Virgiliu Bancila si Stefan Vuza inaintea unui posibil proiect de anvergura nationala - Compania Nationala de Chimie (Foto: Petru Done)

Societatea Chimcomplex Borzesti parte a grupului SCR-Serviciile Comerciale Române, detinut de omul de afaceri Stefan Vuza, a depus o oferta pentru preluarea activelor Oltchim SPV. Aceasta este, pâna acum, este singura oferta. Oltchim SPV, spre deosebire de Oltchim SA (combinatul in totalitatea sa), detine numai instalatiile viabile. Oltchim se afla in reorganizare, dar si sub o ancheta a Comisiei Europene, pentru datoriile la stat care i-au fost iertate. Oficialii Chimcomplex sustin, insa, ca aceasta nu va influenta preluarea intreprinderii din Râmnicu Vâlcea.

Noua intentie de ofertare a fost declarata de Stefan Vuza inca de anul trecut, dar continua strategia aplicata de SCR de la prima licitatie pentru combinatul din Râmnicu Vâlcea, de acum câtiva ani, când licitatia a fost câstigata de omul de afaceri Dan Diaconescu, dar care a abandonat preluarea combinatului. Tot de atunci, Stefan Vuza a lansat ideea infiintarii Companiei Nationale de Chimie (CNC), cu societatile Chimcomplex si Oltchim, desi pe rol este o investigatie a Comisiei Europene privind datoriile combinatului care statul român.

„CNC – a spus presedintele Consiliului de administratie al Chimcomplex, Virgiliu Bancila – este o companie ce va repozitiona România pe harta industriei chimice din Europa, având in vedere forta comerciala pe care o vor avea impreuna cele doua combinate. Cred ca România merita sa aiba o companie puternica in Europa, macar in planul industriei chimice. Noi, românii, avem scoli de chimie, universitati de renume si cercetatori dedicati; apoi, avem resurse minerale care decât sa urmeze calea exportului mai bine sa fie procesate in tara, prin chimizare. Astfel se asigura locuri de munca, taxe pentru stat si o perspectiva mai buna pentru intreaga economie a României. Rolul CNC-ului va fi de polarizare, de atragere a altor societati comerciale din industria chimica in actiunea de consolidare, relansare si dezvoltare a acestei ramuri industriale, respectiv chimia sarii.”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

 1. Ca la noi, la nimeni!
  Oltchim SPV nici nu este infiintata!!!
  Vuza spune ce vrea sa ia, prin oferta, iar statul face firma Oltchim SPV cu acele active alese de Vuza.
  E de domeniul fantasticului ce se intampla in tara aceasta!

  Halucinant e si ce face Vuza la Iasitex, firma aflata in proprietatea sa, pe care a devalizat-o.
  Mai mult, Iasitex vinde participatia detinuta la A2 Impex (aprox 45%) , firma care controleaza Chimcomplex. Pretul este in jur de 65 milioane lei, si platiti in rate pe 5 (cinci!!!) ani!
  Adica, evalueaza Chimcomplexul, indirect, la 150 milioane lei!
  Licitatia Iasitex e cu cantec, deoarece e facuta ca sa cumpere tot Vuza, prin alta firma! Altfel, nu cerea acest pret si nici plata in rate pe cinci ani!
  Vrea sa vanda participatia detinuta la A2 Impex prin Iasitex, la un pret fff mic! In acest mod, la limita legalitatii, Vuza devalizeaza si mai rau Iasitex!

  Oare DNA-ul chiar nu vede ce se intampla, nu ia masuri, nu analizeaza preluarile facute de Vuza de la AVAS de-a lungul timpului, ce s-a ales de firmele preluate (praful!), suveicile lui Vuza prin care transfera bani si controleaza societatile!?

  De Somes Dej, sa nu mai vorbim! E bagata in faliment tot de Vuza.

LĂSAȚI UN MESAJ