29 martie 2024
ActualitateCronica unei vieți de martir al credinței supravegheată de Securitate

Cronica unei vieți de martir al credinței supravegheată de Securitate

Preoți franciscani, dr. Eusebio Bejan și dr. Silvestru Bejan, din Ordinul Fraților Minori Conventuali (OFMC) – Provincia „Sf. Iosif” din România, au scos de sub tipar o excepțională lucrare cronologică prin care este reconstituită viața medicului preot Martin Benedict, originar din satul Galbeni (com. Nicolae Bălcescu). Volumul „Martin Benedict. Cronologie, documente, mărturii” a apărut la Editura Galaxia Gutemberg, din Târgu Lăpuș.

Martin Benedict, urmărit sistematic de fosta Securitate timp de 32 de ani, din 1954, a funcționat ca medic timp de 24 de ani în Onești și a fost hirotonisit, în secret, preot franciscan în anul 1980 la Slănic Moldova de episcopul Alexandru Todea. Din anul 2007, pentru el a fost deschisă Cauza de beatificare (trecerea în categoria fericiților bisericii, pe o treaptă inferioară sfinților), iar în 2012 a fost încheiată faza diecezană a acestei Cauze. În 2013, Congregația pentru Cauzele Sfinților, din Roma, a emis Decretul de validare a documentelor fazei diecezane a Cauzei, iar în 2019 a fost consemnat Congregației volumul „Positio super vita, virtutibus et fama sanctitatis”, care va fi analizat pe 15 februarie 2022. Cartea apărută acum este o importantă contribuție la susținerea acestei Cauze.

Cartea apare în anul în care se împlinesc 90 de ani de la naștere (31 iulie 1931, Galbeni) și 35 de ani de la trecerea în Veșnicie (12 iulie 1986, Onești).



Autorii volumului, cum spun ei înșiși, au adunat și prezintă în 217 pagini de carte „cele mai importante documente, scrisori, mărturii, însemnări, elemente de legislație, date istorice, date geografice privind viața și activitatea medicului preot franciscan Martin Benedict; prezintă unele date ale persoanelor care au influențat în mod direct sau indirect viața «doctorului Benedict» (așa cum era numit și cunoscut); prezintă, totodată, locurile (sate, comune, orașe, regiuni, județe și țări) unde s-a născut, a copilărit, a studiat, a călătorit și a activat ca medic”. Cronica începe din anul 1696, de la prima atestare documentară a satului Galbeni și merge până în anul 1988, când preotul Gheorghe Patrașcu a trimis un raport pentru Curia generală a OFMC de la Roma, în care Martin Benedict este descris ca „un martir al credinței și al iubirii față de aproapele”.

Medicul preot franciscan are în arhiva fostei Securități un dosar cu doar 74 de file, deși a fost urmărit și supravegheat de 28 de informatori. Dar alte date despre el apar și din dosarele preoților cu care avea legături și care erau și ei supravegheați. Iar datele din carte au fost adunate și din 11 arhive ale unor instituții naționale și locale și chiar de la Vatican sau din arhiva personală a preotului.

Autorii cred cu tărie că alte date mai sunt și prin alte dosare, dar până acum autoritățile române nu au permis căutarea lor nici după vizita Papei Francisc în România.

„Cartea – scrie Germina Nagâț, membră a Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), în prefața intitulată «Când istoria își ascunde sfinții» – este cronica unei vieți exemplare, închinată lui Dumnezeu, și o reconstituire aproape detectivistică a unui furt: furtul de probe și dovezi că, în plină teroare și beznă spirituală, divinitatea lucrează prin oameni”.

Eusebio Bejan și Silvestru Bejan, originari din satul Galbeni, sunt preoți și dr. în teologie. Eusebio Bejan este responsabil pentru cauza Martin Benedict în echipa formativă a Casei de Postulandat Prăjești, iar Silvestru Bejan activează în Conventul „Ss Apostoli”, Curia generală din Roma (Italia).

Martin Benedict este înhumat în satul natal, unde a fost organizată și casa sa memorială.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri