Condamnaţi după ce au ameninţat cu moartea un sirian

* șirul ameninţărilor ar avea la bază un litigiu apărut în perioada în care sirianul şi unul dintre inculpaţi făceau afaceri cu cherestea

0

L.D., C.I. şi P.M au fost trimişi în judecată într-un dosar de şantaj şi tâlhărie, după ce, în urmă cu trei ani, K.M., cetăţean sirian rezident în România, a făcut plângere penală reclamând ameninţările şi presiunile constante la care este supus de fostul său partener de afaceri, P.M., din Comăneşti.

“Persoana vătămată a arătat că, în ziua de 17 iulie 2014, a fost deposedată de bunuri şi bani într-un loc public din oraşul Tg. Ocna, iar în zilele următoare, a fost ameninţată în repetate rânduri cu moartea pentru a remite suma de 10.000 euro”, spun procurorii. Şirul ameninţărilor ar avea la bază un litigiu apărut în perioada în care sirianul K.M. şi inculpatul P.M. făceau afaceri (2006 – 2013).

“Mai precis, la sfârşitul anului 2010, inculpatul P.M. i-ar fi furnizat omului de afaceri sirian, 50 de m3 de cherestea necorespunzătoare calitativ, care a trebuit valorificată la un preţ inferior, în timp ce alţi 13 m3 i-ar fi fost confiscaţi de organele statului. Valoarea totală a pierderilor înregistrate, în cuantum de 36.000 lei, a fost suportată integral de inculpatul P.M.”, explică anchetatorii.

PUBLICITATE

Sirianul, ameninţat că va fi tăiat pe faţă sau pe gât

Pe 17 iulie 2014, după o perioadă îndelungată în care litigiul a fost ignorat, K.M. a început să primească ameninţări de la inculpaţii C.I., P.M. şi L.D., precum şi alţi doi bărbaţi necunoscuţi. “La iniţiativa inculpatului C.I., numitul K. M. a fost condus printr-un gang, până în spatele magazinului «Zanfir», nu înainte ca inculpatul L.D. să le ordone celor doi bărbaţi rămaşi neidentificaţi să-l supravegheze pe martorul P.N., pentru ca acesta să nu intervină şi nici să nu sesizeze organele de poliţie.

Ajunşi în spatele magazinului «Zanfir», cei trei inculpaţi au înconjurat-o pe persoana vătămată, iar L.D. a ameninţat-o pe aceasta cu moartea solicitându-i să plătească suma de 10.000 de euro. Inculpatul L.D. a pretins în faţa persoanei vătămate că marfa livrată de inculpatul P.M. era de fapt a sa, cumpărată din banii obţinuţi în urma unor activităţi ilicite desfăşurate în închisoare.

Totodată, i-a sugerat acesteia varianta garantării creanţei cu apartamentul pe care îl deţine în Tg. Ocna sau cea a stingerii datoriei prin obţinerea unui împrumut de la un cunoscut”, se arată în rechizitoriu. L.D. l-a ameninţat pe sirian că îl va tăia pe faţă sau pe gât, pentru ca rana să îi amintească de datoria pe care o avea de achitat. După şirul de ameninţări, afaceristului i s-a cerut ceasul de la mână, în valoare de 2.200 lei, şi banii pe care îi avea la el, 400 de lei. I s-a dat şi un ultimatum de câteva zile pentru a achita suma de 10.000 de euro.

În perioada care a urmat, sirianul a fost sunat insistent cu aceleaşi ameninţări, spun procurorii. Pentru a-l intimida, inculpaţii îi povesteau şi despre metodele folosite în alte cazuri pentru recuperarea unor sume de bani, fiind dat ca exemplu un episod în care unei persoane i s-a amputat un deget. În aceste condiţii, omul de afaceri a cerut ajutorul poliţiştilor şi a fost de acord să-i fie interceptate convorbirile.

Judecătoria Oneşti l-a condamnat pe L.D., cunoscut cu antecedente penale, la pedeapsa de 4 ani şi 4 luni închisoare. De altfel, acesta se află în arest preventiv din august 2015. P.M. şi C.I. au fost condamnaţi fiecare la 3 ani închisoare, cu suspendare. Instanţa de fond a renunţat la aplicarea pedepsei faţă de inculpata C.I., pentru infracţiunea de complicitate la şantaj, aceasta primind doar un avertisment. Curtea de Apel a condamnat-o, însă, şi pe C.I la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ