20 aprilie 2024
Top StoryConsiliul Județean Bacău: Sănătatea băcăuanilor este prioritatea noastră!

Consiliul Județean Bacău: Sănătatea băcăuanilor este prioritatea noastră!

„Pentru că vorbim despre aproape 20 de obiective de investiții doar în cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău, parte dintre ele finalizate în 2016 și 2017, altele începute în 2018 și continuate în acest an dar și despre proiecte noi demarate în 2019, cu o valoare de peste 100 de milioane de lei, din care, mai mult de 90% sunt sume asigurate din bugetul propriu al Consiliului Județean Bacău.

La acestea se adaugă investițiile în dotările cu aparatură medicală, finanțate de guvernarea social-democrată prin Ministerul Sănătății, care doar în 2019 au depășit suma de 8 milioane de lei.

Sunt investiții de peste 100 de milioane de lei și în spitalele din județ, fie că este vorba despre reparații capitale la secții spitalicești sau de dotări cu aparatură. Banii investiți în ultimii ani din bugetul propriu al Consiliului Județean au fost recuperați astfel încât, în bugetul propriu au intrat peste 79 de milioane de lei. Banii au fost reinvestiți tot în achiziția de aparatură medicală pentru Spitalul Județean de Urgență Bacău precum și în unitățile spitalicești din județ.



Toate aceste proiecte se înscriu în obiectivul asumat de noi, respectiv creșterea calității actului medical și al serviciilor oferite cetățenilor. Iar aceste deziderate nu se pot îndeplini fără o infrastructură de calitate”.
Sorin Brașoveanu
Președintele Consiliului Județean Bacău

BACĂU: Secția de Radioterapie, recepția

BACĂU
Servicii performante pentru pacienții oncologici

Anul 2017 a marcat redeschiderea Secției de Radioterapie și dotarea acesteia cu aparatură de ultimă oră, un obiectiv pentru care s-au cheltuit circa 27 milioane de lei și care a constat în construirea și dotarea unei secții noi cu 24 de paturi.

Secția de Radioterapie beneficiază de un computer tomograf cu plan tratament, aparatura fiind, la data instalării, cea mai performantă din țară. Finanțarea investiției a fost asigurată de guvernarea social-democrată, prin Compania Națională de Investiții și a făcut posibilă:
• reabilitarea și modernizarea clădirii,
• asigurarea fluxurilor și circuitelor medicale,
• dotarea cu aparatură de specialitate.

La ora actuală, prin personalul specializat (medici oncologi, asistenți medicali, psihoterapeuți oncologi) aici pot fi tratate peste 70 de tipuri de cancer și pot beneficia de ședințe în jur de 20 de pacienți pe zi din județul Bacău și din toată zona Moldovei.

Un alt obiectiv important care a venit în completarea Secției de Radioterapie și care a fost inaugurat în 2018, a fost renovarea și dotarea noii Secţii de Oncologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău. Cu o investiţie în valoare de peste 2 milioane de lei, asigurată de Consiliul Judeţean Bacău, secția oferă tratamente de chimioterapie pentru pacienţii oncologici. Pe lângă aparatura și dotările de înaltă clasă, Secţia de Oncologie oferă pacienților bolnavi de cancer şi suport psihologic, prin terapii și personal medical specializat.

Investițiile pentru segmentul oncologic continuă și în următorii aniprin construcția și dotarea celui de-al doilea buncăr de radioterapie. Construcția clădirii, în valoare de 5,6 milioane lei este finanțată din bugetul propriu al Consiliului Județean Bacău.

Buncărul va dispune de un accelerator de particule, în valoare de 17,7 milioane lei, pentru care a fost semnat deja contractul, în luna octombrie a acestui an.

BUHUȘI
19 milioane de lei pentru Spitalul Orășenesc

Numai în anul 2018 Spitalul Orășenesc Buhuși a beneficiat de investiții realizate cu finanțare de la Consiliul Județean Bacău în valoare totală de 937.000 lei care au vizat dotări la blocul alimentar central și la blocul operator – sistemele de ventilație și filtrele de aer curat. Lucrările vin în completarea investițiilor realizate de Ministerul Sănătății pentru dotarea secțiilor de ATI, Medicină internă, Neurologie și Primiri Urgențe.

Prin eforturile făcute de echipa primăriei, condusă de primarul Vasile Zaharia, investițiile continuă la Spitalul Orășenesc Buhuși cu două proiecte finanțate din fonduri europene și cofinanțare de la Guvern cu o valoare însumată de aproape 18 milioane leiprin care se vor reabilita termic clădirile spitalului și va fi modernizat și extins ambulatoriului integrat.

INVESTIȚIILE CONTINUĂ
Reparații capitale, amenajări, extinderi și dotări

O serie de investiții sunt realizate cu finanțare alocată de Guvern în perioada 2016-octombrie 2019, printre care:
• Reparații capitale, amenajare, extindere și reabilitare termică la Spitalul Județean de Urgență Bacău – Pavilionul Spitalului vechi
cu o valoare a proiectului de aprox. 28 milioane lei, bani alocați de guvernarea social-democrată, prin Compania Națională de Investiții. Lucrările au început în luna septembrie a acestui an, în numai 2 luni ajungând la un stadiu de peste 7%. Termenul de finalizare pentru reparațiile de la spitalul vechi este de 24 de luni.
• Reparații capitale, dotare bloc operator (săli de operații), construire scară exterioară și spații tehnice
Investiția se ridică la peste 67 de milioane lei, finanțarea fiind asigurată de Guvernul Dăncilă, prin Ministerul Sănătății și Consiliul Județean. În decursul acestui an, de la Ministerul Sănătății s-au primit aproape 300 000 de lei în acest moment fiind terminată proiectarea în proporție de 90%.

ONEȘTI
Modernizare și dotare cu aparatură medicală

ONEȘTI: Concluziile echipei la recepția lucrărilor CPU

Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal „Sf. Ierarh dr. Luca”
Mai bine de 160.000 de locuitori de pe Valea Trotușului beneficiază de servicii medicale de calitate datorită investițiilor de peste 6 milioane de lei realizate la Spitalul Municipal din Onești.
Proiectul a fost realizat prin asocierea inițiată de primarul Nicolae Gnatiuc, între Consiliul Județean Bacău (CJ) și Consiliul Local Onești (CL), finanțarea fiind asigurată în proporție de 95% de CJ și 5% de CL Onești.

ONEȘTI:Spitalul Municipal „Sf. Ierarh dr. Luca”

Recepția lucrărilor s-a făcut la finele anului 2016, moment în care, managerul Spitalului din Onești, medicul Oana Mihaela Secară considera că „fără intervenţia Consiliului Judeţean Bacău în parteneriat cu Consiliul Local Oneşti, comunitatea noastră nu ar fi avut prea curând o gamă întreagă de aparate performante (aș aminti computerul tomograf, aparat Roentgen mobil digital, videolaringoscop și altele). Locuitorii Văii Trotușului vor putea beneficia de un centru medical la standarde europene, nemaifiind nevoiţi să suporte drumuri sau cheltuieli suplimentare pricinuite de lipsa unor dotări medicale corespunzătoare în zonă”.

Medicină internă, Neurologie, ORL, Oftalmologie

Cele patru secții au fost inaugurate la începutul anului 2018, fiind vorba despre secții care nu beneficiaseră de nici un fel de lucrări de modernizare și reabilitare. Investiția, în valoare totală de circa 5 milioane lei a fost finanțată în proporție de 90% de către Consiliul Județean Bacău.
În urma lucrărilor de intervenție capacitatea celor patru secții a fost extinsă la 66 de paturi pentru Medicina Internă, 47 de paturi pentru Neurologie și 38 de paturi pentru ORL-Oftalmologie.

Sediul Ambulanței Onești va fi reabilitat

O clădire de peste 50 de ani care nu a fost niciodată reabilitată va intra în ample lucrări de consolidare. Este vorba despre realizarea obiectivului de investiţii „Reabilitare sediu ambulanţă Oneşti şi ateliere mecanic şi electric, Spital Municipal Sfântul Ierarh dr. Luca” din municipiul Oneşti. Lucrările de intervenție necesare se ridică la 1,4 milioane lei.
Investiția, realizată la solicitarea primarului Nicolae Gnatiuc, va fi finanțată de Consiliul Județean Bacău, în proporție de 95% și Consiliul Local Onești, 5%. Prin realizarea acestor lucrări vor fi reamenajate spațiile destinate personalului medical, al dispeceratului, centralei termice și camerei de dezinfecție.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri