile se muta in centrul orasului, acolo unde vor avea loc alte ceremonii, iar autoritatile locale vor transmite publicului mesajul lor de 1 Decembrie. Membrii Ansamblului “Plaiuri bacauane” vor incinge o hora a Unirii, iar interpretul George Cojocarescu va intona imnul national al României.

“Dupa vremuri indelungate de nenorociri si grele incercari in timpul Razboiului de Independenta, inaintasii nostri au reusit sa intemeieze statul român prin unirea Principatelor Române, prin munca lor neobosita pentru renasterea nationala. Astazi, ne este dat noua sa intregim opera lor, inchegând pentru totdeauna ceea de Mihai Viteazu a infaptuit: Unirea românilor de pe cele doua parti ale Carpatilor. Pentru noi românii, ziua de 1 Decembrie nu trebuie sa ramâna doar o zi comemorativa de pomenire a eroilor, ci trebuie sa fie o zi de angajament, astfel incât toti cei care de aflam sub arborele libertatii udat de sângele eroilor cazuti la datorie sub drapel si sub cruce sa avem taria de a-i urma”, declara cdor.dr. Valerica Vrajescu, comandantul Bazei 94 Aeriene Bacau

“Este una dintre cele mai frumoase zile pe care le traiesc toti românii. Le doresc bacauanilor sa fie curati la suflet si sa muncim cu totii pentru aceasta tara. La multi ani, România!”, declara Cosmin Necula, primarul municipiului Bacau

Băcăuanii au vrut spectacol

Surprinzator, bacauanii au iesit in numar mare la festivitatea din centrul orasului. Sute de persoane au venit la ora 12 in centrul Bacaului pentru a participa la spectacolul organizat de Ziua Nationala a Romaniei.

Lipsa paradei militare si a tehnicii din dotarea armatei i-a dezamagit pe multi dintre participanti, insa, mare parte din public a gustat spectacolul in sine, fiind un motiv bun de a iesi din casa, in zi de sarbatoare, chiar daca temperatura de afara nu te prea imbia la plimbare.

Posted by Desteptarea de Bacau on Thursday, December 1, 2016

Ceremonialul religios a fost ascultat in liniste, au urmat interventiile autoritatilor, dansurile populare ale membrilor Ansamblului Plaiuri bacauane, invitatia la marea hora a Unirii care a fost destul de timida, urmata de defilarea Garzii de onoare pe acordurile Muzicii Militare a Garnizoanei Bacau.

Momentul surpriza a constat in survolul aeronavelor Soim care au participat la spectacolul aerian din Capitala, iar la intoarcere i-au salutat si pe bacauani.

Spectacolul s-a terminat in aplauzele bacauanilor, iar fiecare si-a planificat restul zilei dupa bunul lor plac.

Posted by Desteptarea de Bacau on Thursday, December 1, 2016

Ce înseamnă Ziua Natională a României pentru băcăuani

Ziua Națională a României a fost un prilej bun de a ieși din casă. Și atât. O mulțime de băcăuani s-au adunat astăzi, 1 Decembrie, în fața Prefecturii pentru a consemna această zi ca fiind una de sărbătoare națională.

În timp ce evenimentul se petrecea simplu și modest, am încercat să aflu de la băcăuani ce înseamnă pentru ei țara lor, România. Am constatat cu regret lipsa de entuziasm și dezamăgirea de pe fața românilor. Oameni de vărsta a doua- a treia, care nu mai găseau motivația de a crede în România, oameni pentru care sărbătoarea națională nu mai insemna nimic, ci doar un alt motiv de a ieși din casă, oameni al căror suflet, a căror speranță și credință s-a pierdut pe drumul unei promisiuni ce nu a făcut decât să-i dezamăgească. Un popr nefericit. Am reușit să vorbesc cu foarte puține persoane, care, la rândul lor, cu greu puteau să spună ceva despre țara lor.

„România este țara mea, pe care o iubesc foarte mult, unde am copiii, nepoții. Nu aș pleca niciodată din țara mea.”

“Când spun România mi se face pielea de găină. Cel mai mult la țara mea îmi place relieful.” Hanganu Vasile, 60 ani

“Ziua de 1 Decembrie reprezintă rezultatul profund al neamului românesc. Iubesc la țara mea portul popular și tradiția neamului românesc. Nu îmi place la țara mea că este condusă de interese meschine.” Vasile Botomei, 52 ani

În schimb, am găsit mulți tineri cu un entuziasm și un patriotism ce umplea golurile din inimile românilor. Tineri care au avut numai lucruri frumoase și de laudă pentru țara în care trăiesc. Tineri care au zis că nu ar pleca din România.

„Este o sărbătoare importantă pentru fiecare dintre noi, românii, și eu sunt mândru că sunt român. România înseamnă tradiții minunate care trebuiesc păstrate și duse mai departe. Eu vreau să rămân în țară, nu vreau să plec. „ Alexandru Căsăneanu, 18 ani
„Îmi place România. Este țara mea și nu vreau să plec din ea.” Maria Popa, 8 ani

„Reprezintă o zi în care sunt mai patrioată decât de obicei, sunt mândră de țara mea și am un motiv în plus de sărbătoare. România este o țară minunată, cu mult potențial și cu oameni frumosi. Aici îmi este locul și nu vreau să plec de aici.” Ambra Luca, 16 ani

„Îmi place la țara mea că este bogată și îmi mai plac culorile ei, care sunt roșu, galben și albastru.” Mihnea Vătavu, 8 ani
Mă întreb, oare, unde este entuziasmul care era odată, fericirea de pe fața românilor, fericirea de pe fața vârstnicilor care au luptat pentru țară, unde este iubirea pentru patrie? Chiar s-a pierdut de tot? (Evelina Chirica)

2 COMENTARII

  1. Vorbea singur langa mine un batran, se vedea ca-i ofiter in rezerva acum: “mda… cate 3-4 ofiterasi de la militie, antitero si ce-o mai fi fost… astia-s toti care au mai ramas prin unitatile inca nedaramate…”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here