Peste 18 furnizori de programe care calculeaza retetele compensate si gratuite in aproximativ 860 de farmacii din tara avertizeaza ca intregul sistem de eliberare a retetelor ar putea intra in colaps. Casa de Asigurari este nemultumita de activitatea firmei care instaleaza programele de calculator in 60 de farmacii din judet. La inceputul lunii,pacientii stateau la usile farmaciilor asteptand instalarea soft-ului.

Printr-un comunicat de presa, furnizorii de programe anunta ca nu mai reusesc sa faca fata schimbarilor repetate din sistemul de compensare din cauza lipsei de informatii privind noile reguli de compensare, care se schimba de la o luna la alta, uneori chiar si de doua ori intr-o luna. Furnizorii spun ca listele noi cu medicamentele compensate si modul cum acestea sunt calculate le sunt comunicate doar cu o zi sau doua inainte de data la care calcularea lor trebuie aplicata in farmacii. Din acest motiv, nu au timpul necesar implementarii si testarii adecvate a schimbarilor survenite in sistemul de compensare. Comunicatul il citeaza pe reprezentantul uneia dintre firme, care declara ca aregulile de calcul si de verificare a retetelor nu sunt transparente sau se difuzeaza intr-o formulare confuza, incat informaticienii deduc cu greu si cu mare risc ceea ce ar trebui implementat in program”. Informaticienii solicita Casei Nationale de Asigurari de Sanatate o stabilizare a regulilor de compensare, iar cand schimbarea acestora este necesara, sa se comunice cu cel putin 6 – 7 zile inainte. Reprezentantii firmelor aduc drept argument si faptul ca nici ei, nici farmacistii nu mai pot suporta pierderile financiare induse de schimbarile dese ale listelor de medicamente compensate.

Doua treimi din farmacii au probleme cu soft-ul

Nemultumirile nu exista numai de o parte. Conducerea Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) declara ca prestatia uneia dintre firme a intarziat eliberarea de retete la inceputul lunii august. aIn Bacau, farmaciile lucreaza cu doua firme, ne-a declarat dr. Maria Tioc, director al CJAS. Una dintre ele nu ne creeaza probleme. Se pare ca este aceeasi firma cu care lucreaza si Casa Nationala, deci sunt pe aceeasi lungime de unda. Cealalta firma, in schimb, provoaca blocaje in farmacii. Pe 1 si 2 august, cele 60 de farmacii care au contract cu aceasta firma stiau de ce fonduri dispun, dar nu eliberau retete pentru ca nu aveau softul instalat. Am discutat cu reprezentantii firmei si mi s-a explicat ca primesc programul de la CNAS si trebuie sa il adapteze programului lor. Apar inadvertente si la ei, dar si in farmacii. Aceasta problema trebuie rezolvata intr-un fel. Pacientii stateau la usa, asteptand sa se instaleze programul”. Daca acest conflict nu-ti gaseste rezolvarea, orice schimbare a listei de compensate ar putea duce la blocarea eliberarii de retete.
Scris de Doina MINCUPUBLICITATE