14 iunie 2024
ActualitateCineCopilăria, Buhuși de Film

CineCopilăria, Buhuși de Film

Orașul Buhuși a îmbrăcat straie de sărbătoare și a găzduit, weekendul trecut, prima ediție a festivalului de film CineCopilăria dedicat marei regizoare de film pentru copii – Elisabeta Bostan. Născută la Buhuși pe 1 martie 1931, Elisabeta Bostan a primit în carieră aproape 60 de premii naționale și internaționale.

Festivalul CineCopilăria, proiect produs de Asociația Culturală Artis și organizat de Primăria Orașului Buhuși și Casa de Cultură Buhuși, trebuia derulat anii trecuți dar a tot a fost amânat din cauza pandemiei. De această dată însă, planetele s-au aliniat iar orașul Buhuși s-a bucurat de un eveniment remarcabil, pe care îl merită. Festivalul a debutat cu sosirea invitaților în fața Casei de Cultură din Buhuși care, începând de pe 5 martie 2022 poartă oficial numelei marei regizoare care s-a născut aici. Practic, primarul Vasile Zaharia împreună cu invitații au dezvelit împreună noua siglă a Casei de Cultură Elisabeta Bostan. „Ne dorim să fie un început și în fiecare an să continuăm cu acest eveniment pe care să îl dezvoltăm împreună, en eveniment care să se adreseze nu numai copiilor ci întregului public buhușean și nu numai. Noi ne dorim ca acest festival să perpetueze și să se dezvolte într-un concurs național cu filme pentru copii. Avem nevoie de astfel de evinimente. Suntem mândri că doamna Elisabeta Bostan s-a născut pe aceste meleaguri, dar, mai ales suntem mândri că a dus numele orașului Buhuși, prin faptul că s-a născut aici, peste tot în lume. Îi mulțumim, îi suntem recunoscători, iar astăzi vom încerca prin două elemente simbolice să ne exprimăm această recunoștință față de doamna Elisabeta Bostan”, a expus primarul orașului Buhuși, Vasile Zaharia, în startul evenimentului.

După dezvelirea noii sigle cu numele regizoarei de pe edificiul cultural din centrul orașului, a urmat acordarea titlului de Cetățean de Onoare al Orașului Buhuși pentru întreaga sa creație doamnei Elisabeta Bostan. Pentru că Elisabeta Bostan nu a putut face deplasarea la Buhuși onorantul titlu a fost ridicat de către fiica celebrei regizoare, Izabela Bostan, actriță care a jucat în producția mamei sale, „Campioana”.



„Îmi pare foarte bine că am venit aici. În primul rând sunt emoționată, și onorată, pentru că suntem împreună cu minunații noștri interpreți, actori, regizori, care au venit astăzi să ne sprijine în acest demers frumos. Mulțumesc foarte mult celor care au organizat acest eveniment. Mulțumesc în mod deosebit domnului primar și celor care s-au implicat în acest demers. Mama mea, pentru mine este o icoană. Un simbol al României. Ea reprezintă copilăria, umanitatea și tot ce e mai frumos în om. Prin filmele ei am învățat să trăiesc, să fiu copli și să doresc să fiu copil în continuare chiar dacă avem o anumită vârstă. Ne vom regăsi în permanență în filmele ei pentru că ne învață în continuare să nu uităm să fim copii. Și nu numai copii. Ea s-a adresat întregii familii și acest lucru se vede în fiecare structură a filmelor ei. Sunt sigură că, cel puțin odată în viața voastră ați văzut Veronica sau Zâmbet, sau Amintir, sau… oricare din filmele pe care le-a făcut mama. Vă mulțumesc foarte mult”, a spus plină de emoții în fața publicului Izabela Bostan, fiica regizoarei născute la Buhuși.

În foaierul Casei de Cultură „Elisabeta Bostan” au avut loc lansarea expoziției foto „Elsabeta Bostan 90+”, lansarea ediției filatelice „Elisabeta Bostan. Mari regizori români” precum și lansarea cărții „Elisabeta Bostan. Imaginarium sau filmul în împărăția candorii” de Titus Vîjeu.

După ce publicul, de toate vârstele, a luat loc în sala de spectacol și de proiecție, invitații au fost urcat pe scenă. Ileana Popovic, Manuela Hărăbor, Bianca Brad, George Mihăiță, Mircea Diaconu și regizorul Laurențiu Damian, alături de managerul de proiect și cel care și-a asumat și rolul de prezentator al festivalului, Andrei Giurgia, cu toții au evocat personalitatea Elisabetei Bostan și au povestit secvențe dintre cele mai interesante dar și spumoase din colaborările pe care le-au avut împreună.

În cele două zile de festival au fost prezentate publicului două interviuri cu regizoarea Elisabeta Bostan, unul realizat de Andrei Giurgia și altul de Laurențiu Damian, dar au avut loc și proiecțiile unor pelicule de renume care poartă semnătura marei regizoare omagiate la Buhuși: Veronica, Campioana, Mama, Zâmbet de soare și Promisiuni.

Pe parcursul a peste 50 de ani petrecuți pe platourile de filmare dar și la catedră, Elisabeta Bostan a realizat 12 lungmetraje, 11 scurtmetraje, un serial TV și 11 filme documentare, iar în 2009 a primit premiul Gopo pentru întreaga activitate.

 



spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img