16 aprilie 2024
ActualitateCompensatele, subiect de etern scandal / Medicamente "pe sub mana" la Onesti

Compensatele, subiect de etern scandal / Medicamente “pe sub mana” la Onesti

Potrivit unor surse din interiorul Colegiului Farmacistilor, farmaciile onestene si-au epuizat plafonul pentru medicamentele compensate, in mai putin de o saptamana. Pe adresa redactiei ne-au sosit mai multe sesizari, cu privire la numeroasele probleme pe care le intampina onestenii la eliberarea medicamentelor pe baza de retete compensate.

Dificultatile cu care se confrunta unitatile farmaceutice din Onesti nu sunt de ieri, de azi. Cele mai multe farmacii isi consuma plafonul in cel mult o saptamana. Astfel, multi pensionari onesteni sunt pusi in situatia de a cumpara medicamentele la pret intreg, in loc sa primeasca retete gratuite sau compensate. “Plafoanele sunt mult prea mici, ar fi trebuit sa avem un plafon mai mare. Numarul bolnavilor care se adreseaza farmaciei noastre este in continua crestere, fapt ce conduce la situatii confuze. Farmacia noastra are stabilit un plafon de 237 milioane lei vechi, pentru medicamentele normale si aproximativ 18 milioane lei vechi, pentru bolile psihice. In aceste situatii au fost momente cand, in mai putin de doua saptamani, nu am mai putut elibera medicamente compensate&#8221, ne-a declarat Carmen Stanciu, farmacist specialist, in cadrul unei unitati farmaceutice onestene.

Cozi, nervi si medicamente… compensate



La Onesti, au existat momente cand farmacistii au fost pusi in situatia de a impune reguli severe de comportament in unitatile in care lucreaza, pentru a nu da nastere unor tensiuni intre pacienti si personal, pe tema crizei de fonduri la medicamentele compensate. “A trebuit sa monitorizam atent situatia, pentru a preveni izbucnirea unor scandaluri. Din fericire, clientii au fost destul de intelegatori si nu a fost nevoie sa apelam la oamenii legii, insa, in viitor nu putem fi la fel de siguri ca oamenii vor fi la fel de maleabili&#8221, ne-au declarat, sub protectia anonimatului, cateva farmaciste din municipiul de pe Trotus. Au fost situatii cand posesorii de retete compensate s-au revoltat si chiar au molestat personalul din farmacii, pe motiv ca nu isi pot procura medicamentele de care au absoluta nevoie.

Pensionarii acuza

In unele farmacii din Onesti, situatia a ajuns sa fie de-a dreptul dramatica. Foarte multi pensionari ii acuza pe farmacisti ca dau medicamentele compensate “pe sub mana&#8221. “Suntem si asa destul de saraci, iar unele farmacii, sub motivul ca nu mai pot elibera medicamente compensate sau gratuite, ne pun sa le platim. Am muncit o viata intreaga si am contribuit, fara sa comentam, la bugetul statului, iar acum, la batranete, ne-am fi asteptat ca macar sa ne putem procura doctoriile de care avem absoluta nevoie. Guvernantii astia vor sa ne omoare mai repede, ca sa scape de noi, ca tot suntem o povara pe capul lor&#8221, ne-a declarat o pensionara suparata. Astfel de opinii sunt impartasite si de multi alti bolnavi cronici, comentarii acide putand fi auzite in mai toate farmaciile din Onesti.

“Este inadmisibil ca, in mai putin de cinci zile, sa fie deja acoperit plafonul medicamentelor. Astfel, bolnavilor nu le mai ramane decat sa cumpere medicamentele cu bani. Sunt tentat ca cred ca farmacistii dau medicamente compensate sau gratuite doar cunoscutilor. Cei care constata ca farmacistii elibereaza retete, in mod preferential, pot face reclamatie la organele abilitate. Deocamdata eliberam medicamente compensate si gratuite, dar fondurile vor mai ajunge doar pentru inca doua-trei zile&#8221, ne-a declarat D. V., diriginte la o unitate farmaceutica.

Mai exista si intelegere

La Onesti, situatia este oarecum paradoxala. Daca unor farmacisti nu le ajung banii din plafonul pentru medicamente compensate nici macar o saptamana, altii isi depasesc cota alocata, pentru a-si multumi clientii. “Am incercat sa ne multumim clientii prin depasirea sumei de 279 milioane lei vechi, cu cateva milioane bune. In aceasta luna am tot dat medicamente, pe baza de retete compensate sau gratuite, timp de aproximativ trei saptamani&#8221, ne-a declarat Emilia Doilet, farmacist primar. Orice s-ar spune, situatia este departe de a fi una roz. Multi pensionari ne-au declarat ca prefera sa se sinucida, decat sa mai indure umilinta la care sunt supusi de un sistem care si-a dovedit ineficienta, de fiecare data. In situatia in care, numarul bolnavilor cronici este in continua crestere, acestora nu le mai ramane decat sa recurga la practicarea consacratei “atentii&#8221, pentru a obtine ceea ce li se cuvine in fapt.

Scris de Dana LUNGU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri