Consilier timp de opt ani, locuitor de 32 de ani al comunei Hemeius, Constantin Sava a facut urmatorul pas si a decis sa ia administratia in propriile mâini.

– Ce relatie aveti cu locuitorii comunei, mai ales ca nu sunteti de loc de aici?
– Sunt din judetul Neamt si am fost repartizat aici, ca silvicultor, acum 32 de ani. In timp, mi-am intemeiat o familie. Tot in timp, s-a legat o prietenie si cu locuitorii din aceasta comuna. Datorita relatiei apropiate cu ei, au capatat incredere in mine, chiar daca domeniul meu de activitate era mai dificil, lucram cu averea statului, padurea.

– De ce v-ati inscris in cursa pentru primarie? Ati candidat din partea PNL si ati fost ales primar in luna iunie a acestui an.
– Am simtit ca nu trebuie sa ma rezum la a le oferi oamenilor ajutor in treburile lor. Am spus ca vreau sa fac ceva pentru ei, acum era timpul si momentul. Având experienta mea in spate, vârsta, am gestionat un fond forestier de milioane de euro si nu am avut probleme niciodata, am spus ca vreau sa fac ceva mai mult pentru Hemeius. Am avut parte si de sprijinul partidului si de un context favorabil, o revolutie de catifea daca vreti. Fostul primar, dupa cinci mandate, nu a mai candidat, fostul viceprimar, dupa patru mandate, a facut un pas inapoi. Au inteles ca cetatenii vor o schimbare. N-a fost o schimbare propriu-zis, ci mai degraba o predare de stafeta, mai ales ca cei doi sunt in continuare consilieri locali. Ma bucur ca am reusit sa aduc un viceprimar tânar, Iulian Tancau. Sa nu uitam ca suntem amândoi la inceput, nu avem experienta, dar ma bazez pe echipa din primarie. Doamna secretar este aici de 20 de ani, deci stie tot ce se intâmpla aici.

PUBLICITATE

– Veti reusi sa implementati proiectele dorite, cu actualul consiliu local?
– Incercam sa facem echipa. Campania s-a terminat, de acum trebuie sa aratam oamenilor ca facem ce am promis, nu trebuie sa mai fim adversari politici, sa mergem pe razbunari politice.

– Ce va propuneti sa realizati in acest mandat?
– Tin foarte mult sa incheiem lucrarile de canalizare incepute pe fonduri europene, alimentarea cu apa de care ne chinuim de 15 ani. Este facuta reteaua, dar, din pacate, in urma analizelor, Directia de Sanatate Publica ne-a informat ca apa nu este in parametri. Acum trebuie sa achizitionam o statie de filtrare – tratare a apei. Noi avem puturi proprii, case de apa, iar aceasta vine prin cadere. Aceasta statie de filtrare presupune alti pasi, achizitii, care ne vor duce ca timp pâna la sfârsitul anului, nu in trei luni, asa cum mi-am dorit. Cea mai mare bataie de cap sunt hârtiile. Banii sunt, dar sunt necesare si altele. Birocratia este cea mai dificila, mai ales ca suntem tot institutie a statului. Va mai dau un exemplu; ne chinuim sa obtinem un aviz de la Ministerul Culturii de doi ani de zile, pe un alt proiect. Nu stiu cine face legislatia, dar foarte mult timp se pierde astfel. Nu mergem in nici o directie, din acest motiv.

– Ce alte planuri mai aveti pentru localitate, poate unele cu un orizont de timp mai scurt.
– Da, imi doresc amenajarea unei sali de sport in incinta Scolii Hemeius si asta vreau cât mai repede, pentru ca la inceputul anului scolar sa fie gata. In general, unitatile de invatamânt sunt puse la punct. Ne vom preocupa de lacasele de cult din comuna. La Fântânele vom face o casa praznicala, la biserica din Hemeius incercam sa finalizam pictura bisericii. Vrem sa finalizam lucrarile la terenul de fotbal, incepute de ani de zile, lânga Hit Park.
Oamenii vor intr-un fel continuarea lucrurilor bune incepute de echipa anterioara.

– Pe raza comunei se afla si parcul industrial. Planurile de dezvoltare ale comunei includ si acest parc?
– Da. In acest moment, Hit Park are circa 1000 de angajati. Dintre acestia, cred ca 500 sunt din Hemeius. Este un adevarat succes al fostilor conducatori ai comunei atragerea acestei firme. Ca sa ne putem dezvolta in localitate, este necesar sa avem bani la buget. Pentru ca locuitorii sa se achite de datoriile la buget, trebuie sa aiba locuri de munca. Asa, ei au unde munci, noi avem bani de asfaltare. Sper ca mai multi locuitori ai comunei sa-si gaseasca locuri de munca si la firmele mai mici care au venit la Hit Park. Avem si Directia Silvica pe raza comunei care aduce bani la buget. Ne bazam si pe atragerea fondurilor europene. Sper sa avem independenta financiara ca sa putem implementa proiectele dorite.

Hemeius

Comuna se afla în nordul judetului Bacau, pe malul drept al Bistritei, între Valea Bistritei si Subcarpatii Moldovei, în zona lacului de acumulare Lilieci si este compusa din 3 localitati: Hemeius (satul de resedinta), Fântânele, Lilieci. Comuna Hemeius este renumita prin unul dintre cele mai interesante si atragatoare parcuri dendrologice din tara.

Înfiintat în anul 1880 pe un teren care face parte din proprietatea familiilor Pascanu si Cantacuzino, în acest parc a fost construita o superba resedinta în stil medieval, cunoscuta de-a lungul timpului sub numele de Castelul Rosu.

Ocupa o suprafata de cca. 49 hectare si se prezinta ca o padure veritabila, continând peste 1300 de specii de arbori si arbusti (specii rare si autohtone), fiind din acest punct de vedere cea mai diversificata zona de padure din Moldova. În acest parc se regaseste cea mai mare colectie de trandafiri din România, 280 soiuri si 1500 de fire de trandafiri. O alta arie protejata este lacul Lilieci. Se dezvolta pe circa 4 kilometri lungime si are o latime medie de 800 m si aici au fost identificate 159 de specii de pasari.

Din anul 2005, în comuna Hemeius a fost construit un parc de dezvoltare a infrastructurii de afaceri pentru IMM, denumit HIT PARK, care incorporeaza mai multe societati care produc componente electronice. In perspectiva, parcul va ocupa 50 de hectare pâna in anul 2020.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

29 COMENTARII

 1. Din pacate Parcul Dendrologic nu poate fi vizitat.Poate face domnul primar ceva in legatura cu acest aspect este unul din cele mai importante locuri de vizitat din jurul orasului.Va rog sa faceti ceva si in legatura cu drumul care duce la hipodrom este impracticabil,nu se poate urca cu masina pana la hipodrom.

 2. Domnule primar dar terenurile care asteapta sa devina din extravilan intravilan cand.sa putem construi o casa sa putem sa varsam mai multi bani la bugetul local? Ps ma refer la paminturile de pe platou la hemeius drumul catre fantinele.

 3. “Fostul primar, dupa cinci mandate, nu a mai candidat, fostul viceprimar, dupa patru mandate, a facut un pas inapoi. Au inteles ca cetatenii vor o schimbare. N-a fost o schimbare propriu-zis, ci mai degraba o predare de stafeta, mai ales ca cei doi sunt in continuare consilieri locali. ”

  “N-a fost o schimbare propriu-zis” – pai si cine conduce primaria?Dvs doar cu numele si Mihaila / Galateanu conduc din umbra?!

  Domnul Galateanu si domnul Mihaila sunt aproape in fiecare zi la primarie,ce functii detin in acest moment?

  A fost o simpla “rotire de cadre?!”
  Speram ca nu…avem asteptari de la dumneavoastra,din acest motiv am si votat cu dvs.

 4. Domnul primar Necula a hotarat ca toate cheltuielile lunare din cadrul primariei Bacau sa fie prezentate pe sitte-ul primariei.
  O sa urmati si dumneavoastra acest exemplu?O sa dati dovada de transparenta sau o sa fiti ca ceilanti?

 5. Dar de unde ati dedus voi, oameni buni, ca fostul primar e consilierul actualului primar? E firesc sa vina la inceput si fostul primar pentru a preda, intr-un fel, situatiile, e normal ca actualul primar sa mai ceara clarificari in anumite aspecte de la predecesorul sau. Dar cred ca ar trebui sa fi observat pana acum ca cei doi au stiluri de lucru si de actiune total diferite. In luna care a trecut, s-a confruntat cu multe situatii neprevazute, care nu tin nici de politica nici de birocratie, ci de calitatile de organizator si de gospodar, si cred ca a rezolvat cu bine problemele mari aparute, precum inundatia care a avut loc chiar in prima sa zi de mandat. Haideti, totusi, sa nu mai vorbim pe de rost!

  • Cred ca glumesti,poate nu ai fost acolo in momentul inundatiei.Consider ca nu cunosti atributiile primarului si cele detinute de Seful Situatii de urgenta Hemeius.
   Persoana responsabila de situatiile de urgenta pe Hemeius nu cred ca si-a facut treaba, nu a fost intrunit comintetul cu membri voluntari in ziua in care a fost inundatia.
   La 5 zile de la inundatii inca erau fantani si beciuri inundate,este un articol mai vechi in desteptarea legat de aceasta situatie.
   Avand in vedere ca este la primul mandat si poate nu cunoaste in detaliu toate atributiile nu trebuie sa aruncam cu pietre.
   Vina cred ca apartine persoanei care se ocupa de situatiile de urgenta,trebuia sa fie pregatit pentru astfel de situatii,nu as putea sa precizez cine era in acel moment responsabil dar cu siguranta nu era primarul.

  • Aici ai dreptate ,primarii au stiluri de lucru diferite:Mihaila a scos
   Hemeiusul din noroi si tot ce se vede sunt realizarile lui,in timp ce Sava face serbari si se lauda cu realizarile celuilalt.Sa vedem un singur proiect facut de actualul primar si pe urma mai vorbim.

   • intradevar la poarta dl Mihaila nu este noroi, la noi da,
    de aceea nu avem apa de 20 ani, ca sa nu se faca noroi
    in sase luni nu s.a putut realiza proiecte ca in 20 de ani dar avem asteptari

 6. Palaria este prea mare pentru capul actualului primar si viceprimar care nici macar nu cunosc proiectele in derulare si nici sursa de finantare

 7. Eu cred ca nu se va intampla nimic deosebit…..si in legatura cu parcul dendrologig chiar nu se poate vizita de 27 de ani nu am reusit nici o data acel parc pentru ca nu am nici o relatie cu domnul padurar sau cine locueste acolo….ca asa e la noi in tara totul e pe cunostinte 😉

 8. Vad ca unii sunt foarte informații ce funcții au foștii conducători ai comunei. Ce ne puteți spune și despre domnul Gălățeanu administratorul public ” pas inapoi”? Noul viceprimar e doar cu numele și fostul e tot acolo pe alta funcție?

 9. Domnule primar, mai bine ați vorbi cu cetățenii comunei ce faceti pentru ei decât sa tot dați interviuri cu ce fac celelalte instituții ale statului pentru comuna.

 10. Poate faceti ceva cu iluminatul public,becurile se aprind la ora 22:00 si se sting la ora 23:00 sau uneori la 22:30,dupa ora 20:00 incepe sa se intunece,sunt copii pe strada,carute,gropi facute de cei care se ocupa de canalizare daca se intampla accidente din lipsa iluminarii sunteti responsabili.Platim taxe si impozite si trebuie sa beneficiem de numite conditii.

 11. Referitor la Parcul Dendrologic,locuiesc in Hemeius de 2 ani de zile,trec zilnic pe langa parc,de cele mai multe ori poarta este inchisa,imi doresc sa il vizitez cum pot proceda?!
  Este pacat ca acest obiectiv nu poate fi vizitat,cu siguranta daca ar putea fi vizitat ar avea de castigat si pensiunile si restaurantele din zona.
  Poate face primaria un parteneriat cu institutia care se ocupa de parcul dendrologic.
  Pot pune si o taxa de intrare numai sa poata fi vizitat.

 12. Ce sa faca….nu cred ca mare lucru, numai vrajeala la toti care vin pe post, asteptam asfaltarea strazii Izvorul Alb de ani de zile, toti promit si nimic nu fac.

 13. Si drumul din Fintinele trebuie terminat. Nu cred ca proiectu asa arata: fara santuri betonate si drumul betonat pana la santuri. Cineva a facut receptia ?!

 14. Cel mai drăguț e ca pe căldură aceasta 37-38 grafe pe str. Rozelor nu a mai fost luat gunoiul desi au trecut deja 3 zile. Începe să fie un adevărat focar de infecție.

LĂSAȚI UN MESAJ