Sinuciderea poate fi privita si ca actul suprem de curaj dar si ca forma maxima pe care o poate lua lasitatea unei persoane. Pe de o parte, ai nevoie de curaj, iar, pe de alta parte, te sinucizi ca sa scapi de probleme. Sau crezi ca vei scapa de probleme.

Cel putin trei copii s-au sinucis anul acesta in judetul Bacau. Doi au ales sa se inece, al treilea a ales frânghia. Toti au crezut ca vor scapa de necazuri dar nu s-au gândit ca lasa in urma familii care vor fi dureros lovite de decizia lor.

Pentru ca, poate acei copii au scapat de ceea ce ei au crezut a fi cele mai mari probleme din viata lor, insa gestul lor lasa goluri imense in sufletele familiilor lor. Care vor trebui sa traiasca restul vietii cu povara acelui copil care nu mai este. Parinti care isi vor astepta copiii care nu mai vin la masa sau care nu-i mai roaga sa-i ajute la teme, frati mai mici care vor astepta in zadar fratii sau surorile mai mari, bunici care-si vor plânge nepotii… Toti acestia vor suferi toata viata din cauza deciziei pripite luate de un copil.

PUBLICITATE

Daca vom analiza motivele care i-au impins la sinucidere pe acesti adolescenti, vom vedea ca nu sunt nici cele mai mari probleme si nici cele mai grave situatii prin care trece un om.

Am inteles cazul acelei femei bolnave de cancer care, nemaisuportând durerea, s-a aruncat in canalul de fuga.

Dar in cazul adolescentei care s-a sinucis in acelasi loc, situatia e mai putin dramatica: o despartire a parintilor, mama plecata in Italia, grija pe care trebuia sa o aiba pentru sora mai mica…

Desigur, noi judecam cu mintea de oameni mari trecuti prin multe; e posibil ca aceste probleme, care noua ni se par minore, sa aiba in sufletele lor micute o alta rezonanta.

Pentru aceste situatii este nevoie ca adolescentii sa aiba cu cine vorbi. Când nu exista calea dialogului, se intâmpla ca adolescentii sa ia decizii grave. Si poate ar trebui sa ascultam de Cosbuc: “O lupta-i viata; deci te lupta. Cu dragoste de ea, cu dor.”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

  1. Copiii acestia traiesc o mare drama. Sunt singuri intr-o lume nemiloasa. Familiie se destrama sau nu mai au timp sa comunice cu ei. La duhovnic nu merg pentru ca le este rusine si institutia psihologului nu s-a implementat inca in locul pe care ar trebui sa il aiba. La aceasta varsta, problemele mici si rezolvabile iau, in mintea lor, proportii majore. Aceste situatii dramatice ar trebui sa fie un semnal de alarma. FRATILOR, STATI DE VORBA CU COPIII VOSTRI! Vedeti ce-i framanta si ce temeri au.Comunicati cu ei, ascultati-i si nu-i judecati. Acum, cat va mai sunt aproape… Nimic si nimeni nu va putea umple locul lasat de pierderea unui copil!

LĂSAȚI UN MESAJ