Ședința ordinară de ieri a Consililui Local Bacău a avut apogeul chiar la final, când la ultimul punct de pe ordinea de zi, la capitolul „Diverse”, consilierii locali au aflat despre iminenta intrare pe pierderi a Companiei de Apă, dar și despre alte multe probleme pe care le întâmpină Compania. Situația sumbră a fost prezentată de către directorul CRAB, Ioan Bejan, care a spus că începând cu anul 2018 se va intra pe pierderi, din cauza salariilor mari și a excedentului de personal.

„Administrăm peste 220 de kilometri de conductă, din care 86% au peste 30 de ani vechime. Și rețeaua de canalizare este foarte veche. Din această cauză, numărul avariilor din oraș a explodat. Reclamațiile făcute de consumatori au crescut cu 51% în județ și cu 80% în oraș. Evident, lumea este nemulțumită de serviciile noastre și, prin urmare, va trebuie să luăm urgent măsuri în acest sens. ~n același timp, creșterile salariale s-au dublat și au ajuns la 10 miliaone de euro. Toate acestea ne-au adus pe marginea prăpastiei”, a spus directorul Bejan.

CRAB are acum 740 de angajați, în timp ce, compania similară de la Viena, de exemplu, oraș cu două milioane de locuitori, are doar 400 de angajați. Directorul Bejan acuză presiuni și chiar amenințări din diverse direcții.

PUBLICITATE

„Sindicatele cer tot timpul majorări salariale, fiindcă așa a fost întocmit contractul colectiv de muncă. Este cancerul din interiorul Companiei”, a spus directorul Bejan. Acesta a mai spus că personalul este relativ îmbătrânit și pensionările se vor accelera, în timp ce tineret care să se angajeze la CRAB nu prea se găsește. Urmarea acestui fapt, în opinia directorului Bejan: va crește numărul avariilor.

„Obiectivele noastre urgente sunt restructurarea personalului și identificarea proiectelor, cu tot ceea ce presupune. Voi refuza să semnez contractul colectiv de muncă solicitat de sindicate, chiar dacă am lucrat cu amenințări, cu solicitări de demisii, ceea ce îmi fac munca și mai grea. Cine nu vrea să urmeze aceste proiecte de reorganizare ne va părăsi”.
– directorul CRAB, Ioan Bejan

„Compania de apă are cele mai mari cheltuieli de personal, cele mai multe avarii și cea mai mică rată a profitului. Conform auditului BDO, CRAB este pe ultimul loc dintre cele 43 de companii cu același obiect de activitate din țară. Este posibil să avem conflict de muncă, să avem apă, cu program. Nimeni, în atât de mulți ani în urmă, nu s-a uitat în curtea CRAB să remarce că s-a greșit”.
– Cristina Breahnă Pravăț, consilier local

„Consiliul Local este acționar majoritar la CRAB și, prin urmare, vrem să aflăm mai multe date despre situația companiei, dar pentru asta ar fi trebuit să fim anunțați când directorul Companiei vine în ședințele Consiliul Local, să fim pregătiți cu date pentru o discuție serioasă și pentru măsuri luate în cunoștință de cauză”.
– Daniel Miclăuș, consilier local

Primarul Cosmin Necula spune că CRAB muncește, în acest moment, pentru angajații săi, în loc să o facă pentru cetățenii orașului. „Sunt salarii de peste 100 de milioane de lei vechi și se cer în continuare majorări. Cheltuielile cu salariile sunt foarte mari și creșterile trebuie oprite. Este necesară o restructurare.

Nu este nevoie de prea mulți oameni prin birouri, ci de mai multe echipe pe teren. Salariile sunt, pe alocuri, catastrofal de mari, iar sindicatele sunt susținute de unii directori din companie, ca să își păstreze avantajele”, a mai spus primarul Necula. Despre alte probleme discutate în ședința de luni a Consiliului Local Bacău, în edițiile următoare.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

12 COMENTARII

  1. Si-au gasit locul aici toti pilosii, toti taietorii de frunze. Sunt convins ca salariile de 100 mil. vechi nu le ridica amaratii care stau in apa pana la brau.

  2. Consiliul Local este acționar majoritar la CRAB si, saracii..vor sa fie informati, habar n-au ce se intampla acolo…E clar cata implicare au si au avut mereu. Stau si se mira in loc sa ia ei masuri, ca si actionari majoritari.

  3. Aceasta boala a supradimensionarii personalului administrativ o gasiti in absolut toate institutiile statului, nu cred sa exista vreo exceptie. Cel mai rau este ca salariile cele mai mari se iau de catre cei care fac cel mai putin, adica cei numiti politic care la randul lor isi aduc neamurile si membrii de partid la birouri, in consilii de administratie. In schimb personalul tehnic este lasat la urma, ignorat. Cea mai mare hotie din societatile statului sunt acele consilii de administratie populate special cu clientela politica, deseori incomptetenta si pusa pe invarteli. Asta in afara de faptul ca acelasi specimen in gasiti in mai multe consilii de administratie de unde colecteaza mii sau zeci de mii de lei pentru a participa lunar la o sedinta, la care oricum se duce doar daca are chef. Deparazitarea institutiilor de clientela politica este singura sansa de profitabilitate a oricare societati de stat.

  4. Sunteti siguri ca in spatele acestei situatii nu se ascunde, de fapt, intentia ca la un moment dat aceasta societate sa fie privatizata? Pentru ca, altfel, lamentarile acestui domn director nu isi au rostul. El tocmai de-aia e pus acolo ca sa eficientizeze compania, sa o restructureze, sa optimizeze costurile prin realizarea unui management eficient, sa acceseze fonduri europene pentru investitii. Nu sa se lamenteze ca sunt salarii mari la personalul TESA. Asta o stim si noi din afara si fara sa fim platiti pentru asta. Poate se vrea ca societatea sa fie dusa in pragul falimentului si apoi data pe nimic unor baieti destepti. S-au mai vazut cazuri.

  5. Sefi sunt multi adusi pe criterii de clientela politica si fara competenta. Muncitorii sant “animale de povara” ce duc in spate greul si armata de sefi. Trebuie intervenit dar din pacate sigur cei mari nu vor fi concediati ci tot muncitorii vor fi dati afara si atunci o sa vedem marele balamuc care va apare in gestionarea avariilor.

  6. Dar, totusi uni muncesc pe salariu mic 2000 lei dar avem multi in consiliu de administratie cu 4000 lei pe sedinta adica daca fac 4 sedinte pe luna iau ceva iar conform directivelor europene sunt necesare cate 7 persoane in fiecare birou toti sefi cu salariu mare.

  7. Rezolvați cu greva si dupa aia puteti sa ne dati apa calda eu chiar mai astept vreo 2 luni .nesimtitilor parca nu știați de pierderi astea ati prins momentul sa profitati javrelor

  8. Daaa …de investitia de la valea uzului neterminata pe ultimii 20 km de conducta nu-si mai aminteste nimeni ?nici macar consiliul de administratie sau consiliul judetean , sau cei din consiliul local !!! Sau ,,smenuit ” din fonduri europene milioane de euro si cine au beneficiat de aceste milioane de euro furate din investitie si acoperite de pamant din fondurile europene?Binentwles ca Bacauanii au numai probleme din aceasta cauza .Parca in consiliu de administratie era presedinte unu Turcu si atunci …cred ca el nu stie nimic de acesta problema ,e curat ca lacrima baietasul dar sta in consiliu si baga cate 30 40 milioane de sedinta in buzunar si l doare la basca de prostii care muncesc.(asta i ala care a falimentat RATC-ul)???

  9. De unde vrei tineret sa lucreze pe un salariu de mizerie si care spuneti ca este mare ? cand copii nostri ori se duc la facultati ori in UE castiga cate 2000 lire sterline 120 milioane si directorul de la RAGC zice ca angajatii lui au salarii mari 2000 lei impozabili un salariu de mizerie mai vrea sa inece si tineret nesimtitul jeg uman …Dar ce lucratorii aia sunt sclavi?au si ei familii , copii si compara dobitocul de director ca in Viena lucreaza 400 salariati dar nu zice pe ce salarii lucreaza …un porc de om ce sa mai discutam, o scursura a socetatii romanesti ,cand toti din UE striga sa mariti veniturile ca intram in Senghen ,si o sa lucram pe 200 euro ca,sclavii si ne dycem draq asta vine si zice ca e mult salar la sclavii din RAGC tulai doamne ce conducatori avem asta de la ce partid o fi?

LĂSAȚI UN MESAJ