În Parohia „Sf. Apostoli” din Bacău a fost sfințit Centrul Socio-Cultural „Sf. Mc. Filofteia” din incinta Bisericii „Sf. Apostoli Petru și Pavel”, care va găzdui Centrul de sprijin și formare pentru tineri și a Centrul de socializare pentru persoane vârstnice.

 

Seria manifestărilor a început cu Sf. Liturghie, la care au participat enoriașii și beneficiarii centrelor, după care părintele paroh Constantin Abageru a prezentat obiectivele și tipurile de activități care se vor desfășura în cele două centre sociale. Apoi a fost oficiată slujba de sfințire a Centrului Socio-Cultural „Sf. Mc. Filofteia”, slujbă susținută de un sobor de preoți sub ascultarea arhimandritului Pimen Costea, vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. La final, au adresat cuvinte de binecuvântare arhimandritul Pimen Costea, protopopul de Bacău Eugen-Ciprian Ciuche, parohul Constantin Abageru și părintele inspector Adrian Alexandru.

Centrele dedicate tinerilor și persoanelor vârstnice au fost înființate printr-un Program social implementat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului.

„Am sfințit acum Centrul Socio-Cultural Sf. Mc. Filofteia – a precizat părintele Constantin Abageru -, pentru că am finalizat câteva lucrări de modernizare, dar și pentru că acolo încercăm să facem o punte de legătură între biserică și persoanele binecuvântate de Dumnezeu cu ani de viață frumoși și persoanele tinere care pășesc către viață și uneori au nevoie de un sprijin material, dar mai ales de solidaritate. Avem, pentru aceasta, sprijinul părintelui inspector Adrian Alexandru și al părintelui pensionar Romel Zaharia, al asistentei sociale Carla Pișcu, al părintelui protopop Eugen Ciuche, dar și al enoriașilor și colaboratorilor parohiei noastre”.

Ce oferă noile centre de sprijin și socializare

Proiectul Centrului pentru Tineret a pornit de la identificarea nevoilor prioritare de educare și de la analizarea realităților prezente a diferitelor familii aflate în dificultate. Va oferi elevilor din familii aflate în situații de criză sau în dificultate un ajutor material sau financiar – burse de studii în liceu și facultate, dar și un adaos educațional creștin-ortodox (activități de informare, orientare, consiliere, educație și petrecere a timpului liber cu formarea/definitivarea caracterului, contribuind astfel la pregătirea integrării sociale și profesionale, la dobândirea deprinderilor de viață independentă, la pregătirea pentru întemeierea unor familii bazate pe valorile ortodoxiei). Totodată acest proiect oferă posibilitatea diverselor persoane să conștientizeze importanța oferirii unui sprijin necondiționat elevilor și tinerilor care au o situație materială precară. Până în prezent au fost oferite ocazional burse constând în meditații specializate, plata taxelor de cazare și masă.

Proiectul Centrului pentru vârstnici are în vedere că ponderea populației cu vârsta de 65 de ani și peste se va dubla până în anul 2060, iar cea mai acută dintre probleme este marginalizarea socială a acestora, odată cu pensionarea. Proiectul a pornit de la identificarea nevoii de a fi activ, a nevoilor de socializare a persoanelor vârstnice și de implicare a acestora în activități cultural-catehetice, a nevoii de a împărtăși din experiența și cunoștințele acumulate, de a fi utili comunității. Dincolo de lipsa resurselor pentru asigurarea nevoilor primare pentru multe dintre aceste persoane, există suferința pricinuită de singurătate, de sentimentul de a nu mai fi utili nimănui.

Arhimandrit vicar Pimen Costea: „Cei care vor trece pe aici, fie tineri, fie vârstnici, își vor găsi, în această lume complicată, un gram de identitate. Se vor regăsi pe ei înșiși, în tumultul acesta cotidian. Dar de ce să vorbim mereu și de bătrânețe? Haideți să fim mereu tineri, să fim entuziaști, să fim riguroși și viguroși în tot ceea ce avem de făcut. M-aș bucura să trăim mereu cu sentimentul acesta al tinereții în Cristos. Bătrânii vor veni la acest Centru să socializeze, dar și pentru că biserica este aproape, unde ei pot socializa chiar cu Dumnezeu, când omul tace și vorbește numai Dumnezeu. Iar când ies din biserică vor socializa cu toți semenii lor. Iar tinerilor am a le spune doar atât: Mântuitorul îi primește cu brațele deschise și le recomandă celor care se consideră adulți: Lăsați-i pe copii să vină la Mine!”.

 

 PUBLICITATE