20 aprilie 2024
EconomieCET Borzesti a ramas nevânduta

CET Borzesti a ramas nevânduta

Termocentrala din Borzesti a ramas nevânduta, la ultima licitatie organizata în acest sens de lichidatorul Musat & Asociatii-Restructuring & Isolvency în ultima decada a lunii august. Pretul de pornire al licitatiei a fost de aproape 22 de milioane de euro, cu TVA.

Pentru acesta, însa, nu a fost depusa nicio oferta. O noua încercare de vânzare a termocentralei va avea loc dupa ce lichidatorul se va consulta cu actionarul majoritar al CET Borzesti, care este compania de stat Termoelectrica, respectiv Ministerul Economiei.

Termoelectrica a intrat în procedura de dizolvare si lichidare voluntara în luna martie a anului trecut. Avea, la intrarea în dizolvare, 12.000 de angajati în trei filiale si patru sucursale, între care si CET Borzesti.



Termocentrala din Borzesti a fost dorita, în ultimii ani, de mai multe companii straine: CEZ România, E.ON, Gaz de France, Electrabel, ENEL, EDF International si AES Corporation. În 2008, compania Electrabel (Belgia) a si câstigat licitatia organizata de Termoelectrica pentru proiectul unei noi centrale electrice la Borzesti.

Dupa ce a intrat ulterior pe fir la Borzesti, la începutul anului 2010, GDF Suez tocmai anuntase ca a terminat studiul de fezabilitate pentru centrala de 400 MW. Proiectul, a carui valoare era de circa 400 de milioane de euro, era primul care avea studiul de fezabilitate terminat, iar valoarea investitiei urma sa ajunga la circa o jumatate de miliard de euro.

Grupul de la CET Borzesti trebuia sa functioneze cu gaze si sa fie detinuta, în proportie majoritara, de Electrabel Belgia, controlata de GDF Suez, pe sistemul: strainii sa vina cu banii pentru constructia centralei, iar Termoelectrica, proprietarul CET, cu activele deja existente si cu infrastructura de la Borzesti, cu care sa aiba o participatie minoritara în proiect.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri