Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bacau este din nou in centrul unui scandal. Fosta jurista a institutiei, Liliana Bancila, acuza ca a fost fortata sa-si paraseasca postul pe care il ocupa de 7 ani la ISJ si sa accepte un post de… secretara la o scoala gimnaziala, dupa 26 de ani de activitate juridica si cu doi ani inainte de pensionare. Conducerea ISJ se apara: “Chiar e ridicol! Doar nu e un copil!”

Jurista a cerut un control de la minister, ISJ a demarat o cercetare disciplinara

Liliana Bancila a acceptat detasarea pe un post inferior, dar este hotarâta sa demonstreze in instanta ca abuzurile, presiunile si amenintarile au fortat-o sa plece din ISJ. Bancila a dat in judecata nu doar ISJ, ci si pe inspectorul scolar general, prof. Theodora Sotcan. Ea contesta, pe de o parte, doua decizii, emise in aceeasi zi!, pe 08.04.2016, una de sanctionare disciplinara, iar a doua de detasare a ei din postul de consilier juridic in postul de secretar – bibliotecar, fiecare cu jumatate de norma, la Scoala Gimnaziala “Mihail Sadoveanu” din Bacau. Dar cere instantei sa dispuna si reintegrarea sa in functie, plus daune morale de 30.000 lei. Cercetarea disciplinara ar fi fost demarata de ISJ, sustine Bancila, dupa ce ea a sesizat Corpul de Control al Ministerului Educatiei cu privire la anumite nereguli pe care le observase in activitatea institutiei.

“Dupa controlul venit de la minister, inspectorul scolar general al ISJ Bacau a demarat o cercetare disciplinara impotriva mea. Apoi am fost sanctionata cu masura reducerii salariului de baza pe o durata de 3 luni, cu 10 la suta. Mai mult, am fost amenintata cu demararea unei a doua cercetari disciplinare, ce ar fi avut ca finalitate desfacerea contractului de munca, daca nu accept o detasare la o scoala gimnaziala din localitate. Astfel, motivat de amenintarea pierderii locului de munca, luând in considerare si faptul ca mai am doar doi ani pâna sa ating vârsta de pensionare, nu am dorit sa ramân somera, fara perspective de angajare la o vârsta inaintata.

PUBLICITATE

Neavând de ales, cu un consimtamânt viciat, afectat de temerea inoculata de reprezentantul ISJ privind concedierea mea, am inceput o noua activitate la Scoala Gimnaziala “Mihail Sadoveanu” pe post de secretara si bibliotecara”, explica Liliana Bancila in actiunea deschisa in instanta. Ea acuza ca detasarea ei este nelegala pentru ca reprezinta, in realitate, o retrogradare abuziva din functia de consilier juridic in baza unui consimtamânt fortat.

De ce a fost sanctionata jurista?

Motivul pentru care a fost sanctionata disciplinar Liliana Bancila este acela ca nu ar fi tinut evidentele intr-un anumit format, prevazut in regulamentul privind registrele de activitate ale consilierilor juridici. Jurista arata ca evidenta litigiilor era tinuta si electronic, pe calculatorul institutiei, si intr-o agenda personala. “Din rapoartele de activitate depuse de mine, rezulta ca modalitatea tinerii evidentei in forma prezentata era cunoscuta si nu a reprezentat o problema decât dupa ce am sesizat ministerul cu o serie de nereguli constatate in activitatea ISJ. Sanctionarea mea este o razbunare pentru ceea ce am sesizat”, este de parere jurista.

“Foarte grav este ca i-a spus dnei Sotcan cine este in spatele sesizarii”

Revenind la controlul cerut de jurista, in sesizarea facuta de ea la Ministerul Educatiei sunt semnalate numeroase probleme in functionarea ISJ Bacau, cu acuzatii grave la adresa conducerii. Pornind de la concursul sustinut de inspectorul scolar general pentru aceasta functie, absentarea in masa a inspectorilor scolari de la concursul din 2015 pentru ocuparea functiei si mentinerea lor in functie prin detasare, pâna la acuzatii legate de proiectele cu finantare europeana si modul cum au fost cheltuite fondurile sau privind pierderea unor fonduri europene. Controlul nu a confirmat, insa, acuzatiile. Dar cum a fost facut controlul? “A venit un domn care, in loc sa vrea sa afle adevarul, mai mult incerca sa scape de mine. Eu ii puneam la dispozitie toate documentele de care avea nevoie, el parca se sufoca atunci când vedea alte si alte hârtii. Foarte grav este ca i-a spus dnei Sotcan cine este in spatele sesizarii pe care o semnase ginerele meu. Au urmat ironii in sedinte si, treptat, conflictul s-a ascutit. Imediat dupa control, a venit si decizia de sanctionare. Din punctul meu de vedere, se adunasera niste probleme pe care eu ca jurist nu le puteam ascunde”, spune Bancila.

“Nu exista nicio legatura intre obiectul cercetarii si sesizarea facuta la MEN”

In intâmpinarea depusa la dosar, inspectorul scolar general, Theodora Sotcan, sustine ca nu are nicio legatura cu cele doua decizii care o vizeaza pe jurista si din acest motiv s-ar impune scoaterea ei din cauza: “Decizia de sanctionare contestata de catre reclamanta a fost emisa in baza hotarârii Consiliului de Administratie, iar decizia de detasare a fost emisa in baza solicitarii conducerii Scolii Gimnaziale “Mihail Sadoveanu”, cu acordul contestatoarei.” Pe de alta parte, Inspectoratul Scolar explica, intr-o intâmpinare separata, ca cercetarea disciplinara nu a fost declansata ca urmare a controlului efectuat in perioada 31.03 – 05.04.2016 de catre auditorul Corpului de Control al MEN. “Cercetarea disciplinara a dnei consilier juridic Bancila Liliana a inceput la data de 14.03.2016 prin Hotarârea Consiliului de Administratie, masura fiind dispusa cu mult inainte de prezenta auditorului Corpului de Control al MEN. Prin urmare, nu exista nicio legatura intre obiectul cercetarii si sesizarea facuta la MEN”, precizeaza ISJ. Institutia aminteste si faptul ca, in 2014, jurista a fost sanctionata cu avertisment scris pentru acelasi motiv, lipsa registrelor de evidenta. Si insista ca detasarea s-a facut cu acordul scris al juristei.

ISJ a preferat sa ramâna fara jurist timp de câteva luni

Ramân totusi cel putin doua semne de intrebare. Cum de ISJ a renuntat atât de usor la singurul jurist angajat in institutie si de unde atâta graba de a-l detasa? Practic, intr-o singura zi, ISJ reuseste sa rezolve aceasta problema – pe 8 aprilie vine adresa emisa de scoala gimnaziala si pe aceeasi data este emisa si decizia de detasare, imediat dupa sanctionare. Interesant este si cum un director de scoala se gândeste sa ceara de la ISJ detasarea singurului jurist, pe un post inferior pregatirii sale, când era mai logic sa ceara detasarea unui angajat cu o pregatire apropiata cerintelor postului. “Dna Bancila isi cauta un loc de munca, am auzit eu la ISJ o discutie intre doua persoane. Eu nu am avut o discutie inainte cu dna Bancila. Am propus ISJ ca dumneaei sa vina pe acest post. Un om la 54 de ani isi mai gaseste un loc de munca? Dna Bancila mai are foarte putin pâna la pensie”, ne-a declarat directorul Scolii “Mihail Sadoveanu”, Iustin Antonie. Astfel, ISJ a preferat sa ramâna fara jurist timp de câteva luni, din 8 aprilie si pâna la 1 august. Si, in loc sa-si pastreze juristul pe care il avea, ISJ a ales sa ceara de la MEN aprobarea pentru al doilea post de jurist, dat fiind faptul ca postul Lilianei Bancila este blocat pe perioada detasarii.

“Oricând se poate intoarce”

Inspectorul scolar general, Theodora Sotcan, ne-a indrumat, pentru explicatii, la adjunct – Ida Vlad. A comentat doar pe scurt conflictul: “Cum credeti ca poate fi cineva fortat sa semneze o hârtie?! De ce sa fie amenintata cu concedierea? Chiar e ridicol, nu mai punem la socoteala ca e jurist, doar nu e un copil!”, s-a aparat Theodora Sotcan. Ida Vlad ne-a confirmat ca ISJ nu a avut jurist pâna pe 1 august, când cel de-al doilea post aprobat de minister a fost ocupat, prin concurs, de un jurist venit de la Primaria Parava. In ceea ce o priveste pe Liliana Bancila, “a cerut sa plece pe un alt post dupa ce se hotarâse declansarea unei noi cercetari disciplinare. Dna Bancila ne-a cerut sistarea cercetarii pentru ca vrea sa plece pe un alt post. Oricând se poate intoarce. Trebuie doar sa faca o cerere ca vrea sa revina pe post”, precizeaza reprezentantul ISJ. Totusi, in intâmpinarea ISJ la actiunea juristei nu se precizeaza ca aceasta se poate intoarce oricând.

“Am fost tratata ca o infractoare. S-a pus sigiliu pe usa biroului meu si mi s-au dat doua zile sa-mi strâng lucrurile. Nu rezulta o aversiune inexplicabila? Cine si-ar putea imagina ca eu am optat sa renunt la profesia mea si la functia din ISJ, obtinuta in urma unui concurs, pentru a deveni secretara intr-o scoala?”
– Liliana Bancila

La fel de interesant este ca, la câteva zile de la deschiderea actiunii de catre jurista, ISJ si Palatul Copiilor o dau in judecata pe Liliana Bancila pentru recuperarea unui presupus prejudiciu de circa 3.700 lei. La mijloc este un proces pierdut de ISJ si, potrivit conducerii institutiei, vina ar apartine juristei.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

24 COMENTARII

 1. Cum ar fi fara Isj? Oare ar mai sti profesorii ce sa faca? Bietii de ei! Si fara directorii pusi peste noapte? Dar la elevi se mai gandeste cineva? Asta e, conteaza doar interesele de putere si banii. Si asa va mai trece o un an scolar.

 2. Oare cand va scapa invatamantul de asemenea conducere rosie care face doar ce o taie capul??! Si cand te gandesti ca pt toate aceste matrapazlacuri va fi promovata la senat! Vai de capul nostru!

 3. Bravo, dna Bancila pentru procesul in instanta. Sa nu va lasati si sa dovediti abuzul. Dvs. stiti cel mai bine cate nereguli sunt acolo, de aia au vrut sa va inchida gura sau sa va indeparteze. Sotcan trebuie sa inteleaga ca ISJ nu e mosia ei si ca nu toata lumea accepta sa-i faca jocurile.

 4. ESTE IN MOD EVUDENT UN ABUZ IN SERVICIU .
  AR TREBUI SESIZAT PARCHETUL , AVOCATUL POPORULUI SI CORPUL DE CONTROL AL MINISTERULUI EDUCATIEI PENTRU INVESTIGATII MAI AMPLE.
  DOAMNA SOTCAN SE CREDE MAI PRESUS DE LEGE ?

 5. Adica Doamna Jurist a sezizat Corpul de Control al Ministrului, controlul nu a confirmat nimic iar Madam Sotcan santajeaza si forteaza Juristul (adica persoana care ocupa o functie ce o obliga sa sesizeze astfel de nereguli in Institutia pe care o deserveste, printre altele). Logica bunului simt imi spune ca cineva ar trebui sa se autosesizeze dpdv penal pentru santaj. Apoi ar trebui intrebat domnul Ministru cine verifica Corpul de Control. Trist este ca Ministrul poate sa nu aibe nici o vina, ba mai rau sa fie si el o victima a functionarilor din din Ministerul pe care il patroneaza.
  Privind cronologia evenimentelor este la mintea cocosului ca neregulile semnalate de Jurist ori aduceau atingere unor persoane de mai sus decat doamna Sotcan, ori se apropiau de cine stie ce mizerii de prin Institutie (Fonduri Europene???). De asemenea, Ministerul nu a intrebat ISJ de ce vreti inca un post de Jurist? Curios, inseamna ca are pe cineva pe acolo (politic) care o sustine. Aud cumva ca Doamna Sotcan apare pe listele PSD la alegeri??? Astfel de ”putregaiuri” ne conduc de 26 de ani incoace.
  Felicitari doamna Jurist pentru curaj. Asa ar trebui sa procedeze toti cei care vad si stiu de astfel de probleme. Nu va dati batuta si stati pe capul lor.

 6. Felicitari d-nei juriste Bancila si rusine insp gen Sotcan, ca sub,, indrumarea” si cu buna stiinta ei se fac toate matrapazlacurile in isj bacau. Esti penibila madam si nici nu ne asteptam sa recunosti ce se scrie aici.
  Ar fi cazul sa intervina Avocatul poporului pt instrumentarea acestor abuzuri evidente.
  D-nei Liliana Bancila sa-i ajute Dumnezeu sa reuseasca sa castige aceste procese in instanta si sa se intoarca la locul sau de munca! Poate ar fi cazul sa se instaureze dreptatea peste tot.

 7. Acest gen de hartuire il gasiti in majoritatea institutiilor unde sunt pusi conducatori pe linie politica.Conducatorii sunt sustinuti de cei care sunt fara caracter(pupinc….risti) si fac numai rau salariatilor care nu fac parte din …jungla lor.In cazul in care vrei sa-ti faci dreptate in instanta…risti sa te imbolnavesti.Va doresc multa sanatate d-ra Bancila si putere in lupta pe care o veti duce cu sistemul…

 8. Nu iau apărarea nimănui. Informațiile oferite de articol sunt sumare. Doamna jurista este foarte slaba profesional, nu este la curent cu aproximativ nicio lege,dureaza extrem de mult timp (zile, saptamani) pana face o hârtie. ..și nenumărate asemenea fapte. Prezenta dumneaei la ISJ este inutila, mai mult încurcă treburile. Nu degeaba în proiecte nu i s-a cerut colaborarea.

 9. S- a instalat panica in gasca lui Sotcan et co. Au tinut sa des replică pe fază cu banii inapoi pe proiecte. Care este perfect adevarata, insa credeau ca n – o sa se afle.

 10. Din anchetele de presă e clar că asupra lui IORGA, COJOCARU, LAZĂR și ȘOTCAN planează cele mai grave și mizere fapte. Dar fac parte din sistemul mafiot TRANSPARTINIC și e greu de distrus. Încă!!!” Până intră în ei DNA CENTRAL, că ăștia de la Bacău sunt cei care îi acoperă prin SCURGERILE DE INFORMAȚII pe care le transmit acestor PENALI. Plus SERVICIILE!!!???

 11. S- o fi rupt lantul de iubire dintre madam Sotcan si ministerul educatiei? S- o fi saturat ministerul educatiei de prostiile fara numar facute de madam Sotcan si a lasat- o din brate? Oare ce calificativ va primi Sotcan? Sa speram ca NS. Doamne ajuta!

 12. O dovada in plus ca MENCS e CORUPT pana la radacina. Daca lucrurile stau astfel, pai acel derbedeu din Minister ori a luat SPAGA, ori e NEBUN. Stiti ca FUM FARA FOC nu iese. Sa vedeti inaintasul Lazar ce ABUZURI facea si ce SPRITANE, sub umbrela PENALILOR BERCA , BANU si VREME. La Pedagogic la fel, ameninta, urla , chiuleste de la ore, bea de rupe, face POLITICA in scoala, posibil sa ia ceva SPAGI???

LĂSAȚI UN MESAJ