19 aprilie 2024
ActualitateColegii cu pretentii europene

Colegii cu pretentii europene

Colegiul Tehnic &#8222Ion Borcea&#8221 Buhusi, Colegiul Tehnic &#8222D. Ghica&#8221 Comanesti si Grupul scolar &#8222Al. Vlahuta&#8221 Podu Turcului se afla an gratiile resurselor financiare. Inspectoratul scolar Judetean Bacau, dar si Ministerul Educatiei si Cercetarii au selectat aceste institutii pentru generosul program de realizare a unor campusuri scolare. antre altele, un campus scolar ar putea cuprinde: camin (elevi/garsoniere pentru profesori) cantina si biblioteca laboratoare si ateliere centre de documentare, informare si recreare pentru elevi, cadre didactice si membrii comunitatii locale baza sportiva (terenuri de sport si /sau sala de sport) microbuz pentru transport scolar.

Prof. Brandusa Popescu, inspectorul general adjunct, precizeaza: &#8222Obiectivul programului campusuri scolare al reprezinta realizarea unor unitati scolare complexe pentru educarea si pregatirea resursei umane solicitate pe piata fortei de munca si de dezvoltare regionala, precum si sporirea accesului la educatia-post obligatorie a tinerilor din mediul rural sau zonele defavorizate.&#8221 Una dintre conditii este reprezentata de necesitatea asigurarii unui numar minim de 200 de elevi an campus, pentru urmatorii patru ani. Deja, scolile amintite au depus la ISJ Bacau documentatia care vizeaza dorita structura a campusului. Si, tot&#8230deja, prinde contur una dintre ambitiile marturisite si realiste ale conf. univ. dr Radu Ababei, inspector scolar general: &#8222Colegiul Tehnic &laquoIon Borcea&raquo va avea sala de sport&#8221.

Alte proiecte, PHARE RO 2004-2006, Coeziune Economica si Sociala (componenta anvatamant profesional si tehnic), au depasit faza studiilor de fezabilitate, au trecut prin furcile caudine ale expertilor. Ieri, Colegiul Tehnic &#8222Ion Borcea&#8221 Buhusi, Colegiul Tehnic &#8222D. Ghica&#8221 Comanesti, Colegiul Tehnic &#8222Petru Poni&#8221 Onesti si scoala Rachitoasa au fost anuntate ca vor primi, antre altele, ca echipamente TI: server, statie de lucru (24), statie de lucru multimedia (10), imprimante laser si color cu jet (4), faxmodem, infrastructura IT etc. Valoarea acestora, pentru fiecare scoala, este de 37.415 euro. De asemenea, fiecare dintre institutiile amintite va primi, ca elemente de birotica: videorecorder, televizor color, copiatoare (4), proiectoare multimedia, camera video aparat foto digital, DVD recorder, ecran, flipchart, telefon cu fax etc. Valoarea echipamentelor de birotica este, pentru fiecare institutie, de 9353 de euro. Aceste echipamente, care vor &#8222sosi&#8221 an semestrul al II-lea al anului scolar an curs, sunt doar un preambul al unui complex de lucrari de investitii care, la unele scoli, ar putea avea chiar si valoarea de aproape 600.000 de euro. Reabilitarile de cladiri, construirea si dotarea unor ateliere si cabinete, reparatiile capitale la instalatiile electrice, sanitare etc, dar si perfectionarea pregatirii cadrelor didactice , reprezinta &#8222vedetele&#8221 acestui program.



Ministerul Educatiei si Cercetarii face precizarea: &#8222Echipamentele achizitionate an cadrul Programului PHARE TVET reprezinta o parte a efortului UE si Guvernului Romaniei de sprijinire a procesului de reforma si modernizare a anvatamantului profesional si tehnic din tara noastra&#8221.Scris de Ion FERCU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri